Cei care nu se vaccineaza pot fi "bomba cu ceas" pentru cei fragili? "Ar fi foarte trist sa alergam dupa vaccinuri cand creste numarul infectarilor"

Joi, 10 Iunie 2021, ora 22:00
5047 citiri
Cei care nu se vaccineaza pot fi "bomba cu ceas" pentru cei fragili? "Ar fi foarte trist sa alergam dupa vaccinuri cand creste numarul infectarilor"
Adolescentii primesc diplome de merit cand se vaccineaza FOTO Facebook/ Rovaccinare

Adrian Apetri, cercetator roman care a lucrat la producerea vaccinului Johnson&Johnson, a spus, intr-un interviu acordat Europa FM ca cei care nu se vaccineaza pot fi o "bomba cu ceas" pentru cei care s-au vaccinat, insa sunt vulnerabili in fata virusului din cauza sistemului imunitar scazut. Medicii spun insa ca cei care s-au vaccinat sunt protejati si chiar daca se infecteaza cu SARS-COV-2, boala nu mai are forme devastatoare care pot duce la deces.

Adrian Apetri este directorul stiintific al Departamentului de Biofizica si Procese Analitice din cadrul companiei Janssen, detinuta de gigantul farmaceutic Johnson&Johnson.

Cercetatorul roman a fost responsabil, in lantul de productie al serului, de verificarea calitatii viitorului vaccin.

Cercetatorul a precizat, in interviul acordat jurnalistului Catalin Striblea de la Europa FM ca este dreptul nostru sa ne vaccinam sau nu.

"Unii spun ca au o varsta, sunt sanatosi si isi asuma ca fac boala. Ar fi extraordinar daca aceasta boala nu este transmisibila.

Intr-o lume in care consecintele se refera doar la mine, este ok, insa aici se refera la componenta sociala. Daca ne vaccinam noi ne bazam pe sistemul nostru imunitar ca sa genereze aceste mecanisme de protectie.

Persoanele mai in varsta sau bolnave, nu au aceasta capacitate de a induce aceste mecanisme de protectie.

Eu daca nu ma vaccinez, eu voi fi probabil ok, dar in moemntul in care vin in contact cu aeceste persoane care au facut tot ce au putut sa se protejeze, insa sistemul lor imunitar nu le ajuta, eu sunt practic o bomba cu ceas care cand ajunge lanaga el, detoneaza", a precizat Adrian Apetri in interviu.

Cei nevaccinati, "adapost pentru noile variante"

Cercetatorul a mai aratat ca, "daca noi nu suntem vaccinati, nu avem acesti soldatei care sa distruga virusul noi oferim adapost acestui virus sau potential adapost. In acest adapost, acest virus se adapteaza.

Sunt deja unele radacini care vin de prin Africa de Sud, care se dovedeste ca sunt alte "animale" cum ar veni. Cu cat ii dam mai mult timp, cu atat se muteaza mai mult si putem sa ne imaginam o imagine dramatica ca intr-un anumit timp sa fim exact ca acum un an si ca tot ce am produs noi pana acum sa nu mai fie valabil", a mai explicat Adrian Apetri.

Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul Matei Bals: Nu exista medicament sau vaccin care sa ofere protectie de suta la suta

Doctorul Adrian Marinescu, medic infectionist la Institutul Matei Bals din Capitala, a precizat ca "nu exista nici medicament si nici vaccin care sa ofere protectie de 100%. Dar daca ma refer la o masa populationala care in intregime este vaccinata, si cel de langa mine este vaccinat.

Trebuie sa luam in calcul ca imunitatea, fie ca trecem prin boala, fie ca ne vaccinam, este importanta la nivel celular. Este vorba despre celulele cu memorie, nu la nivelul anticorpilor.

Teoria ca am putea reveni la situatia de dinainte de vaccinare nu are parte pactica".

Probabil 34% dintre romani sunt imunizati

"Efectul corect pentru o campanie de vaccinare inseamna ca ne vaccinam in mare majoritate sau cei mai multi dintre noi, in cel mai scurt timp.

O boala infectioasa care este o problema de sanatate si se extinde mult la nivelul populatiei se rezolva doar prin vaccin. Este clar ca avem o istorie bogata legata de vaccinare.

Din fericire imunitatea nu se obtine numai prin vaccinare ci si la trecerea prin boala. Statisticile din Romania arata ca probabil 34% dintre romani au imunitate fie ca au trecut prin boala fie ca s-au vaccinat", a mai precizat Doctorul Marinescu.

