Ne place sa fim oaia neagra a Europei!

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 22:19
8433 citiri
Ne place sa fim oaia neagra a Europei!

Pana la urma, raportul MCV, cel pe care la inceputul anului chiar si dl Dragnea il prevestea pozitiv, dl Tariceanu il vedea in roz, iar ministrii il socoteau ca un fel de trambulina, buna sa ne salte dupa Craciun direct in ravnitul spatiu Schengen, ne toarna deodata un dus rece pe spate.

Ne face sa intelegem ca am batut pasul pe loc tot anul si am ramas acolo unde eram anul trecut, daca nu cumva chiar mai rau: suntem oaia neagra a continentului.

Abia acum imi dau seama cata dreptate are dl Petre Daea, acest harnic ministru al Agriculturii, cand ne tot convinge ca noua nimic nu ni se potriveste mai bine ca brand decat oaia. Si, as adauga neaparat, oaia neagra.

Caci asa ne vede Europa, atunci cand ne priveste de departe si nu-i vine sa creada ce observa: oaie neagra am fost, oaie neagra am ramas.

Dar depinde cine priveste. Pentru dl Dragnea, de exemplu, raportul nu ne pune la zid pe noi. Ii pune chiar pe cei de la Bruxelles, care ne cauta nod in papura, pana ajunge chiar dansul sa exprime urmatoarea judecata de valoare: "In permanenta sunt ingrijorari, mereu e ceva la noi, nu cred ca acest MCV se va ridica vreodata, in perioada asta contemporana".

Ca sa vezi! Liviu Dargnea fata in fata cu contemporaneitatea!

Dar opinia dlui Dragnea este un mizilic pe langa cea a dlui Tariceanu. O declaratie halucinanta facuta luni dimineata ne face cunoscut nu ca trebuie sa ne suflecam manecile si sa ne conformam raportului, ci ca dansul a atras atentia dlui Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene, "despre o serie de greseli care sunt trecute in raportul de monitorizare" (anterior - n.red.).

Bineinteles, presedintele Senatului nu spune ce i-ar fi raspuns dl Timmermans la asemenea acuzatie grava, dar lasa de inteles, printre randuri, ca nu le-a contestat.

Mai clara este insa referirea la dl J.C.Juncker, presedintele Comisiei Europene, care "s-a angajat sa faca toate eforturile ca pe perioada mandatului sau sa fie MCV incheiat". Sa vezi si sa nu crezi: monitorizarea priveste progresele Romaniei in mai multe probleme restante, multe din ele legate de cocolosirea coruptiei, de statul de drept si independenta Justitiei, de privilegiile demnitarilor (imunitatea parlamentara), iar eforturile pentru rezolvarea lor nu noi trebuie sa le facem, ci dl Juncker!

La dl Tariceanu totdeauna altii sunt de vina si niciodata dansul personal.

Asa e omul, cand i se urca la cap: niciun cuvintel despre faptul ca ritmul reformelor a stagnat in acest an, despre incetinirea punerii in aplicare a recomandarilor restante, despre riscul redeschiderii problemelor considerate inchise in ianuarie 2017, nicio vorba despre scandalul modificarii Legilor Justitiei, inceput asta iarna si reluat in toamna, nimic despre independenta sistemului judiciar, grav periclitata, nici despre combaterea coruptiei la inalt nivel, vazuta indeosebi prin sustinerea in Parlament a imunitatii unor demnitari, pentru a fi feriti de Justitie.

M-as fi asteptat ca, la asemenea raport, politicienii nostri de la butoane, cei care ne-au adus aici si ne tin pe loc, sa-si fi pus deja cenusa in cap, sa-si fi facut mea culpa, sa fi lasat smeriti ciocu' jos.

Da' de unde? Muschetarii prabusirilor noastre pun batista pe tambal, ca sa auzim in surdina, sa ni se para ca ce-i negru este alb, ce-i alb e negru, si sa nu observam ca ritmul reformelor a stagnat.

Ca si cum postura n-ar fi tragi-comica, domnul ministru Tudorel Toader, "independentul apolitic" din Guvern, dar vaxuitorul din culise al cizmelor dlui Dragnea, se face ca nici el n-a observat cum ne fac harcea-parcea raportorii UE si ne prezinta propria sa concluzie naucitoare, ca si cum asta ar fi rezultat din raport: "Romania isi poate indeplini obiectivul ridicarii MCV in actualul mandat al CE" Ura si aplauze!

Dar raportul scrie cu totul altceva decat ceea ce spune dansul. Altceva, adica diametral opus. Vreti sa citez si concluzia din raport? Poftim: "catre sfarsitul anului 2018, (comisia - n.red.) va publica un nou raport privind progresele inregistrate".

Observati? Un nou raport nicidecum ridicarea MCV in actualul mandat al CE, cum viseaza dl Toader, cum isi inchipuie dl Tariceanu si cum nu mai spera nici dl Dragnea.

Incolo, numai bobarnace. Mi-e si jena sa le citez din raport: "Parlamentul nu a adoptat pana in prezent niciunul dintre proiectele de modificari propuse de Guvern in 2016, care fusesera rezultatul unor ample consultari cu sistemul judiciar" si ca, pe de alta parte, "a adoptat alte modificari ale Codului Penal, in special cele care au drept efect dezincriminarea conflictului de interese".

Pe limba mea, dezincriminarea conflictului de interese inseamna dreptul de a-ti angaja soacra ca secretara, ginerele consilier, amanta specialista si tot asa, iar proiectele de modificari propuse de Guvern in 2016 si neadoptate sunt cele de mentinere a independentei Justitiei, intarire a statului de drept, combatere a coruptiei, ajunse acum in impas.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Calin Popescu Tariceanu MCV, #Liviu Dragnea MCV, #Tudorel Toader MCV, #Tudorel toader legile justitiei , #MCV