Nemultumirile din penitenciare explodeaza in mandatul lui Toader. Cum au ajuns detinutii sa pazeasca inchisorile Fotoreportaj

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 17 August 2018, ora 14:59
21997 citiri
Nemultumirile din penitenciare explodeaza in mandatul lui Toader. Cum au ajuns detinutii sa pazeasca inchisorile Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

"Pe noua lege a salarizarii, un asistent medical ia 60 de milioane de lei, cat un ofiter de la noi. S-au creat diferente mari intre clasele salariale", ofteaza Adrian Grigoroiu. Barbatul este agent sef la singurul penitenciar de femei din tara, cel de la Targsorul Nou (Prahova) . Lucreaza de 11 ani aici.

Grigoroiu a dat startul, sapatamana trecuta, grevei japoneze de la Penitenciarul Targsor. Alaturi de el sunt alti zeci de colegi. Demersuri similare au fost anuntate in urma cu o saptamana in majoritatea inchisorilor din tara. Conditiile grele de munca, lipsa personalului si neplata orelor suplimentare de munca sunt principalele nemultumuri. Lista este mult mai lunga.

Gardienii dau interviuri presei locale in care isi arata nemultumirile

Greva japoneza este primul pas, urmeaza pichetari ale penitenciarelor, plangeri penale si actiuni in instanta, mitinguri in fata Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si Ministerului Justitiei si, in final, in octombrie, s-ar putea ajunge la refuzul de a intra la munca.

Plangerea impotriva lui Toader

Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) a facut chiar o plangere penala impotriva actualului ministru al Justitiei, Tudorel Toader, pe care-l acuza de abuz in serviciu, dupa ce i-ar fi dus cu vorba ca problemele lor se vor rezolva. Nu s-a schimbat nimic.

Sindicalistii au mai cerut si demiterea lui Tudorel Toader. Ministrul are insa increderea coalitiei de la guvernare PSD-ALDE si sprijinul premierului. In schimb, in Parlament a fost adoptata o Lege a recursului compensatoriu in favoarea detinutilor si se analizeaza posibilitatea despagubirii celor inchisi in conditii necorespunzatoare.

Faianta sta sa cada pe unul din holurile penitenciarului Targsor

Singurul penitenciar de femei

In Penitenciarul Targsor, vineri a fost o zi obisnuita de munca. Aici au fost inchise VIP-uri celebre, cum ar fi "Mama FNI", Ioana Maria Vlas, fostul ministrul al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, fosta sefa a DIICOT, Alina Bica sau fostul ministru al Turismului, Elena Udrea.

"Mai avem 2-3 judecatoare acum, inchise aici. Ultima persoana mai cunoscuta care s-a eliberat anul acesta a fost fosta judecatoare de la Inalta Curte, Georgeta Barbalata", ne spune unul dintre angajati.

O parte dintre detinute stau in curtea penitenciarului, un loc frumos decorat, cu flori si gazon. In mijloc este o biserica. Pe una din laturi, cateva mese cu umbrelute. Din difuzoare, se aude o melodie in voga, cantata de Inna.

Detinutele care stau in curte sunt cele din regim semi-deschis. Multe dintre femei lucreaza la bucatarie sau ingrijesc la ferma penitenciarului. In inchisoare exista si o camera unde detinutele se pot intalni cu copiii veniti in vizita.

Camera de intalnire dintre detinutele mame si copiii lor

Camera de intalnire dintre detinutele mame si copiii lor

Nemultumirile

Angajatii din penitenciar prezinta conditiile de munca. Indiferent de cine a fost ministru al justitiei, sau sef la ANP, situatia lor a ramas neschimbata, intotdeauna discutiile au vizat in primul rand detinutii.

"Vedeti aici cum arata un birou al supraveghetorilor de pe sectiile de detinere. Cu mucegai, cu igrasie. Indiferent ce am face pentru a-l repara, infrastructura este invechita. Se ajunge in acelasi stadiu", spune Grigoroiu.

Un birou mic, fara lumina, fara grup sanitar, pus in fata sectiei de supraveghere a detinutelor care sunt catalogate cu grad sporit de risc, periculoase, sau cele care abia au fost aduse in penitenciar, aflate in carantina.

"Vedeti gaura aia, ies sobolani pe dedesubt, sunt cat pisicile sa stiti", ofteaza unul dintre supraveghetori.

Gaura pe unde sobolanii au intrare direct in birou

Isi cumpara tocurile de pistol

Adrian Grigoroiu isi prezinta problemele de la serviciu. De exemplu, el arata ca dubele cu are sunt transportate detinutele sunt invechite.

"Unele sunt din 1992. Am mai beneficiat, pe ici pe colo, de mijloace de transport, insa venite din partea altor institutii. Si-au facut treaba cu ele, api ni le-au trimis noua", spune acesta. Niciodata ANP nu a achizitionat masini noi, desi gardienii au facut solictari in acest sens.