Medicul a mai precizat ca ar trebui ca in lunile urmatoare sa ne focusam pe vaccinare.

"As pune problema si altfel. Ceea ce facem acum ne va asigura un sezon rece mult mai linistit. Practic depinde de noi, legat de vaccinare. Semnalele cum ca am cam scapat de virus sunt gresite", a mai spus medicul.

Intrebat daca pasaportul de vaccinare ar aduce un imbold pentru romani sa se vaccineze, medicul a precizat ca "certificatul de vaccinare ii va determina in parte sa se vaccineze. S-a intamplat si vara trecuta cand s-a cerut testarea RT-PCR si oamenii au cerut teste pentru a pleca linistiti".

Beatrice Mahler: persoanele sanatoase care refuza vaccinarea pot face o forma de boala cu evolutie imprevizibila

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Bucuresti spune ca "orice persoana care are o imunitate scazuta are riscul de a nu dezvolta o cantitate de anticorpi suficient de mare incat sa protejeze pe deplin impotriva unei noi infectii.

O persoana vulnerabila care se vaccineaza, poate sa contacteze boala, insa nu va face o forma de boala severa care sa ii puna in pericol viata. Va trece printr-o forma usoara a bolii, poate chiar o forma asimptomatica.

Persoanele care sunt sanatoase si refuza sa se vaccineze, pot sa faca o forma de boala care poate sa aiba o evolutie absolut imprevizibila la un moment dat, in unele cazuri", a precizat medicul.

Doctorul Mahler a mai spus ca, "in timp, virusul poate suferi mutatii care pot sa duca la noile variante care circula ori la o efienta putin mai scazuta a vaccinurilor care sunt in acest moment pe piata.

Astfel, ramane un rezervor de infectie undeva in societate pentru ca sunt persoane care refuza vaccinarea. Acest rezervor de infectie poate fi o sursa si pentru o persoana vaccinata al carei raspuns imun nu este chiar cel mai eficient.

Insa persoana vaccinata va avea intotdeauna un avantaj in fata celei nevaccinate pentru ca stim din toate studiile care sunt pana in acest moment observationale ca cei vaccinati nu fac o forma severa de boala.

Vaccinul aduce aceasta liniste ca si daca ne vom imbolnavi de COVID-19 nu vom face o forma care sa ne afecteze functia pulmonara, sa ne duca in terapie intensiva, care sa ne puna in pericol viata.

Intr-o lume ideala ne-am dori ca toti sa fie vaccinati pentru a nu mai exista niciun focar de infectie. Din pacate multi oameni sunt nevaccinati si, cu cat numarul lor este mai mare, cu atat numarul de focare si amploarea focarelor, pana cand vor ajunge sa treaca prin boala marea majoritate, va fi mare".

Unii spera "sa scape"

Medicul Beatrice Mahler a mai precizat ca cel mai nou motiv pe care oamenii il invoca pentru a nu se vaccina este ca spera sa scape de boala.

"In loc sa profitam de un vaccin care ofera imunitate rapida si duce la o scadere certa a riscului de boala, o parte ne-am vaccinat, o parte a trecut prin boala, o parte spera "sa scape".

Acesta este raspunsul pe care il primesc in ultimele doua saptamani de la persoanele care nu s-au vaccinat. Eu cred ca atunci cand vorbim despre sanatate trebuie sa ne bazam pe dovezi, sa ne ancoram de solutiile pe care le avem si sa le utilizam", a explicat seful Institutului Marius Nasta din Capitala.

Intrebata despre cum vede situatia din punct de vedere epidemioogic in contextul scaderii nuamrului de vaccinati zilnic si daca vom avea o situatie similara cu cea de anul trecut, in cazul in care cei nevaccinati vor face forme grave de COVID-19, medicul Beatrice Mahler a spus ca "nu cred ca vom mai avea un lockdown total niciodata.

Mi-e teama ca in acele comunitati unde vaccinarea nu este nici macar la jumatate din ceea ce ne-am propus ca si imunitate generala, acolo vom avea probleme.

Probabil ca va trebui sa convingem mai multi oameni. Directia in care mergem nu este buna deloc.

Pe mine personal ma ingrijoreaza aceasta lipsa de responsabilitate a celor care nu vor sa se vaccineze. Practic, este o lipsa de responsabilitate fata de societate".

