Noua generatie de hackeri din Valcea a intrat in afaceri cu cocaina. Achizitiile care i-au dat de gol: vile scumpe si masini de lux

 Miercuri, 10 Iunie 2020, ora 10:17
Noua generatie de hackeri din Valcea a intrat in afaceri cu cocaina. Achizitiile care i-au dat de gol: vile scumpe si masini de luxFoto: Pixabay (Arhiva)

Vile, terenuri si masini de lux achizitionate de membrii unei grupari din judetul Valcea, specializate in fraude informatice si trafic de droguri, au atras atentia procurorilor DIICOT. Gruparea a reusit sa stranga sume uriase de bani negri, de ordinul a catorva milioane de euro, in doar un an, potrivit datelor din ancheta.

Vorbim despre o grupare de hackeri din judetul Valcea, care si-a extins afacerea in traficul de cannabis si cocaina. Membrii acesteia ar fi introdus in tara, transportat, detinut si pus in vanzare aproximativ 59 kg cannabis si 1 kg cocaina cu o valoare de piata de 700.000 de euro.

Concomitent, prin fraude informatice, spargerea unor conturi pe site-urile de vanzari on-line, membrii gruparii ar fi obtinut aproximativ 2,6 milioane euro. Pentru ascunderea urmelor, banii erau plimbati printr-o retea complicata de conturi bancare, iar in acest scop membrii acestei grupari au deschis si utilizat in Romania si in alte tari din Europa -Spania, Italia si Germania- cel putin 80 de conturi bancare.

In ambele operatiuni, de aprovizionare de droguri si de scoatere a banilor, gruparea folosea oameni pe teritorul Spaniei. Ancheta in acest caz este pe mai multe paliere: grup de criminalitate organizata, trafic de droguri de risc si mare risc, trafic international de droguri de risc si mare risc, frauda informatica si spalare de bani.

Liderul gruparii

La solicitarea procurorilor DIICOT, un numar de 11 persoane au fost arestate in acest caz de Tribunalul Valcea. Printre acestea se afla si liderul gruparii, Marius Iancu.

"Liderul gruparii anihilata de anchetatori era un personaj care isi lua masuri de protectie speciala, construind o retea formata din persoane cu cazier, loiale si care au executat intocmai dispozitiile sale, iar in cadrul gruparii mecanismele acesteia erau bine cunoscute de catre membrii gruparii care au actionat in baza regulilor stricte stabilite de catre coordonator," il descriu anchetatorii.

Desi intreaga grupare a fost constituita in primavara anului 2019, s-a impus imediat in judetul Valcea si a surprins prin sumele mari de bani obtinute. Treptat, baza de operatiuni a gruparii a fost mutata in orasul Magurele (Ilfov), zona de unde au fost recrutati mai multi tineri, dar ar fi actionat si in Bucuresti, Valcea si Giurgiu.

Averea, ascunsa pe numele familiei

Potrivit datelor DIICOT, aflate in posesia Ziare.com, Marius Iancu a cumparat mai multe imobile si bunuri pe numele unor membri ai familiei sale.

"A facut-o in scopul ascunderii si disimularii adevaratei natura a proprietatii si provenientei bunurilor precum si ale drepturilor asupra acestora, si in scopul evident ca in situatia in care numitul Iancu Marius sa fie tras la raspundere penala familia sa si acesta sa se poata bucura in continuare de produsul infractional," explica anchetatorii.

Masini de 200.000 de euro

Procurorii DIICOT sustin ca Marius Iancu si sotia sa detin cel putin 5 imobile constand in teren si constructii tip vila cu valoarea ridicata, dintre care trei edificate in perioada 2019-2020.

De asemenea, pe numele parintilor lui Marius Iancu au fost achizitionate mai multe terenuri si imobile cu valoare foarte ridicata.

In plus, pe numele sotiei lui Marius Iancu au fost gasite trei autoturisme scumpe, care au fost evaluate la zeci e mii de euro de procurori.

