Misiune imposibila: plata unei amenzi de circulatie - vezi cea mai comoda solutie

Joi, 05 Martie 2015, ora 09:15
27665 citiri
Misiune imposibila: plata unei amenzi de circulatie - vezi cea mai comoda solutie
Foto: giurgiureal.ro

Cazul incredibil al unui giurgiuvean care sustine ca nu a reusit sa-si plateasca o amenda de circulatie din cauza birocratiei excesive a ajuns in Parlamentul Romaniei.

Deputatul de Giurgiu Liliana Ciobanu l-a interpelat pe ministrul Finantelor, Darius Valcov, caruia i-a cerut un raspuns in scris la intrebarea sa privind "Calvarul platii unei banale amenzi de circulatie".

Parlamentarul independent a prezentat in Camera Deputatilor cazul unui cetatean din Giurgiu caruia i s-au cerut la ghiseul Administratiei Financiare o multime de acte, in momentul in care a vrut sa plateasca o amenda.

"Dupa ce a primit o amenda din partea Politiei Rutiere, s-a deplasat ca un om corect sa o plateasca, in termen de 48 de ore, asa cum prevede legea, la Administratia Financiara.

Ajuns acolo, functionarul de la ghiseu i-a spus omului ca nu poate plati amenda decat dupa ce aduce o serie de alte documente, respectiv actul de proprietate al locuintei pe care o detine, asigurarea acesteia, extrasul de carte funciara, o copie de pe cartea de identitate, si al dansului (sic!) si al sotiei sale!...

Cetateanului i s-a parut ca a fost luat in ras de functionar, insa se pare ca asa prevad noile reglementari din domeniul fiscal", arata Liliana Ciobanu, in interpelarea adresata ministrului de Finante.

Aceasta sustine ca noile prevederi legale n-au reusit sa elimine birocratia, ci din contra, iar in aceste conditii toate modernizarile anuntate de Administratia Financiara par sa fie doar niste cheltuieli inutile.

"Care sunt noile prevederi privind plata sanctiunilor contraventionale?

De ce pentru a achita o banala amenda oamenii au nevoie de atatea documente suplimentare?

Daca tot s-a modificat metodologia de plata, de ce nu ati adus acest lucru in atentia contribuabililor?", intreaba Liliana Ciobanu.

Raspunsul ministrului inca nu a venit, dar din informatiile prezentate reiese ca ar fi fost mai degraba vorba despre un exces de zel al functionarului de la ghiseu, decat de "neputinta sistemului".

Daca vrei sa eviti astfel de situatii, cozile aferente si nervii, cel mai bine este sa-ti platesti amenzile de circulatie online, direct de pe telefonul mobil.

Unde si cum poti plati amenzile de circulatie?

  • la casieriile administratiei publice locale sau ale altor institutii publice abilitate sa administreze venituri publice locale din toata tara (cel mai sigur direct la ANAF, Trezorerie, Taxe si impozite, Posta etc.; slabe sanse de reusita direct la Primarie)

  • la punctele de trecere a frontierei

  • pe Internet, pe ghiseul.ro, daca ai reusit sa-ti iei certificatul digital

Ultima varianta este si cea mai avantajoasa, deoarece iti permite sa platesti amenda direct de pe telefon, la orice ora si de oriunde, fara a mai fi necesare serviciile vreunui functionar public, care poate sa fie amabil sau poate sa faca exces de zel.

Asta inseamna ca nu mai trebuie sa cauti una din casieriile de mai sus, nu mai stai la cozi si ti-e mai usor sa platesti jumatate din minimul prevazut de lege din valoarea amenzii la orice ora.

In orice caz, nu uita ca in termen de 15 zile trebuie sa predai o copie a chitantei de plata a amenzii agentului constatator sau sa o trimiti prin posta sectiei de politie din care face parte acesta.

Daca platesti online primesti chitanta direct pe e-mail, deci ar trebui sa-ti fie mai usor.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#plata amenda circulatie, #acte amenda circulatie, #plata amenda online, #amenzi autu onlie , #amenzi circulatie