#Colectiv Rudele victimelor le-au facut plangere penala lui Arafat si Banicioiu UPDATE: Reactia lui Arafat

Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 14:50
9072 citiri
#Colectiv Rudele victimelor le-au facut plangere penala lui Arafat si Banicioiu UPDATE: Reactia lui Arafat
Foto: B1 TV

Familiile victimelor de la Colectiv au depus, marti dimineata, o noua plangere penala la Parchetul General, in care cer ca toti cei vinovati pentru moartea ranitilor in spitale sa fie pedepsiti, de la medici si pana la secretarul de stat Raed Arafat sau fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Eugen Iancu (foto stanga), tatal lui Alexandru si presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010, a declarat ca anchetele deschise pana acum au vizat doar ceea ce s-a intamplat pana la izbucnirea incendiului, dar familiile victimelor vor mai mult, vor sa se afle daca s-a intervenit corect in acea noapte, precum si numele celor vinovati ca ranitii care puteau fi salvati au murit in spitalele din Bucuresti.

Purtatorul de cuvant al Parchetului General, procurorul Ramona Bulcu, a confirmat pentru Ziare.com ca plangerea a fost inregistrata astazi si ii vizeaza pe Raed Arafat si pe Nicolae Banicioiu.

"Incercam sa continuam anchetele. Dupa cum stiti s-a mers pana la 'usa' Colectiv (...) Noi vrem sa continuam. Copiii nostri au murit in spitale, din cauza tratamentelor, a refuzului de a fi trimisi in strainatate", a spus Eugen Iancu la intrarea in sediul Parchetului General.

El a reamintit ca ministrul Sanatatii de atunci (Nicolae Banicioiu- n.red.) "spune ca e dentist si nu stia ce sa faca, a facut ce l-au sfatuit medicii". Acum familiile vor ca Justitia sa stabileasca cine si cum a gresit in timpul interventiilor de dupa incendiu.

La iesirea de la Parchetul General, Eugen Iancu a precizat ca plangerea este insotita de 50 de semnaturi ale rudelor victimelor de la Colectiv, care vor sa se afle vinovatii.

"Toata lumea se batea cu pumnii in piept ca avem de toate, desi se stia ca cei din spital vor muri, din lipsa de dotari, din lipsa de experienta. Sa nu se mai intample ca la Maternitatea Giulesti, unde aproape n-a platit nimeni nimic, a fost gasita vinovata o asistenta medicala", a declarat tatal lui Alexandru, tanarul care s-a stins din viata la 22 de ani dupa ce a stat 3 saptamani internat in Spitalul Sfantul Ioan din Bucuresti.

Intrebat de jurnalisti de ce au depus plangerea abia acum, Eugen Iancu a raspuns: "A trebuit sa trecem si noi peste o perioada grea, nu am fost din primele luni foarte capabili sa intelegem ce s-a intamplat, ne-am dat seama dupa aceea".

El l-a acuzat foarte dur pe Raed Arafat, despre care a spus ca "era mai preocupat sa isi salveze salvarile rosii, decat de raniti".

"Nicolae Banicioiu vrea sa candideze! (din partea PSD - n.red.). Are tupeul sa spuna ca a facut tot ce era posibil. Ne-a omorat copiii, atata tot!", a mai rabufnit Eugen Iancu.

Nicolae Banicioiu, despre Colectiv si banii din Sanatate: Cand se pierd bani ar trebui sa fie o furie nationala INTERVIU

Jean Chelba, un alt fondator al Asociatiei prezent la Parchet, a spus ca plangerea se bazeaza pe articolul din Codul Penal care spune ca "si inactiunea se pedepseste", iar cei vizati sunt toti "cei care n-au facut nimic" pentru a salva vieti atunci.

"Primul ministru, de exemplu. Se cheama inactiune", a spus tatal lui Alexandru, un alt tanar mort la doar 33 de ani, desi a supravietuit incendiului, dar a fost plimbat intre Spitalul Pantelimon si Spitalul de Arsi.

