Moment de reculegere in memoria eroilor Revolutiei, pe treptele Catedralei din Timisoara: "Au murit efectiv degeaba!"

Duminica, 17 Decembrie 2017, ora 22:25
7006 citiri
Moment de reculegere in memoria eroilor Revolutiei, pe treptele Catedralei din Timisoara: "Au murit efectiv degeaba!"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Revolutionari, rude si prieteni ai celor care au murit, in urma cu 28 de ani, la Timisoara, in timpul Revolutiei, au tinut, duminica seara, un moment de reculegere pe treptele Catedralei Mitropolitane din oras.

Actiunea este organizata in fiecare an in fata lacasului de cult din centrul Timisoarei de catre Asociatia "17 Decembrie a Ranitilor si Familiilor Indoliate din Revolutia 1989".

Aproximativ o suta de candele personalizate, cu chipurile martirilor Revolutiei, au fost asezate pe stalpii de la intrarea in catedrala, iar o cruce din lumanari aprinse a fost formata pe scari.

Verginia Juganaru vine in fiecare an la Catedrala Mitropolitana din Timisoara pentru a tine un moment de reculegere in memoria eroilor Revolutiei. Timisoreanca si-a pierdut sotul acum 28 de ani, care a iesit in strada pentru a striga "Jos Ceausescu".

"Printre eroii-martiri care au murit in 17 decembrie 1989 a fost si sotul meu, Dumitru Juganaru. In seara de 17 decembrie, sotul meu a fost acasa cu copiii, a auzit ca afara sunt demonstrati, a iesit si el in strada, a inceput sa demonstreze, sa strige Jos Ceausescu!.

Au fost cordoane de soldati pe TAB-uri, el s-a dus la TAB-uri sa le spuna sa nu traga in fratii lor. Cand a plecat, pe trotuar, a fost impuscat in cap si a murit pe loc.

Vin in fiecare an la momentul de reculegere. Acesti 28 de ani au fost grei, probabil ca au murit cu gandul ca va fi bine, dar au murit efectiv degeaba. A zis ca daca se duce, macar copiii lui s-o duca mai bine si vedem cu totii ca nu este bine deloc", a povestit Verginia Juganaru.

Am fost impuscat de 3 ori

De asemenea, Cornel Secu a spus ca, pe 17 decembrie 1989, a fost impuscat de trei ori in fata Catedralei Mitropolitane si a vazut cum intr-un barbat "s-a tras un incarcator".

"Eu am fost impuscat, trei cartuse, aici, pe trecerea de pietoni, in 17 decembrie, la ora 21:00, venind cu doi colegi. M-am tarat pana la statuia din parc, apoi am ajuns la spital. In fata catedralei erau un cordon de militari.

Imi amintesc ca pe trecerea de pietoni a fost impuscat un coleg, s-a tras un incarcator in el, adica 16 cartuse", a povestit Cornel Secu.

Pe 17 decembrie, la Timisoara este zi de doliu in memoria primilor 66 de eroi care au murit in timpul Revolutiei din Decembrie 1989.

La Timisoara au murit, in timpul evenimentelor din Decembrie 1989, aproximativ o suta de persoane. Potrivit reprezentantilor Asociatiei "Memorialul Revolutiei", au fost 73 de morti si 296 de raniti in perioada 16 - 22 decembrie 1989, iar dupa 22 decembrie, 20 de morti si 77 raniti.

Citeste si Mars in amintirea martirilor Revolutiei din 1989, la Timisoara: Eroii nu mor niciodata

La protestele de duminica din marile orase ale tarii si din Bucuresti s-a strigat "Pacat! Pacat de sangele varsat"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Timisoara revolutie eroi , #comunism
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Trebuie sa fii Suparat tare ca sa spui ca Eroii Revolutiei au murit
Poza LEHAMITE_MARE
LEHAMITE_MARE
rank 5