Noul Cod Civil: Ce se intampla in caz de logodna, divort sau custodia copiilor

Luni, 26 Septembrie 2011, ora 16:21
10217 citiri
Noul Cod Civil: Ce se intampla in caz de logodna, divort sau custodia copiilor
Foto: Arhiva

Potrivit noului Cod Civil, doi soti pot divorta atunci cand se separa, chiar daca separatia a avut loc cu mult timp inainte de depunerea cererii de divort.

"In cazul divortului, regimul matrimonial inceteaza intre soti la data introducerii cererii de divort. Oricare dintre soti sau amandoi, in cazul divortului prin acordul lor, pot cere instantei de divort sa constate ca regimul matrimonial a incetat de la data separatiei in fapt", se precizeaza in noul Cod Civil, care urmeaza sa intre in vigoare la 1 octombrie 2011.

La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei. Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.

Despagubiri pentru sotul nevinovat

Sotul nevinovat, care sufera prejudiciu prin desfacerea casatoriei, poate solicita sotului vinovat sa il despagubeasca, instanta de tutela are competenta de a solutiona cererea prin hotararea de divort, potrivit noului Cod civil al Romaniei.

In cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani, iar divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita.

Sotul care solicita prestatia compensatorie nu poate cere de la fostul sau sot si pensie de intretinere. Prestatia compensatorie nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei. Prestatia compensatorie poate fi stabilita in bani, sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere, ori in natura, sub forma uzufructului (beneficiului adus de folosirea unui bun) asupra unor bunuri mobile sau imobile cae apartin debitorului.

Noul Cod Civil, pe articole

Divortul prin acord poate fi solutionat pe cale administrativa, indiferent de durata casatoriei, daca sunt intrunite urmatoarele conditii: sotii isi exprima liber si neviciat consimtamantul, in fata ofiterului de stare civila de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor; niciunul dintre ei nu este pus sub interdictie judecatoreasca; nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.

Custodia asupra copiilor

O alta noutate a Codului Civil care va intra in vigoare peste trei saptamani este articolul care reglementeaza "ascultarea minorului care a implinit varsta de 10 ani" in cazul divortului dintre parinti. Astfel, articolul 139 stabileste ca "instanta de tutela nu poate hotari fara ascultarea minorului, daca acesta a implinit varsta de 10 ani". "Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere si a primi orice informatie, potrivit cu varsta sa, de a-si exprima opinia si de a fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea aceasta".

"In ce priveste exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, regula este aceea ca, dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti (in limbaj obisnuit - "custodie comuna").

Exceptia este atunci cand exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti (parinte custodian).

Noul Cod Civil: Mortii au drept la imagine iar ruperea logodnei poate fi despagubita

In aceasta situatie, celalalt parinte (parinte necustodian) pastreaza dreptul de a veghea asupra modului in care copilul este crescut si educat, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia", se afirma in noul Cod.

Contractul prenuptial

Conventia matrimoniala, care in limbajul obisnuit ar fi "contractul prenuptial", este prevazuta de noul Cod civil si prin care, practic, partile isi separa bunurile.

Se poate incheia inainte de casatorie (si atunci va produce efecte numai de la data incheierii casatoriei); in timpul casatoriei (si atunci va produce efecte de la data prevazuta de parti sau, in lipsa, de la data incheierii ei).

"Prin conventie matrimoniala se poate conveni ca sotul supravietuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unul sau mai multe dintre bunurile comune, detinute in devalmasie (drept de proprietate asupra unui bun nedivizat in cota parte) sau in coproprietate.

Cum sunt afectati romanii care au credit de noul Cod Civil? - Interviu Ziare.com

Poate fi stipulata in beneficiul fiecaruia dintre soti sau numai in favoarea unuia dintre ei. Nu este supusa raportului donatiilor (obligatie pe care o au descendentii si sotul supravietuitor de a aduce la masa succesorala bunurile primite ca donatie de la defunct), ci numai reductiunii liberalitatilor (restrangere prin hotarare judecatoreasca a deciziei unei persoane decedate de a-si dona bunurile daca prin aceasta s-a afectat rezerva succesorala a anumitor mostenitori)", se mai afirma in noul Cod Civil.

Logodna

Noul Cod Civil al Romaniei reglementeaza si incheierea logodnei, care nu este supusa niciunei formalitati si poate fi dovedita cu orice mijloc de proba, nefiind o conditie pentru casatorie.

Astfel, "logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria" si "incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei (...) aceasta se poate incheia doar intre barbat si femeie". In cazul ruperii logodnei, darurile pe care logodnicii le-au primit cu ocazia evenimentului se restituie.

Romania va avea un nou Cod Civil din octombrie

Cel raspunzator de ruperea logodnei poate fi obligat sa plateasca despagubiri in interval de un an de la incident. Astfel, legea stabileste ca "partea care rupe logodna in mod abuziv poate fi obligata la despagubiri pentru cheltuielile facute sau contractate in vederea casatoriei".

Mai mult, "partea care, in mod culpabil, l-a determinat pe celalalt sa rupa logodna poate fi obligata la despagubiri in conditiile aratate". In acelasi timp, noul Cod Civil prevede ca, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#noul Cod Civil, #cod civil divort, #cod civil custodie, #cod civil octombrie 2011 , #contracte