Defecțiunea din cauza căreia elicopterul american Black Hawk a aterizat forțat în Piaţa Charles de Gaulle

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 13:3810284 citiri
Defecțiunea din cauza căreia elicopterul american Black Hawk a aterizat forțat în Piaţa Charles de Gaulle
Elicopterul american care aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle a avut probleme la cutia de viteze

Elicopterul american care a aterizat forţat în Piaţa Charles de Gaulle a avut probleme la cutia de viteze şi se putea prăbuşi în câteva secunde, arată adevărul.ro.

Potrivit sursei citate, ancheta a scos la iveală că, fără un echipaj foarte bine pregătit, astăzi am fi vorbit despre o catastrofă de proporţii.

Aceeași sursă mai arată că ancheta care se face în cazul elicopterului care a aterizat forțat a stabilit că în timpul zborului, piloţii americani au fost avertizaţi de un senzor că există o problemă majoră la cutia de viteze a aparatului, care transmite puterea de la motoare la elicea portantă şi nu numai.

Concret, este vorba de nişte senzori magnetici care pot detecta bucăţi mici de metal în uleiul din cutia de viteze. Dacă senzorii semnalează acest lucru înseamnă că unele piese (rulmenţi sau angrenaje) s-au spart şi că transmisia se poate bloca oricând, ducând la prăbuşirea necontrolată a aparatului.

Potrivit adevarul.ro, care citează surse militare, piloţii americani au procedat ca la carte, la aterizarea forţată pentru că pericolul era iminent, elicopterul putând să se prăbușească în câteva secunde. Într-o situație similară, un elicopter Super Puma, aparat oarecum similar cu Black Hawk, s-a prăbuşit în 20 de secunde de la apariția avariilor, iar accidentul s-a soldat cu pierderea a şaisprezece vieţi.