- Autoturismul marca Mercedes Benz, model S 400 D, an de fabricatie 2018, culoare negru, inmatriculat la data de 29 august 2019, avand o valoare estimata de 99.000 de euro.
- Autoturismul marca BMW model X6 XDRIVE30D, an de fabricatie 2020, culoare alb, inmatriculat la data de 30 ianuarie 2020, avand o valoare estimata de 110.000 de euro;
- Autoturismul Mercedes Benz, model E 200 CDI, an de fabricatie 2011, culoare alb, inmatriculat la data de 30 ianuarie 2020, avand o valoare estimata de 13.500 de euro.

"De asemeneea exista indicii si cu privire la alte terenuri si bunuri de valoare ridicata detinute de catre cei doi," sustin procurorii DIICOT.

De asemenea, din interceptari a rezultat ca fratele lui Marius Iancu face demersuri constante in vederea schimbarii unor sume ridicate de bani in valuta detinute in numerar, de ordinul zecilor mii de euro in cupiura mai mare. Ar exista astfel indicii ca acesta detine la domiciliul sau, care corespunde cu domiciliul lui Marius Iancu din inregistrarile oficiale, a unor sume ridicate de ban.

Desi e vorba de sume de uriase, anchetatorii sustin ca venituri legale reale ale intregii famili a lui Iancu, inclusiv parintii, nu reprezinta nici 5% din aceasta suma.

Reguli stricte

Conform datelor din ancheta, Marius Iancu ar fi a stabilit reguli stricte de comunicare, acesta practic evitand in totalitate comunicare prin intermediul telefonului cu ceilalti membri ai gruparii.

In conditiile disponibilitatii de resurse financiare importante ar fi luat masuri prin angajarea serviciilor unor companii de a isi verifica periodic locuinta si autoturismele pentru a se proteja de eventuale masuri de supraveghere si chiar a achizitionat mai multe dispozitive electronice in acest scop.

Sotia lui Marius Iancu ar fi fost interceptata telefonic in momentul in care contacta telefonic o companie de profil in vederea comandarii unui aparat de scanare a dispozitivelor de interceptare, urmarire sau inregistrare.

Hackerville din Romania

Atunci cand au cerut arestarea membrilor acestei grupari, procurorii DIICOT aratau judecatorilor ca se impune luarea unor masuri ferme fata de acest gen de infractiuni, aspect ce rezulta din efectul in randul societatii romanesti si la nivel european al dezvoltarii acestui gen de infractiuni la nivelul judetului Valcea, ce a creat practic o sintagma care caracterizeaza zona mentionata.

In reportajele prezentate de-a lungul timpului, mass-media internationala a prezentat orasul Ramnicu Valcea drept Hackerville, iar faima tinerilor care se tineau de inselaciuni on-line a ajuns mondiala.

"Dezvoltarea in permanenta a acestui gen de activitati infractionale si neluarea unor masuri ferme de combatere a acestora, determina practic o incurajare a unor asemenea fenomene ceea ce implica in mod automat eforturi ridicate ale autoritatilor judiciare romane si straine in a combate fenomenul," explica DIICOT.

Mai mult in activitatile infractionale din acest caz, sunt angrenati foarte multi tineri care fiind atrasi de obtinerea unor sume de bani in mod rapid se implica in activitatile infractionale ale gruparilor, afectandu-si astfel dezvoltarea normala in societate.

"Este de notorietate ca pe raza judetului Valcea a aparut deja un fenomen al fraudelor informatice ce are o amploare din ce in ce mai mare.

Interventia organelor judiciare pentru stoparea sa nu a avut efectul scontat, din ce in ce mai multe persoane, in special tineri, transformand aceasta activitate frauduloasa intr-un adevarat mod de viata, acest aspect regasindu-se si in ceea ce priveste inculpatii din prezenta cauza," conchid procurorii DIICOT.

