Miza războiului de două decenii dintre Dâmbovița și Prahova. ”S-au trezit ei mari proprietari și au modificat granița”

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 04:10
10472 citiri
Miza războiului de două decenii dintre Dâmbovița și Prahova. ”S-au trezit ei mari proprietari și au modificat granița”
Prhova și Dâmbovița se luptă în instanță pentru Sfinx și Babele din 2015 FOTO Facebook/Corneliu Ștefan

Războiul administrativ care se poartă de ani de zile între județele Dâmbovița și Prahova vizează două dintre emblemele României, Sfinxul și Babele.

În anul 2015, instituția prefectului din Dâmbovița a atacat în instanță autoritățile din județul vecin, obiectul dosarului fiind stabilirea liniei de hotar dinte comuna dâmbovițeană Moroeni și orașul prahovean Bușteni.

Tribunalul Vâlcea, unde s-a judecat cauza pe fond, a dat dreptate dâmbovițenilor, printr-o sentință dată în 25 noiembrie 2011, decizia nefiind una definitivă.

La data demarării procesului, primarul orașului Bușteni era Emanoil Savin. Acesta susține că toate aceste contre între cele două județe sunt vechi de de mai bine de 20 de ani și au pornit de la ”niște greșeli de la cadastru făcute aiurea”, care au dus într-un final la împroprietărirea unor cetățeni din Dâmbovița cu terenuri care s-ar afla parțial pe teritoriul orașului Bușteni.

”Prahova a fost stăpână aici din 1918, de când avem toate actele de atestare de la rege. Prahova s-a întins până la Bolboci, dacă este să luăm pe lege. Pe niște prostii, pe niște greșeli de la cadastru făcute aiurea, ei au pus în posesie peste Bușteni și s-au trezit ei mari proprietari și au modificat granița. E o întreagă tărăraie acolo. Noi avem hotărâre de guvern că toți megaliții sunt la Bușteni. Adică, noi puteam să-i intabulăm, să-i avem, dar ei nu vor granița pe vechiul amplasament, ei vor granița unde taie în două și Salvamontul, cabana Radio, cabana Babele, telecabina. Astea toate au autorizație dată de Primăria Bușteni. La 1937, când s-a construit cabana Babele, autorizația e dată de la Primăria Bușteni”, a precizat Emanoil Savin, fostul primar al orașului Bușteni, pârât în această calitate în procesul dintre cele două județe.

Savin reproșează foștilor și actualilor șefi ai administrației județene din Prahova că au rămas pasivi în timpul derulării procesului cu Dâmbovița, aspect descoperit chiar și de către actualul primar al Bușteniului.

”Pe mine mă deranjează prefectul, care e stranier, l-au adus din Călărași să conducă județul Prahova. Nu s-a dus nimeni la ședință, să facă ce trebuie”, spune Savin.

Mircea Corbu, edilul actual al Bușteniului, a precizat că a descoperit în momentul în care a preluat frâiele administrației locale că reprezentanții Prefecturii Prahova și ai Consiliului Județean Prahova nu s-au prezentat în instanță, la procesul cu Dâmbovița.

”Ar putea fi niște interese mari”

”Îmi pare rău că spun, dar din Primăria Bușteni și cei din Consiliul Județean Prahova și Prefectura nu s-au prezentat. Am avut, și pot să vă arăt, o foaie unde fosta juristă mi-a avizat-o să se judece în lipsă. Că de acolo a plecat tot. Cum să se judece în lipsă? Și, într-adevăr, datorită mie am putut să reluăm procesele de la zero”, a declarat Mircea Corbu.

Întrebat totuși care este miza acestui proces, Mircea Corbu a precizat că nu știe să fie un interes imobiliar la mijloc, marele inters al fi ”brandul și istoria orașului”.

”E vorba despre brand, de istorie, de când ne știm este brandul județului Prahova. Sfinxul este la Bușteni. Despre ce vorbim?”, a declarat Mircea Corbu.

