Noua componenta a Colegiului CNSAS a fost aprobata in Parlament fara nicio audiere

Miercuri, 28 Martie 2018, ora 16:48
4500 citiri
Noua componenta a Colegiului CNSAS a fost aprobata in Parlament fara nicio audiere
Foto: Arhiva CNSAS

Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, miercuri, noua componenta a Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

PSD l-a propus la conducerea institutiei pe Cazimir Ionescu, inculpat in dosarul Mineriadei.

Comisiile juridice reunite ale celor doua Camere trebuiau sa ii audieze marti pe membrii CNSAS, dar au decis ca este suficient doar sa le consulte CV-urile, astfel ca au fost avizati favorabil toti.

Astfel, PSD i-a propus pe Valentin Blanariu, Mihai Cioflanca, Catalin Boris Precul, Cazimir Ionescu, Nicolae Vuvrea, iar USR pe Germina Nagat.

De asemenea, UDMR l-a propus pe Ladislau Antoniu Csendes, ALDE pe Marius Oprea si PMP pe Florian Bichir.

In semn de protest, parlamentarii PMP au parasit sala.

Votul s-a desfasurat prin apel nominal, inregistrandu-se 252 de voturi favorabile.

Cine sunt noii membri

Istoricul Marius Oprea este seful Biroului Investigatii Speciale din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). In 2006, ORNISS nu i-a acordat certificatul de securitate care ii permitea accesul la documente secrete, motiv pentru care nu a putut face parte din Comunitatea Nationala de Informatii, unde fusese propus de Calin Popescu Tariceanu, conform cotidianului Romania Libera.

Vasile Blanariu a absolvit Facultatea de Drept din Craiova, a fost consilier local la Resita, iar in legislatura 2012-2016 deputat. In perioada 2012-2015 a fost presedinte al PP-DD Caras Severin si ulterior a trecut la UNPR si apoi la PSD.

Catalin Precul a absolvit Facultatea de Drept la Iasi si a fost consilier juridic si consilier al presedintelui Consiliului Judetean Botosani.

Nicolae Vuvrea vine din Mehedinti. A absolvit Facultatea de Drept la Academia de Politie Al.I Cuza si a ocupat diverse functii la nivel local, ultima fiind aceea de consilier judetean.

Germina Nagat este doctor in filosofie si din 2001 este director la Directia Investigatii din CNSAS.

Constantin Buchet a mai facut parte din CNSAS, la propunerea PRM, ocupand chiar functia de secretar al colegiului. In 2002, el se lauda ca in intreaga sa activitate a cautat ca toate abordarile si pozitiile sale sa fie "sincrone cu ideologia politica a PRM, in aceste chestiuni legate de istoria contemporana a Romaniei", conform Adevarul.

In 2005, Constantin Buchet a demisionat dupa un scandal in care a fost implicat Corneliu Vadim Tudor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#colegiu CNSAS Parlament , #CNSAS