Nasul fiului lui Liviu Dragnea si fostul primar Poteras, trimisi in judecata de DNA

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 12:40
7829 citiri
Nasul fiului lui Liviu Dragnea si fostul primar Poteras, trimisi in judecata de DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

Paul Sorin Stanescu, nasul fiului lui Liviu Dragnea, si fostul primar al Sectorului 6 Cristian Poteras au fost trimisi in judecata, joi, de Directia Nationala Anticoruptie.

Paul Sorin Stanescu a fost trimis in judecata, in stare de libertate, pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare a banilor. La data faptelor acesta era reprezentantul S.N. Institutul Pasteur S.A.

Cristian Poteras, la data faptelor primar al Sectorului 6 Bucuresti, este acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite si luare de mita.

Au mai fost trimisi in judecata:

- Lucian Viorel Grecu, apropiat al fostului primar, fiind acuzat de complicitate la luare de mita;

- Narcisa Valentina Georgescu, pentru complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite si complicitate la luare de mita,

- Bogdan Georgescu, pentru complicitate la abuz in serviciu.

DNA transmite ca, in ianuarie 2007, Poteras, la acea data primar al Sectorului 6 Bucuresti, a fost emis titlul de proprietate nr. 100402/2007, in baza caruia Societatea Nationala Institutul Pasteur S.A. a obtinut dreptul de proprietate asupra unui teren de aproximativ 19 hectare in Bucuresti.

"Din probele administrate in cauza, a rezultat ca emiterea titlului de proprietate a fost rezultatul incalcarii dispozitiilor legale de catre inculpatul Poteras Constantin Cristian, cu ajutorul inculpatilor Stanescu Paul Sorin la acea data reprezentant al S.N. Institutul Pasteur S.A, Georgescu Bogdan si Georgescu Valentina Narcisa", se arata in comunicatul DNA remis Ziare.com.

O retrocedare uriasa in Bucuresti

Procurorii sustin ca Poteras a intocmit si a inaintat spre validare anexa prin care propunea admiterea cererii de retrocedare, desi stia ca societatea nu se putea prevala de dispozitiile cu caracter reparatoriu ale legilor fondului funciar, neincadrandu-se in niciuna dintre categoriile de persoane indreptatite la reconstituirea dreptului de proprietate privata.

"Astfel, persoana juridica nu exista in anul 1945, momentul de referinta prevazut in legile fondului funciar, astfel incat nu putea invoca drepturi anterioare infiintarii, iar temeiul invocat in cuprinsul propunerii se refera la alte categorii de terenuri.

In anul 1991, institutul a fost organizat ca regie autonoma, prilej cu care i-a fost stabilit patrimoniul, format exclusiv din bunurile existente in bilantul contabil la momentul infiintarii, astfel incat nu putea solicita de la stat alte bunuri. Mai mult, in anul 2000 societatea a fost privatizata, prilej cu care au fost trecute din proprietatea statului in proprietate privata doar bunurile incluse in capitalul social la momentul vanzarii actiunilor", transmite DNA.

La randul sau, Stanescu a formulat cererile in baza carora a fost declansata procedura, a pus la dispozitia lui Poteras mai multe inscrisuri folosite in cadrul procedurii de retrocedare si a participat la discutii avand ca scop convingerea functionarilor sa intocmeasca formalitatile necesare.

Ceilalti inculpati, Georgescu Bogdan si Georgescu Valentina Narcisa, apropiati ai lui Poteras si Stanescu, au fost implicati in identificarea terenului retrocedat, au intermediat legatura dintre functionarul public si reprezentantul solicitantului, s-au ocupat de intocmirea primelor formalitati si au obtinut sprijinul unor persoane cu influenta asupra functionarilor publici implicati.

Prejudiciu de 26 de milioane de euro

Prin transferul nelegal al imobilului in patrimoniul societatii comerciale s-a produs un prejudiciu statului in cuantum de 26.466.464 euro, care reprezinta in acelasi timp un avantaj patrimonial pentru S.N. Institutul Pasteur S.A.

"Pentru a-si indeplini atributiile intr-o modalitate care sa asigure reconstituirea dreptului de proprietate, in cursul anului 2006, inculpatul Poteras Constantin Cristian a acceptat de la Stanescu Paul Sorin promisiunea unor foloase materiale, iar in cursul anului 2007 a primit de la acesta o suprafata de 2,7 ha din terenul reconstituit, in valoare de 3.116.464 euro", adauga DNA.

In decembrie 2007, Stanescu si Valentina Narcisa Georgescu au transferat o parte din terenul retrocedat in mod nelegal catre o societate controlata de cea din urma, astfel incat folosul sa ajunga la sotii Georgescu ca recompensa pentru acestora la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita.

In perioada 2009 - 2015, Georgescu Valentina-Narcisa a transferat beneficiul obtinut in acest mod, in cuantum de 4.647.220 euro, catre conturi bancare din Elvetia si ulterior in Statele Unite ale Americii, pentru a ascunde provenienta ilicita a sumelor.

In perioada 2007 - 2009, Stanescu a dispus transferul a 8.810.000 euro din suma rezultata din vanzarea terenului obtinut in mod ilicit in conturile bancare ale unei societati unde avea calitatea de administrator, iar sotia sa era asociat majoritar.

Ulterior, aceasta suma a fost amestecata cu fonduri avand alte surse si, dupa operatiuni bancare repetate, a fost transferata in patrimoniul sotiei inculpatului, sumele fiind ulterior transformate in produse de investitii financiare pe teritoriul S.U.A.

DNA a pus sechestru pe bunurile inculpatilor

"In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren (aflat in proprietatea unei societati comerciale controlate de inculpatul Poteras Constantin Cristian) in suprafata de 26.998 mp situat in municipiul Bucuresti, a carui valoare estimata este de 3.116.464 euro.

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor detinute de inculpatul Stanescu Paul Sorin (conturi bancare si parti sociale la o societate comerciale) pana la concurenta sumei de 21.980.000 USD; s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 4.501.000 euro, asupra bunurilor mobile si/sau imobile aflate in proprietatea/coproprietatea inculpatilor Georgescu Valentina-Narcisa si Georgescu Bogdan", precizeaza DNA.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Na fiu Dragnea Dragnea, #Na fiu Dragnea spaga, #Poteras luate de mita DNA , #DNA