Eugen Iancu a mai declarat in fata jurnalistilor: "Rolul medicilor e sa salveze vieti, nu sa munceasca 48 de ore. Ei ar fi trebuit atunci, sambata, sa iasa si sa spuna 'Aici vor muri, nu avem conditii, iar bacteriile ii vor ucide!" si a subliniat faptul ca Nicolae Banicioiu a fost cel care s-a opus transferului ranitilor in strainatate.

"Vom aduce noi dovezi impotriva fiecaruia", a spus Jean Chelba, iar Eugen Iancu a adaugat: "Sunt mult mai multi oameni, sa fie pedespsiti cei vinovati!"

Intrebat de ce il acuza pe Raed Arafat, Eugen Iancu a facut trimitere la modul haotic in care s-a intervenit in acea noapte.

"Copilul meu a murit dupa 3 saptamani in spital, nu a fost transportat in timp util in strainatate (...) 100 de copii din 180 au ajuns la spital cu masini personale si taxiuri. Stim timpii in care au ajuns salvarile, avem inregistrarile, o sa vedeti ce s-a intamplat. Cei de la 112 aveau timp sa ii injure, sa ii face dobitoci pe cei care erau arsi si sunau la ei. Asta e scoala pe care Arafat o pregateste. Sunau zeci de telefoane, iar oamenii de acolo erau stresati pentru ca ranitii tipau si ardeau.

Sa ne uitam pe declaratiile date in presa in noiembrie-decembrie. Se declarau 5 timpi in 5 sedinte. In urma controalelor facute de Corpul de Control s-a stabilit ca noi nu avem cum sa declaram timpii, pentru ca nu avem GPS pe masini. S-a mintit in mod ordinar.

Copilul meu a murit dupa 3 saptamani in spital. (...) Nu vizam un numar de persoane, ci pe cei care au fost la capatul lor, care ar fi trebuit sa isi asume si sa aibe curajul sa spuna ca acesti tineri vor muri. Locul medicului e sa salveze viata, nu sa taca las si sa ceara salarii, cum fac acum cei de la Sanitas. Conditii pentru pacienti cand vor cere?

Ii intreb pe cei de la DSP, cine a semnat trei ani la rand ca la Sfantul Ioan in spital nu sunt bacterii? Omul ala trebuie sa infunde puscaria. (...) Raed Arafat trebuia sa traga semnalul de alarma asa cum fac cei din tarile civilizate", a mai acuzat Eugen Iancu.

UPDATE - Reactia lui Raed Arafat

Secretarul de stat Arafat a spus ca oricine poate depune o plangere penala, iar el, ca reclamat, are dreptul sa-si sustina nevinovatia.

"Astazi am aflat ca doi parinti, Iancu si Chelba, au depus o plangere penala impotriva mea in ce priveste tragedia de la Colectiv. Am fost sunat de media sa comentez acest demers iar eu consider ca nu am ce comenta cu exceptia acestui punct de vedere pe care il postez aici.

Ne aflam intr-o tara democratica in care oricine poate depune o plangere penala, iar reclamatul are dreptul sa-si sustina nevinovatia. Proba vinovatiei apartine reclamantului si organelor de ancheta.

Sunt convins ca pana maine voi fi judecat si condamnat din partea unor reprezentanti ai presei si a unor 'activisti' de pe facebook insa vreau sa-i reamintesc pe toti ca este vorba doar despre o plangere penala la acest moment!", a scris pe Facebook Raed Arafat.

Citeste cum se justifica Nicolae Banicioiu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

64 de oameni si-au pierdut viata si peste 100 au fost raniti in urma incendiului de la clubul Colectiv din noaptea de 30 octombrie 2015. Transferurile ranitilor in strainatate au inceput la aproape o saptamana, dupa ce 10 tineri au murit intr-o singura zi in spitalele din Romania. Ministrul Sanatatii de atunci, Nicolae Banicioiu, a insistat ca pacientii arsi la Colectiv primesc absolut tot ce au nevoie in spitalele din Romania si nu este nevoie de transferul lor in spitalele din afara tarii.

Citeste mai multe aici:

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#plangeri penale Colectiv Arafat Banicioiu, #Raed Arafat plangere penala Colectiv , #incendiu club Colectiv