Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor: Raportul MCV e realist, recomandarile sunt obligatorii, potrivit CCR

Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 09:53 3958 citiri
Foto: Pixabay.com

Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (MASP) " solicita factorilor implicati in procesul de punere in aplicare a recomandarilor MCV sa lanseze un dialog real si de buna-credinta cu toti actorii implicati in sistemul de justitie in vederea indeplinirii conditionalitatilor impuse de Raportul Comisiei Europene.

Potrivit unui comunicat de presa asociatiei, Raportul Comisiei Europene vine in momentul in care, din 2017, mai multe organisme internationale au semnalat ca politicile adoptate in Romania nu raspund exigentelor statului de drept si rolului parchetelor, asa cum sunt dezvoltate in jurisprudenta CJUE, CEDO si in recomandari destinate statelor membre al Uniunii Europene si ale Consiliului Europei.

"Efectele asupra sistemului judiciar si a sustenabilitatii necesare in cadrul MCV sunt prezentate realist, in sensul ca politicile initiate si adoptate in perioada de referinta s-au cumulat in directia vulnerabilizarii cadrului de sanctionare a faptelor de coruptie, de reducere a capacitatii institutionale a institutiilor judiciare si de reducere a independentei procurorilor. Mediul profesional a cerut, in cadrul consultarilor prealabile si al participarii la dezbateri parlamentare, ca propunerile de modificare sa aiba o fundamentare adecvata si profesionista", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

MASP subliniaza ca recomandarile formulate in cadrul Raportului MCV nu au caracter optional pentru Romania. Procurorii fac trimitere la Decizia nr. 2 din 11 ianuarie 2012.

Curtea Constitutionala a Romaniei a apreciat atunci ca pozitia de membru al Uniunii Europene "impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2) ".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News