Moartea sefilor armatei poloneze ar putea avea consecinte mai grave decat cea a presedintelui

Duminica, 11 Aprilie 2010, ora 12:45
7421 citiri
Moartea sefilor armatei poloneze ar putea avea consecinte mai grave decat cea a presedintelui

Moartea conducerii armatei poloneze in accidentul aviatic de sambata, din vestul Rusiei, ar putea avea implicatii mai grave pentru Varsovia decat decesul presedintelui tarii, avertizeaza expertii.

Presedintele polonez Lech Kaczynski a murit sambata, dupa ce avionul in care se afla impreuna cu sotia sa si o delegatie de inalti oficiali s-a prabusit in apropiere de aeroportul din Smolensk, din vestul Rusiei. 97 de persoane si-au pierdut viata, printre care vicepresedintele Parlamentului, viceministrul de externe si guvernatorul bancii nationale.

"Intreaga conducere militara, inclusiv sefii Statului Major si ai tuturor serviciilor (militare - n.red.), se aflau in avion", a declarat Tomes Valasek, de la Centrul pentru Reforma Europeana. "Daca este adevarat, atunci avem, practic, o situatie de decapitare a serviciilor militare", a adaugat el.

Printre liderii militari a caror moarte a fost confirmata se numara Aleksander Szczyglo, directorul Biroului pentru securitate nationale, generalul Franciszek Gagor (seful Statului Major polonez), episcopul Tadeusz Ploski (prelat romano-catolic al armatei poloneze), generalul Broni Kwiatkowski (comandantul fortelor operationale), generalul Andrezj Blasik (comandantul fortelor aeriene), generalul Tadeusz Buk (comandantul fortelor terestre), generalul Wojciech Potasinski (comandantul fortelor speciale), viceamiralul Andrezj Karweta (comandantul marinei) si generalul Kazimierz Gilarski (comandantul garnizoanei din Varsovia).

Desi Kaczynski era sef al statului, institutia guvernului poate functiona si fara el, a spus Valasek. "Guvernul este in functie... acesta nu este un sistem prezidential", a subliniat el, precizand insa ca orice schimbari viitoare in peisajul politic polonez vor fi legate de viitoarele alegeri prezidentiale.

Presedintele Kaczynski, in varsta de 60 de ani, urma sa candideze pentru un nou mandat, dar probabil ar fi pierdut, pentru ca nu era foarte popular, potrivit expertilor.

"Acesta este un cutremur politic, multi lideri au murit si mai intai trebuie sa lasam sa treaca acest moment de soc. Dar realitatea este ca fratii Kaczynski (presedintele Lech si fratele sau geaman Jaroslaw, fost premier - n.red.) nu sunt foarte populari in Polonia", a explicat Piotr Kaczynski, analist la Centrul pentru studii politice europene.

In termen de 60 de zile urmeaza sa fie aiba loc alegeri, iar presedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, care a preluat prerogativele de sef al statului, este favorit, potrivit expertului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Aleksander Szczyglo, #general Franciszek Gagor, #episcop Tadeusz Ploski, #general Broni Kwiatkowski, #general Andrezj Blasik, #general Tadeusz Buk, #general Wojciech Potasinski, #Andrezj Karweta comandantul marinei, #general Kazimierz Gilarski , #deces