New York Times, despre tortionari: Romania isi reviziteaza trecutul brutal

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 17:51
2195 citiri
New York Times, despre tortionari: Romania isi reviziteaza trecutul brutal
Foto: New York Times

Cazurile tortionarilor Alexandru Visinescu si Ion Ficior au ajuns in atentia presei straine, care se indoieste insa ca procesele celor doi vor face dreptate victimelor.

Detinutii din penitenciarul condus in trecut de Alexandru Visinescu si-l amintesc pe acesta ca fiind o bruta, iar acum, la 88 de ani, fostul sef al inchisorii comuniste ii ameninta cu bataia pe jurnalistii care vor si-i vorbeasca, scrie New York Times.

Ca oricarui alt slujitor al vechiului regim comunist, lui Visinescu nu ii place sa fie deranjat. Si nici nu a fost pana de curand. A fost lasat in pace, cu o pensie consitenta si intr-un apartament confortabil din centrul orasului, precizeaza jurnalistii americani.

Alexandru Visinescu, urmarit penal - Tortionarul este acuzat de genocid

Linistea lui a luat sfarsit in septembrie, adauga ei, cand procurorii din Bucuresti au anuntat ca vor incepe un proces in care Visinescu va fi judecat pentru abuzurile din timpul comunismului, fiind primul caz de acest fel de cand dictatorul Nicolae Ceausescu a fost executat, in decembrie 1989.

Stirea a provocat o isterie in presa romaneasca, sublinieaza publicatia americana, dar a si ridicat multe sperante ca Romania va urma exemplul altor state din centrul si estul Europei, care au renuntat la amnezia nationala referitoare la trecutul brutal.

Odata cu executia lui Ceausescu, nu au fost inlaturati si principalii lideri din regimul comunist, sistemul ramanand aproape intact. Aceasta continuitate explica de ce autoritatile au fost putin receptive la crimele trecutului. Situatia este pe cale de a se schimba, cu atat mai mult un al doilea tortionar, Ion Ficior, este investigat in prezent.

Ion Ficior, al doilea tortionar deconspirat: Raspund doar in fata lui Dumnezeu, eu sunt credincios

Jurnalistii straini nu au incredere insa in solutionarea justa a dosarului, sustinand ca multi dintre apropiatii lui Ceausescu si-au pastrat pozitiile de conducere dupa caderea regimului. Visinescu a fost acuzat de genocid, numai pentru ca acest caz sa fie inchis, dar fara rezultat, spun ziaristii New York Times.

Politicienii si elitele romanesti insa sunt dominati de rude si apropiati din vechiul regim comunist, adauga ei.

Romania din vremea lui Ceausescu a avut cel mai autoritar guvern din estul Europei, fiind un cosmar paranoic in care unu din 30 de oameni lucra ca informator pentru Securitate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Alexandru Visinescu New York Times, #Ion Ficior New York Times, #tortionari New York Times , #Parchet