Morar: Am ajuns la performanta ca sa fie injurat tot DNA-ul

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 11:47
4157 citiri
Morar: Am ajuns la performanta ca sa fie injurat tot DNA-ul
Foto: Arhiva

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a vorbit despre activitatea sa la sefia DNA, subliniind ca "mi-a placut sa fiu sef la DNA pentru ca am reusit sa creez o institutie care sa fie injurata in totalitate".

Morar a mai vorbit, intr-un interviu pentru Kamikaze, si despre anchetele DNA legate de referendum si modul in care acestea au fost prezentate de presa.

"Lucrurile sunt destul de simple. Presa a luat unul sau doua cazuri si le-a rostogolit incontinuu. De fapt, procurorii au apreciat ca, decat sa cheme tot satul la DNA in Bucuresti, mai bine se duc doi ofiteri de Politie si un procuror in acel sat ca sa organizeze acele audieri.

Legea nu spune unde poti face audierile. Iar chestiunea cu juramantul pe Biblie este prevazuta in lege, pentru cei audiati ca martori. Nici vreau sa subliniez un lucru neluat in seama de presa: s-a spus ca acei sateni pusi sa jure pe Biblie s-au speriat foarte tare la vederea procurorilor, or, acei sateni erau audiati ca martori, nu ca invinuiti, martorii jura pe Biblie, asa spune legea.

Vi se pare mai normal ca 300 de oameni dintr-un sat din Teleorman, din Olt sa fie adusi la Bucuresti, pe cheltuiala lor, decat sa se duca un procuror la ei? Vreau sa va spun ca 90% dintre sateni au inteles ca e mai bine ca s-a procedat asa, din pacate televiziunile au dat doar cazul celor 10% nemultumiti. Sa stiti ca procurorii sunt deseori ironizati, insultati cand fac anchete, am patit-o si eu. Deci nu era un lucru iesit din comun reactia de nemultumire a unor sateni chemati sa depuna marturie", a declarat seful DNA.

Cei sapte ani la conducerea DNA, spune Morar, nu l-au facut mai indarjit, insa l-au schimbat "intr-un fel", l-au "desenat mai bine".

"Am insa o mare satisfactie si s-ar putea sa va uimesc cu ea. Pot sa va spun ca inainte de a fi aici am avut functie de conducere, timp de trei ani, la Curtea de Apel Cluj, dar tot timpul am instrumentat dosare, si in perioada cand eram sef. Am trimis in instanta oameni.

Asa cum se intimpla de obicei in viata, si in Parchete sunt procurori mai activi si unii mai non-combat. Eu am fost unul dintre procurorii activi si am avut dosare interesante. Inainte de a veni la DNA, eu am obtinut, in premiera in Romania, condamnarea unui parlamentar, a lui Gabriel Bivolaru. Am obtinut condamnarea presedintelui Sectiei Penale de la Curtea de Apel Cluj, am obtinut condamnarea prim-vicepresedintelui Dacia Felix si a multor altor persoane. Am avut deci dosare importante.

Fiind la Curtea de Apel, am anchetat procurori si judecatori. Si ca sa nu o mai lungesc, la un moment dat am vazut un capital de ura impotriva mea, adica 'de ce a facut doar Daniel Morar investigatii tari si ailalti sunt cuminti?' Si le-am marturisit colegilor mei de atunci ca mi-ar placea ca ziarele, televiziunile, care ma atacau si atunci, la Cluj, sa atace un intreg Parchet, nu numai pe un procuror intransigent", a adaugat seful DNA.

"Cand o institutie este atacata in corpore, inseamna ca toti isi fac treaba"

Acesta si-a amintit ca era in fiecare zi "client al presei" si a ajuns la performanta "ca sa fie injurat tot DNA-ul".

"Eram in fiecare zi clientul presei, ca Daniel Morar l-a arestat pe ala, pe alalalt. Cand o institutie este atacata in corpore, inseamna ca toti isi fac treaba. Pina la urma, ironic sau nu, s-a intimplat acest lucru la DNA. Am reusit sa creez un asemenea sistem, sa aduc oameni cu aceeasi convingere in a-si face meseria, incat am ajuns la performanta ca sa fie injurat tot DNA-ul.

Iata deci un motiv pentru care mi-a placut sa fiu sef la DNA: am reusit sa creez o institutie performanta, care sa fie injurata in totalitate de oamenii politici sau aproape de toti oamenii politici. Dar e o institutie care obtine in proportie de aproape 90% condamnari si asta spune tot", a mai spus Daniel Morar.

El a metionat ca este "in alerta" de fiecare data este sunt laudat "de anumite persoane ciudate", adaugand ca prefera critica lor.

"Nu mi-e teama de blesteme, dar n-as vrea sa cunosc toate injuriile care m-au avut drept tinta din mintea condamnatilor", a completat Morar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Morar mandat DNA injurar, #Morar sef DNA, #Morar dosare referendum , #DNA