Mitropolitul Ardealului, audiat la DNA in dosarul cartilor scrise in inchisori

Luni, 11 Iulie 2016, ora 10:37
4443 citiri
Mitropolitul Ardealului, audiat la DNA in dosarul cartilor scrise in inchisori
Foto: Digi 24 TV

IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, s-a prezentat, luni dimineata, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat in dosarul cartilor scrise in inchisori, in baza carora au fost eliberati inainte de ispasirea pedepselor Gigi Becali, George Copos si alte nume cunoscute.

IPS Laurentiu Streza, al carui nume este mentionat pe una dintre cartile scrise de Gigi Becali, s-a prezentat la audieri, in jurul orei 10:30, insotit de avocatul Daniel Ionascu. Acesta din urma a declarat ca mitropolitul are calitate de martor si le-a cerut jurnalistilor sa nu il asalteze cu intrebari pe clientul sau, spunand ca "este o chestiune fundamentala de respect".

La scurt timp, mitropolitul Ardealului a coborat din masina si a intrat in sediul DNA, unde a fost temeinic verificat de ofiterul de paza (foto).

Avocatul Ionascu i-a asigurat pe jurnalisti ca, la iesirea de la audieri, clientul sau va da declaratii.

"Din toata inima aveti rugamintea Inalt Prea Sfintitului si a mea personal a nu spune ca IPS nu doreste sa dea declaratii de presa. O sa le dea la momentul cuvenit (...) Nu va fi absolut niciun secret ascuns, totul s-a facut cu toata corectitudinea profesionala si teologica. Nu e nimic de ascuns, nicio fapta penala", a spus avocatul.

Mai mult, acesta a declarat ca, inainte de a veni la audieri, clientul sau a mentionat un citat celebru: "Sa-i dam lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu si Cezarului ce-i al Cezarului; astazi dam ce-i al Cezarului".

DNA a deschis un dosar "in rem", cu privire la fapta, existand indicii ca mai multe persoane condamnate au fost eliberate conditionat inainte de ispasirea pedepsei, in baza unor carti publicate din spatele gratiilor, carti care nu ar fi fost scrise de acestea sau nu ar fi avut caracter stiintific.

Printre cei audiati pana acum in acest dosar, deocamdata in calitate de martori, se numara Gigi Becali si Dan Voiculescu.

In luna ianuarie, mitropolitul Ardealului a refuzat sa se prezinte in fata Comisiei de Etica de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, care a discutat subiectul cartilor publicate in inchisori, surse universitare spunand ca IPS Laurentiu Streza a transmis ca a dat doar "o binecuvantare" unei carti a lui George Becali.

Ulterior, Comisia de Etica a ajuns la concluzia ca niciunul dintre cei 5 profesori verificati nu a incalcat prevederile Codului de etica si deontologie profesionala si a Legii nr. 1/2011.

Cele doua carti pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostiva si mantuitoare" si "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandari de la IPS Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului, si IPS Teodosie, arhiepiscopul Constantei si Tomisului.

Alte titluri publicate de Gigi Becali ca lucrari stiintifice sunt "Steaua si Becali", "Becali si politica. Inceputurile", "Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei", toate lucrarile lui fiind publicate in 2014 la editura Saeculum I.O. din Bucuresti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Laurentiu Streza DNA carti Becali , #DNA