Motivele pentru care toti retinutii trebuie incatusati: De ce unii cu mainile in fata, altii la spate

Marti, 26 Mai 2015, ora 07:59
13535 citiri
Motivele pentru care toti retinutii trebuie incatusati: De ce unii cu mainile in fata, altii la spate
Foto: Arhiva Realitatea TV

Exista motive intemeiate, prevazute in lege, pentru care toate persoanele private de libertate, atat cele suspectate de coruptie, cat si cele acuzate de fapte violente, trebuie incatusate.

Discutia a pornit de la proiectul de lege din Parlament care prevede ca persoanele acuzate de coruptie sa nu mai fie incatusate, ci doar cele anchetate pentru fapte cu violenta sau care au vrut sa distruga probe din dosar.

Initiativa legislativa a primit aviz favorabil in Comisia Juridica a Senatului si a fost adoptata tacit de catre aceasta camera, pe 7 mai, urmand ca votul final sa se dea in Camera Deputatilor, care este for decizional.

Fara catuse pentru corupti: Proiectul lui Serban Nicoale a trecut de Senat

In acest context, purtatorul de cuvant al Politiei Romane, Georgian Dragan, a explicat, pentru Ziare.com, necesitatea incatusarii tuturor suspectilor de fapte penale, insa a precizat ca institutia pe care o reprezinta nu se poate pronunta pe demersurile din Parlament si ca datoria sa este sa aplice deciziile legiuitorilor.

Astfel, potrivit aliniatului 1 din Legea nr. 254 din 19 iulie 2013, suspectii privati de libertate sunt incatusati din mai multe motive, si anume pentru a nu evada in timpul deplasarii ori pentru a nu rani alte persoane sau pe sine. De asemenea, o persoana este incatusata si daca nu se supune dispozitiilor organelor judiciare.

"Catusele sau alte mijloace de imobilizare se folosesc:

a) pentru a impiedica evadarea in timpul deplasarii detinutilor;

b) pentru a proteja detinutii de autovatamare sau pentru a preveni vatamarea altor persoane ori producerea de pagube;

c) pentru restabilirea ordinii si disciplinei, ca urmare a opunerii sau impotrivirii detinutilor la o dispozitie a organelor judiciare sau personalului locului de detinere", au lamurit reprezentantii Politiei Romane.

Riscurile pe care le implica neincatusarea persoanelor retinute sau arestate preventiv, au adaugat reprezentantii Politiei, sunt "riscul evadarii, autovatamarii, vatamarii altor persoane sau a lucratorilor de politie sau producerii de pagube".

Cand se pun catuse cu mainile in fata, cand la spate

Totodata, se pune problema si daca o persoana trebuie sa fie incatusata cu mainile la spate ori in fata. Dintre suspectii de coruptie pe care i-am vazut in ultima vreme iesind de la DNA, fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost singurul incatusat cu mainile la spate.

Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut: Declaratii in catuse la iesirea de la DNA (Video)

Intrebat de ce, Georgian Dragan a subliniat ca nu poate discuta cazuri particulare, insa a specificat care este diferenta dintre cele doua variante de imobilizare si in ce cazuri se aplica.

Asadar, potrivit legii, de obicei catusele se aplica pe mainile pozitionate la spate. Exceptie fac persoanele care urmeaza sa fie transportate in autovehicule, acestea fiind incatusate cu mainile in fata, din motive practice. Am putut observa ca suspectii retinuti pentru 24 de ore care au iesit din sediul DNA au fost transportati apoi cu duba in arestul Politiei Capitalei.

Totusi, chiar si in cazul acestora, adica al retinutilor care urmeaza sa fie urcati in autoturisme, catusele se pun la spate "daca prezinta un grad de pericol ridicat".

In ceea ce il priveste pe Horia Georgescu, presa a speculat la acea vreme ca fostul sef al ANI a opus rezistenta in momentul in care procurorul DNA a decis retinerea sa pentru 24 de ore, motiv pentru care a fost incatusat la spate, insa avocatul acestuia, Cristian Ene, a negat ipoteza jurnalistilor.

Avocat: Horia Georgescu nu a opus rezistenta. Politia sa spuna de ce a fost incatusat la spate

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#catuse spate, #catuse fata, #catuse suspecti, #catuse suspecti coruptie, #Horia Georgescu catuse spate , #arestare