 Autor: Ionel Stoica

 Articol citit de 20019 ori

Citeste si:
Dinu l-a intrebat pe Borcea unde isi tine cartile, "ca nu vede niciuna". Ce a putut sa ii arate omul cu banii de la Dinamo
DigiSport.ro: Dinu l-a intrebat pe Borcea unde isi tine cartile, "ca nu vede niciuna". Ce a putut sa ii arate omul cu banii de la Dinamo
Anuntul cel mare facut de Bianca Andreescu in legatura cu orientarile sale sexuale. Este sau nu lesbiana
Anuntul cel mare facut de Bianca Andreescu in legatura cu orientarile sale sexuale. Este sau nu lesbiana
Calvarul unei romance in Italia. Maltratata si fortata de fostul sot sa faca sex cu un alt barbat, in timp ce el privea
Adevarul.ro: Calvarul unei romance in Italia. Maltratata si fortata de fostul sot sa faca sex cu un alt barbat, in timp ce el privea
Falimentul scandalos al Sectiei Speciale: 15 milioane de lei tocati de la infiintare, niciun magistrat trimis in judecata pentru coruptie
Falimentul scandalos al Sectiei Speciale: 15 milioane de lei tocati de la infiintare, niciun magistrat trimis in judecata pentru coruptie
Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 in 2017 anunta un nou dezastru! Ce se intampla in trei luni: "Sunt disperat si ingrijorat"
TelekomSport.ro: Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 in 2017 anunta un nou dezastru! Ce se intampla in trei luni: "Sunt disperat si ingrijorat"
Cele mai importante modificari facute de Biden in Biroul Oval, in prima zi de mandat
Digi24.ro: Cele mai importante modificari facute de Biden in Biroul Oval, in prima zi de mandat
Urmarire spectaculoasa in Dambovita. Un tanar jefuit de talhari a condus kilometri intregi pe urmele lor. VIDEO
StirileProTV.ro: Urmarire spectaculoasa in Dambovita. Un tanar jefuit de talhari a condus kilometri intregi pe urmele lor. VIDEO
Ce raspuns a primit sportiva care a sunat la receptie pentru a se plange ca ii zburda soarecii prin camera
DigiSport.ro: Ce raspuns a primit sportiva care a sunat la receptie pentru a se plange ca ii zburda soarecii prin camera
Efectul "Tomata": importul masiv de rosii in Romania. Statul "sparge" in continuare milioane de euro pe programul total ratat gandit de Liviu Dragnea
Efectul "Tomata": importul masiv de rosii in Romania. Statul "sparge" in continuare milioane de euro pe programul total ratat gandit de Liviu Dragnea
Boom-ul economic verde numit Biden. Lista companiilor care vor castiga masiv dupa instalarea unui nou presedinte la Casa Alba
Business24.ro: Boom-ul economic verde numit Biden. Lista companiilor care vor castiga masiv dupa instalarea unui nou presedinte la Casa Alba
Florin Grozea si povestea aventurii copilului ce a renuntat la Automatica pentru trupa HI-Q, ca apoi sa se reintoarca la tehnologie si sa devina un antreprenor de succes ce noteaza calitatile ...
LIFE.ro: Florin Grozea si povestea aventurii copilului ce a renuntat la Automatica pentru trupa HI-Q, ca apoi sa se reintoarca la tehnologie si sa devina un antreprenor de succes ce noteaza calitatile ...
Aceasta metoda noua GARANTEAZA ca peste 3 luni vei vorbi engleza la fel de fluent ca pe romana!
Aceasta metoda noua GARANTEAZA ca peste 3 luni vei vorbi engleza la fel de fluent ca pe romana!
Radiografia dura facuta de un judecator clasei politice romanesti: "Este un sindicat de interese in care totul se negociaza, se vinde si se cumpara"
Radiografia dura facuta de un judecator clasei politice romanesti: "Este un sindicat de interese in care totul se negociaza, se vinde si se cumpara"
Cornel Dinu catre Borcea: Draga, tu unde ai cartile? Ca n-am vazut una. Raspunsul genial al omului cu 9 copii
Cornel Dinu catre Borcea: Draga, tu unde ai cartile? Ca n-am vazut una. Raspunsul genial al omului cu 9 copii
Povestea romanului considerat omul Mafiei in Italia. Ocupat cu intimidarea "inamicilor", barbatul a scandalizat opinia publica cand a fost eliberat brusc din puscarie
Povestea romanului considerat omul Mafiei in Italia. Ocupat cu intimidarea "inamicilor", barbatul a scandalizat opinia publica cand a fost eliberat brusc din puscarie