Garajul si parcul auto de la Targsor

Lista lipsurilor este completata cu banalele manusi de cauciuc, care sunt necesare perchezitiilor in sectiile de detinere.

"Lipsesc si acele banale tocuri de pistol. Colegii au inceput sa-si cumpere singuri aceste tocuri de pistol. Cand merg in misiuni, pentru a nu avea surpriza de a pierde pistolul pe drum. Am facut solicitari, dar se misca greoi, ne spun ca nu sunt bani", explica gardianul.

Gardienii au improvizat din lemn si oglinzi un instrument pentru a se uita sub masinile care intra pe poarta penitenciarului

Statiile invechite

Uitati-va la statia asta. Statiile sunt insuficiente si depasite calitativ, este suparat agentul. Colegii sai il aproba.

Grigoroiu este nemultumit ca are statii depasite din punct de vedere tehnic

"In posturile de paza, in foisoare, la orele 12.00-13.00, acolo sunt 40-45 de grade intr-o zi caniculara. Intr-o zi o sa pun un termometru. Nu poti sa dai randament in conditiile astea. Toate sunt pe lipsa de personal", arata acesta.

Detinutele din foisoare

Agentii de la Targsor au aderat la campania "Fara detinuti in posturile de paza", initiata de Penitenciarul Iasi.

"Avem si noi aici. Sunt detinute care efectueaza servicul in postul de paza. Colegii nostri sunt nemultumiti de aceasta situatie. Nu dorim sa fim colegi cu domnii detinuti. Inca nu s-a ajuns in situatia de la Iasi, sa schimbam postul de paza cu domnul detinut, dar cred ca nu mai avem mult nici noi", spune Grigoroiu.

Unul din foisoarele penitenciarului Targsor

"Noi nu suntem de acord sa facem de paza alaturi de detinuti", este nemultumit, langa el, si agentul Cristian Dima.

Cristian Dima in timpul supravegherii

Umbrelute pentru detinute

Ce s-a facut in ultimul an? "Multe lucruri nu prea s-au facut la Penitenciarul Targsor, pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Foarte putine. Ceva de genul: un aer conditionat la nu stiu ce birou. Mare lucru nu s-a facut", spune acesta.

In cazul detinutilor, conducerea penitenciarului se implica sa modernizeze spatiile de cazare: "In limita posibilitatilor. Unde s-a putut, s-a igienizat, un var, un lavabil. Nu este nimeni de rea-vointa. Au dusuri, au tot ce trebuie. Au televizoare in camera, nu se pune problema".

O parte din curtea interioara a penitenciarului

S-a investit si in locurile de plimbare. "S-au cumparat umbrelute pentru doamnele detinut, s-au betonat curtile de plimbare. Eforturi s-au facut, dar nu si pentru imbunatatirea conditiilor de munca. Noi aici ducem lipsa si de un medic generalist, pentru detinute", ridica din umeri agentul.

Biroul unui gardian, cat un dus de mic

Cine a revenit in penitenciar

Intrarea in vigoare a Legii recursului compensatoriu a dus la o scadere a numarului de detinuti. Dar o parte au inceput sa se intoarca deja in penitenciar. Sindicalistii din inchisori au spus inca de cand s-a luat decizia ca acesta va fi efectul, ca este un fel de gratiere mascata.

"A avut efecte doar pe termen scurt. Suntem in situatia in care numarul detinutilor s-a micsorat, de la 650-700, cati erau acum un an si jumatate, acum sunt in jur de 450 de detinuti. Deja am inceput sa vedem aceleasi fete prin penitenciar. Socul a fost prea mare pentru ele, pentru integrarea in societate. Guvernul ar trebui aici sa accelereze un pic si sa faca ceva, pentru integrarea lor in societate", spune Grigoroiu.

Clubul detinutelor de la Targsor a intrat in renovare

Programele urmate de detinuti in penitenciar trebuie dublate de masuri pentru acestia in perioada de dupa eliberare. Sindicalistii au estimat ca 60% dintre detinutii eliberati cu recursul compensatoriu se vor intoarce in maxim doi ani: "penitenciarele se vor umple la loc, chiar daca s-a rezolvat cu supra-aglomerarea pentru o perioada".

Cat castiga un gardian

Penitenciarul Targsor are o schema de personal de 400 de oameni, dar nu e ocupata nici pe jumatate, sustin sindicalistii. Din acest motiv, angajatii sunt mereu fortati sa lucreze peste program si au acumulat 35.000 de ore suplimentare neplatite.

Un agent de penitenciar cu 20 de ani vechime castiga 3.200 de lei pe luna, bani care includ sporurile si norma de hrana. Agentul sef Elena Penes arata ca volumul de munca in serviciul Evidenta detinuti este foarte. Femeia a arborat si ea banderola alba, semn ca a intrat in greva japoneza.

*Fotografii de Alexandru Nistor/Ziare.com

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Penitenciarul targsor, #greva japoneza penitenciare, #alina bica targosr, #Elena Udrea Targsor , #penitenciar