Noua generatie de hackeri din Valcea a intrat in afaceri cu cocaina. Achizitiile care i-au dat de gol: vile scumpe si masini de lux

Miercuri, 10 Iunie 2020, ora 10:17
Autor: Ionel Stoica
Noua generatie de hackeri din Valcea a intrat in afaceri cu cocaina. Achizitiile care i-au dat de gol: vile scumpe si masini de luxFoto: Pixabay (Arhiva)

Vile, terenuri si masini de lux achizitionate de membrii unei grupari din judetul Valcea, specializate in fraude informatice si trafic de droguri, au atras atentia procurorilor DIICOT. Gruparea a reusit sa stranga sume uriase de bani negri, de ordinul a catorva milioane de euro, in doar un an, potrivit datelor din ancheta.

Vorbim despre o grupare de hackeri din judetul Valcea, care si-a extins afacerea in traficul de cannabis si cocaina. Membrii acesteia ar fi introdus in tara, transportat, detinut si pus in vanzare aproximativ 59 kg cannabis si 1 kg cocaina cu o valoare de piata de 700.000 de euro.

Concomitent, prin fraude informatice, spargerea unor conturi pe site-urile de vanzari on-line, membrii gruparii ar fi obtinut aproximativ 2,6 milioane euro. Pentru ascunderea urmelor, banii erau plimbati printr-o retea complicata de conturi bancare, iar in acest scop membrii acestei grupari au deschis si utilizat in Romania si in alte tari din Europa -Spania, Italia si Germania- cel putin 80 de conturi bancare.

In ambele operatiuni, de aprovizionare de droguri si de scoatere a banilor, gruparea folosea oameni pe teritorul Spaniei. Ancheta in acest caz este pe mai multe paliere: grup de criminalitate organizata, trafic de droguri de risc si mare risc, trafic international de droguri de risc si mare risc, frauda informatica si spalare de bani.

Liderul gruparii

La solicitarea procurorilor DIICOT, un numar de 11 persoane au fost arestate in acest caz de Tribunalul Valcea. Printre acestea se afla si liderul gruparii, Marius Iancu.

"Liderul gruparii anihilata de anchetatori era un personaj care isi lua masuri de protectie speciala, construind o retea formata din persoane cu cazier, loiale si care au executat intocmai dispozitiile sale, iar in cadrul gruparii mecanismele acesteia erau bine cunoscute de catre membrii gruparii care au actionat in baza regulilor stricte stabilite de catre coordonator," il descriu anchetatorii.

Desi intreaga grupare a fost constituita in primavara anului 2019, s-a impus imediat in judetul Valcea si a surprins prin sumele mari de bani obtinute. Treptat, baza de operatiuni a gruparii a fost mutata in orasul Magurele (Ilfov), zona de unde au fost recrutati mai multi tineri, dar ar fi actionat si in Bucuresti, Valcea si Giurgiu.

Averea, ascunsa pe numele familiei

Potrivit datelor DIICOT, aflate in posesia Ziare.com, Marius Iancu a cumparat mai multe imobile si bunuri pe numele unor membri ai familiei sale.

"A facut-o in scopul ascunderii si disimularii adevaratei natura a proprietatii si provenientei bunurilor precum si ale drepturilor asupra acestora, si in scopul evident ca in situatia in care numitul Iancu Marius sa fie tras la raspundere penala familia sa si acesta sa se poata bucura in continuare de produsul infractional," explica anchetatorii.

Masini de 200.000 de euro

Procurorii DIICOT sustin ca Marius Iancu si sotia sa detin cel putin 5 imobile constand in teren si constructii tip vila cu valoarea ridicata, dintre care trei edificate in perioada 2019-2020.

De asemenea, pe numele parintilor lui Marius Iancu au fost achizitionate mai multe terenuri si imobile cu valoare foarte ridicata.

In plus, pe numele sotiei lui Marius Iancu au fost gasite trei autoturisme scumpe, care au fost evaluate la zeci e mii de euro de procurori.

- Autoturismul marca Mercedes Benz, model S 400 D, an de fabricatie 2018, culoare negru, inmatriculat la data de 29 august 2019, avand o valoare estimata de 99.000 de euro.
- Autoturismul marca BMW model X6 XDRIVE30D, an de fabricatie 2020, culoare alb, inmatriculat la data de 30 ianuarie 2020, avand o valoare estimata de 110.000 de euro;
- Autoturismul Mercedes Benz, model E 200 CDI, an de fabricatie 2011, culoare alb, inmatriculat la data de 30 ianuarie 2020, avand o valoare estimata de 13.500 de euro.

"De asemeneea exista indicii si cu privire la alte terenuri si bunuri de valoare ridicata detinute de catre cei doi," sustin procurorii DIICOT.

De asemenea, din interceptari a rezultat ca fratele lui Marius Iancu face demersuri constante in vederea schimbarii unor sume ridicate de bani in valuta detinute in numerar, de ordinul zecilor mii de euro in cupiura mai mare. Ar exista astfel indicii ca acesta detine la domiciliul sau, care corespunde cu domiciliul lui Marius Iancu din inregistrarile oficiale, a unor sume ridicate de ban.

Desi e vorba de sume de uriase, anchetatorii sustin ca venituri legale reale ale intregii famili a lui Iancu, inclusiv parintii, nu reprezinta nici 5% din aceasta suma.

Reguli stricte

Conform datelor din ancheta, Marius Iancu ar fi a stabilit reguli stricte de comunicare, acesta practic evitand in totalitate comunicare prin intermediul telefonului cu ceilalti membri ai gruparii.