Totuși edilul din Bușteni a lăsat să se înțeleagă că la mijloc ar putea fi ”niște interese mari”

”Eu nu știu, că sunt primar de un an de zile, n-am cunoștință, dar uitați-vă, pe Dâmbovița s-a vândut tot. Ce se întâmplă, nu știu. Au venit până pe zona noastră. Și pe zona noastră au unii intabulat pe Prahova, dar proprietar pe Dâmbovița. Da, e o nebuloasă, nu pot să mă pronunț. Să-și facă instituțiile statului datoria. Om vedea. Sunt niște chestii pe care nu le cunosc, nu le știu, dar probabil sunt niște interese mari”, susține Mircea Corbu.

Acesta susține că Prahova are de partea ei Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni.

”Nu poate fi abrogată decât tot prin hotărâre de guvern. Așteptăm pe domnul Ciucă să dea o hotărâre de guvern ca să treacă la Dâmbovița”, este de părere primarul din Bușteni.

”Prahova nu a adus nimic în tot acest proces”

De cealaltă parte, reprezentanții administrației județene din Dâmbovița exclud orice interes ascuns, imobiliar, scopul procesului fiind unul strict administrativ, bazat pe documente și hărți din anii 30, care dovedesc în clar care a fost limita de hotar dintre cele două județe aflate acum în război.

”Noi am avut și expertiză, dar am avut și hărți de la 1930, 1940, mai multe hărți cadastrale și respectiv cele două monumente naturale erau statuate pe teritoriul județul Dâmbovița. Prahova nu a adus nimic în tot acest proces. Ei au încercat totuși o negociere pe cale administrativă cu Dâmbovița, care a și eșuat pentru că, atâta timp cât este un dosar pe rol nimeni nu îți permite să intervină. Eliminăm din start interese imobiliare pentru că este o zonă protejată acolo, și conservarea monumentelor din zona protejată este în baza unei legi, nu se poate construi în zona respectivă, că de atâția ani s-ar fi construit, mai ales cum a fost libertatea asta”, a explicat Aurelian Popa, prefectul județului Dâmbovița.

Autorizații de construcție în afara legii

Acesta a lăsat să se înțeleagă că în zona aflată în litigiu, ar fi apărut anumite construcții cu autorizații în afara legii, date de județul Prahova, iar cele două monumente naturale nu ar fi protejate în prezent.

”După ce vom avea o hotărâre definitivă vom acționa în instanță că aceste două monumente naturale sunt ale UAT Moroeni, județul Dâmbovița. De ce este important? Pentru că trebuie ca o unitate administrativ județeană să asigure și protecția acestor monumente. În zona respectivă au apărut și o serie de lucrări cu autorizație de construcție care sunt în afara legii. Ele au fost date de Prahova, nu de Dâmbovița. După ce hotărârea va deveni definitivă se poate stabili clar ce anume este voie și ce nu este voie să se construiască acolo, cum anume trebuie să fie administrată această zonă turistică”, a explicat prefectul Aurelian Popa.

Prefectura Prahova a anunțat pubic că va face recurs asupra sentinței dată de Tribunalul Vâlcea, următoarea fază a procesului urmând să se judece la Curtea de Apel Argeș.

Cauzele surpării străzii din Slănic Prahova rămân necunoscute. Specialiștii vor merge din nou în localitate pentru a da un răspuns "vizavi de dinamica terenului, nu de cauzele prăbuşirii"
Cauzele surpării străzii din Slănic Prahova rămân necunoscute. Specialiștii vor merge din nou în localitate pentru a da un răspuns "vizavi de dinamica terenului, nu de cauzele prăbuşirii"
Cauza prăbușirii străzii 23 August din oraşul Slănic, eveniment în urma căruia 42 de oameni au fost evacuaţi din două blocuri din apropiere, nu este deocamdată cunoscută, a declarat,...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Sfinxul, #Babele Sfinxul proces, #Dambovita, #Busteni, #Prahova, #Emanoil Savin , #proces