Moscova vrea dovada ca scutul antiracheta nu este "toxic" Rusiei

Autor: Ana Ilie
Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 15:36 826 citiri

Ambasadorul rus la NATO, Dmitri Rogozin, a avertizat ca este posibil ca sistemul european antiracheta al organizatiei sa fie realizat fara participarea Rusiei, si, in consecinta, este de dorit ca NATO sa ofere garantii ca acesta nu este toxic pentru Federatia Rusa.

"Suntem interesati intr-un pas serios al NATO catre Rusia. De vreme ce, dupa toate aparentele, sistemul apararii antiracheta va fi creat fara participarea Rusiei, avem toate drepturile sa insistam ca jucaria NATO sa nu para otravitoare Federatiei Ruse", a spus Rogozin, citat de Russia Today.

Potrivit lui Rogozin, NATO este doar o "frunza de smochin" (acoperire - n.red.) pentru o "umbrela a apararii antiracheta pe care scrie 'Made in USA'". Membrii europeni ai organizatiei nu vor avea "nici un buton si nici un deget cu care sa apese pe acesta". Din acest motiv cere Rusia in continuare garantii de la partea americana.

In octombrie, s-a speculat in presa ca summit-ul NATO-Rusia din Chicago, din 2012, ar putea fi anulat, tocmai din cauza acestor diferente de abordare. Rogozin a precizat ca seful statului rus trebuie sa aiba un motiv foarte bun pentru a se deplasa in SUA anul viitor, la o luna dupa alegerile prezidentiale din martie.

"NATO ar trebui sa faca ceva pentru a pune baze reale pentru ca un presedinte rus sa ia o asemenea decizie", a mai spus acesta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News