In conditiile disponibilitatii de resurse financiare importante ar fi luat masuri prin angajarea serviciilor unor companii de a isi verifica periodic locuinta si autoturismele pentru a se proteja de eventuale masuri de supraveghere si chiar a achizitionat mai multe dispozitive electronice in acest scop.

Sotia lui Marius Iancu ar fi fost interceptata telefonic in momentul in care contacta telefonic o companie de profil in vederea comandarii unui aparat de scanare a dispozitivelor de interceptare, urmarire sau inregistrare.

Hackerville din Romania

Atunci cand au cerut arestarea membrilor acestei grupari, procurorii DIICOT aratau judecatorilor ca se impune luarea unor masuri ferme fata de acest gen de infractiuni, aspect ce rezulta din efectul in randul societatii romanesti si la nivel european al dezvoltarii acestui gen de infractiuni la nivelul judetului Valcea, ce a creat practic o sintagma care caracterizeaza zona mentionata.

In reportajele prezentate de-a lungul timpului, mass-media internationala a prezentat orasul Ramnicu Valcea drept Hackerville, iar faima tinerilor care se tineau de inselaciuni on-line a ajuns mondiala.

"Dezvoltarea in permanenta a acestui gen de activitati infractionale si neluarea unor masuri ferme de combatere a acestora, determina practic o incurajare a unor asemenea fenomene ceea ce implica in mod automat eforturi ridicate ale autoritatilor judiciare romane si straine in a combate fenomenul," explica DIICOT.

Mai mult in activitatile infractionale din acest caz, sunt angrenati foarte multi tineri care fiind atrasi de obtinerea unor sume de bani in mod rapid se implica in activitatile infractionale ale gruparilor, afectandu-si astfel dezvoltarea normala in societate.

"Este de notorietate ca pe raza judetului Valcea a aparut deja un fenomen al fraudelor informatice ce are o amploare din ce in ce mai mare.

Interventia organelor judiciare pentru stoparea sa nu a avut efectul scontat, din ce in ce mai multe persoane, in special tineri, transformand aceasta activitate frauduloasa intr-un adevarat mod de viata, acest aspect regasindu-se si in ceea ce priveste inculpatii din prezenta cauza," conchid procurorii DIICOT.

 Articol citit de 20707 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  jelu
  10.06.2020, 06:24
  Ce repede îi prindeti pe infractorii cibernetici
  Care au tras si ei o țeapă de aproximativ 2,6 milioane euro!!!
  Asta in 2020...

  Dar acum 30 de ani,puscariasul Dan Voiculescu FURA in "numele" Romaniei mai mult de JUMATATE de MILIARD de dolari!
  Bani care i-a "investit" in trusturile mass media care manipuleaza in modc grotesc aceasta tara(Antena1,2,3)...

  Pe EL nu vreti sa-l prindeti???
  Andradda
  10.06.2020, 12:39
  Usor de zis....
  ...greu de facut.

  Exista cateva puncte esentiale care fac diferenta intre cazul acestor hackeri si cazul Varanului.

  In primul rand, in cazul hackerilor s-au pus pe treaba mai multe Parchete din mai multe tari, ceea ce in cazul Varanului nu s-a intamplat.
  In al 2-lea rand, poate ca hackerii au reusit sa mituiasca vreo cativa politisti, cativa procurori si 2-3 judecatori locali, in timp ce Varanul a mituit si santajat intreaga justitie romana si intreaga clasa politica. (gandeste-te numai la Antena3 care de cand e infiintata are singurul rol de a-i face praf pe toti cei care il calca pe coada pe Varan)

  Poate ca asa intelegi de ce Varanul a reusit sa isi intinda procesele cate 10 ani de zile, in acest timp fiind senator, sef de partid si sef de mass-media.

  Hackerii aia , cu cele 2 milioane furate sunt mici copii fata de Voiculescu daca te gandesti la puterea pe care o detineau ei, fata de puterea pe care Varanul inca o detine.

  Exista sentinta judecatoreasca definitiva de confiscare a celor 60 milioane de euro de la Varan si, cu toate astea, niciun judecator nu se incumeta sa trimita politia si jandarmeria sa-i confiste averea.
  Iar asta nu e vina procurorilor sau a politistilor ci a coruptilor din justitie si din Parlament. Inclusiv a CCR care decide mereu pt apararea infractorilor.
  dan111
  10.06.2020, 09:56
  Cu toată dragostea...
  Sa-l prindem si pe el si sa-i confiscam averea,dar ciumpilitici astia cibernetici cu gainarii pe net nu trebuie starpiti?
  Voiculescu si alti zeci,poate chiar sute de astfel de personaje toxice au impanzit Romania dupa '89, dupa ce au furat pe moment tot ce s-a putut fura au creat apoi un sistem care sa le permita castiguri uriase si constante. Nu trebuie sa-ti reamintesc marile tunuri din privatizarile ilegale, devalizarea bancilor, Caritas,mafia cerealelor,mafia din vami,mafia tigarilor si alcoolului samd,toate aceste jafuri facandu-se de oameni din fosta securitate,sau activul 2 al pcr. Astazi cand un nou Caritas nu ar mai fi posibil,sau un Dacia Felix,un Petrom,un Bancorex nu mai sunt posibile,au aparut firmele de casa ale fostilor securisti care contracteaza lucrari sau servicii pe bani din bugetul statului.
  Asa ca Voiculescu,Vantu,Hrebe,Tender etc sunt niste personaje de alta talie fata de gainarii cu țepe cibernetice,dar bineinteles ca toti acesti paraziti trebuiesc starpiti si cel mai important lucru fiind recuperarea prejudiciului.
  Hai pa!