Ar fi foarte trist sa alergam dupa vaccin cand va creste numarul de cazuri

Despre masurile de relaxare a restrictiilor, medicul a spus ca acestea au fost luate in contextul scaderii numarului de cazuri. "Sunt binevenite. Este foarte bine ca este asa, insa nu ar trebui sa se conditioneze cele doua lucruri.

Ar fi foarte trist sa incepem sa alergam dupa vaccin cand creste numarul de cazuri. Ar fi foarte trist ca nu educatia si motivele sa fie cele care sa ne faca sa ne vaccinam, ci frica", a mai spus medicul.

Referitor la cum ar trebui abordata campania de vaccinare pentru ca oamenii sa aiba o deschidere mai mare, medicul a spus ca educatia trebuie sa fie continua. "probabil ca este un deficit de comunicare de ani de zile care a plecat din partea medicilor catre populatie, de lipsa programelor de educatie in sanatate care acum isi spun cuvantul.

Nu este doar vina populatiei ca nu este educata in acest sens, trebuia sa beneficieze de aceasta educatia, iar aceasta trebuia oferita de cineva.

Din punctul meu de vedere cea mai mare educatie s-a realizat pe perioada pendemiei. Si s-a vazut. Cand ne-am adresat oamenilor, ei au raspuns si cred ca trebuie sa aplicam acest model si acum."

Ce este vaccinul de la Johnson &Johnson

Cercetatorul roman Adrian Apetri, care a lucrat la producerea vaccinului Johnson&Johnson, spune ca serul "este un fake al virusului adevarat".

"Arata ca si cum ar fi un virus adevarat, insa cu doua modificari esentiale. In primul rand acest vaccin este o molecula incompetenta in a se replica, ceea ce inseamna ca daca noi il injectam, fenomenul acesta de crestere exponentiala nu se produce.

A doua modificare este ca aceste molecule au introdusa o caseta genetica suplimentara care face posibila expresia antigenului specific pentru SARS-COV-2 in acest caz", a spus cercetatorul.

De cand "se lucreaza" la un astfel de vaccin

Apetri spune ca vaccinul este facut pe o anumita platforma care este folosita deja la diverse virusuri. "Noi lucram de ceva vreme la un vaccin impotriva SARS si MERS, care sunt din aceeasi clasa a coronavirusurilor.

Ideea ca noi am descoperit un vaccin intr-un an, nu este tocmai corecta. Cercetarea a inceput cu mult inainte, virusul a fost cat de cat cunoscut, insa chestia foarte specifica legata de COVID-19 nu a fost cunoscuta pana nu s-a facut secventierea", a spus cercetatorul pentru Europa FM.

Specialistul spune ca acest vaccin este facut pe o platforma adeno care este rezultatul unei cercetari de mai mult de un deceniu in compania la care lucreaza.

Cei care au facut vaccinul isi asteapta randul la vaccinare

Adrian Apetri spune ca Guvernul Olandei le-a declinat cererea angajatilor la compania care produce vaccinul de a se imuniza anti-COVID inaintea celorlalti, Astfel ca fiecare se vaccineaza atunci cand ii vine randul.

"Unii au plecat in Romania pentru a se vaccina.

Am si eu o sugestie in spirit de gluma. Probabil Guvernul Romaniei ar trebui sa isi exprime ingrijorarea in legatura cu situatia din Olanda sau alte tari din Vest. Daca ar fi fost invers, probabil ca celelalte guverne ar fi fost ingrijorate", a glumit specialistul.

El a vorbit si despre efectele secundare. "Au fost cateva cazuri de efecte secundare. Niciodata nu putem exclude 100% aparitia pentru un efect secundar. Nu este sigur pentru nimic. Avem ceva in organismul nostru care in combinatie cu ceva strain introdus in organism exista o sansa infima sa se produca.

Este important sa se faca o educatie a publicului larg. Ar trebui sa se explice care este de fapt situatia reala", a mai spus Apetri.

Cele mai recente date raportate de Comitetul National pentru vaccinare arata ca in 24 de ore au fost administrate 41.554 de doze de vaccin, intre care 18.554 cu prima doza, restul fiind doze de rapel. Dintre cei care au primit prima doza, peste 9.000 au fost imunizati cu serul de la Johnson&Johnson.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#vaccinare, #adrian apetri, #vaccin Johnson Johnson, #masuri de relaxare, #certificatul verde, #beatrice Mahler, #adrian marinescu , #coronavirus 10 iunie