Ministrul Transporturilor: Romania a pierdut fonduri europene in valoare de 320 de milioane de euro din cauza blocajelor in instanta

Marti, 22 Septembrie 2020, ora 21:23
3418 citiri
Ministrul Transporturilor: Romania a pierdut fonduri europene in valoare de 320 de milioane de euro din cauza blocajelor in instanta
FOTO: Pixabay.com

Romania a pierdut, pana la sfarsitul anului trecut, fonduri europene nerambursabile in valoare de 320 de milioane de euro alocate prin programul Connecting Europe Facility (CEF) pentru cele trei sectiuni de cale ferata dintre Brasov si Sighisoara, parte a Coridorului feroviar IV Pan-European, a declarat, marti, 22 septembrie, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, intr-o conferinta de presa.

Ministrul Transporturilor a afirmat acest lucru in cadrul ceremoniei de semnare a contractului de reabilitare a liniei ferate pe Subsectiunea 2, Apata - Cata, din sectiunea de cale ferata Brasov - Sighisoara.

Lucian Bode i-a transmis prim-ministrului Ludovic Orban ca pentru subsectiunea Apata - Cata au existat 22 de termene in instantele de judecata pana la semnarea contractului de reabilitare.

"Cele trei sectiuni dintre Brasov si Sighisoara au fost blocate in instanta, ceea ce a intarziat semnarea contractelor, iar pentru sectiunea Predeal - Brasov, un tronson dificil din punct de vedere tehnic, a fost mult amanata procedura de licitatie. Apropo de blocajele in instanta, am verificat, de curiozitate, stiind ca semnam astazi acest contract, cat a trecut din momentul in care am dat acordul procedurii si pana in momentul in care am semnat contractul. Pe sectiunile 1 si 3, din iulie 2018, cand s-a emis raportul procedurii, pana in februarie 2020, am avut 14 termene in instanta. Pe sectiunea 2, de care vorbim astazi, intre ianuarie 2019, cand a fost emis raportul procedurii, si iulie 2020, am avut 22 de termene in instanta", a precizat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a apreciat ca blocajele in instante au avut ca efect reducerea accesarii de catre Romania a fondurilor europene nerambursabile pentru Coridorul feroviar IV Pan-European.

"Acest lucru (blocajele in instante, n.r.), dincolo de intarzierile in modernizare, a insemnat din pacate pentru Romania reducerea fondurilor europene disponibile prin Connecting Europe Facility. Prin CEF am avut o dezangajare de 320 de milioane de euro. Romania a pierdut 320 de milioane de euro din cei 1,1 miliarde de euro alocati pentru cele trei sectiuni prin CEF. Din pacate acesta este tabloul infrastructurii feroviare la sfarsitul anului trecut in ceea ce priveste Coridorul IV feroviar Pan-European, pentru care avem fonduri europene nerambursabile atat din POIM - Programul Operational Infrastructura Mare, cat si din CEF, si pe care avem obligatia sa il finalizam cat mai repede. Anul 2024 trebuie sa fie anul in care sa finalizam aceste lucrari, si sunt convins ca printr-o implicare sustinuta si o monitorizare atenta a lucrarilor si o mobilizare a constructorilor putem sa realizam acest obiectiv. Astazi asadar semnam contractul pentru sectiunea 2, Apata - Cata, 43 de kilometri, cu o valoare de aproximativ 561 de milioane de euro", a mentionat Lucian Bode.

Ministrul Transporturilor a explicat ca in prezent doar 360 de kilometri au fost modernizati din acest coridor feroviar pan-european care leaga Constanta de Curtici.

"Proiectele de infrastructura feroviara din Romania inregistreaza din pacate mari intarzieri in implementare. Desi avem o retea extinsa de cale ferata - 11.000 de kilometri - una dintre cele mai extinse la nivel european, ea nu a fost din pacate eficient gestionata, nu s-au facut la timp investitiile in modernizarea caii ferate, iar termenele asumate nu au fost respectate. Avem un coridor feroviar important, Coridorul IV Pan-European, care leaga Constanta de frontiera de vest, din Curtici, din care aproximativ 360 de kilometri au fost modernizati pentru viteza de 160 de kilometri pe ora, intre Constanta - Bucuresti si Campina - Predeal, restul tronsoanelor fiind in diferite etape de implementare, iar o data cu semnarea contractelor pentru cele trei sectiuni intre Brasov si Sighisoara putem vorbi de peste 400 de kilometri care se modernizeaza pe acest Coridor IV Pan-European", a aratat Lucian Bode.

La ceremonia de semnare a contractului pentru reabilitarea subsectiunii Apata - Cata, directorul general al CFR SA, Ioan Pintea, a sustinut ca la finalul modernizarii segmentului feroviar Brasov - Sighisoara, timpul de transport dintre cele doua destinantii va scadea la aproximativ 47 de minute pentru un tren InterRegio.

"Tronsonul de la Brasov pana la Sighisoara are o lungime de aproximativ 128 de kilometri si a fost impartit in trei sub-sectiuni: Brasov - Apata, cu o lungime de aproximativ 38 de kilometri, Apata - Cata, circa 44 de kilometri, si Cata - Sighisoara, cu o lungime de aproximativ 46 de kilometri. (...) In ce priveste tronsonul din mijloc, pentru care suntem astazi aici, linia va fi proiectata in mare masura pe un nou amplasament, peste doua treimi din amplasamentul acestui proiect va fi un traseu nou, tocmai pentru ca pe acest segment linia are un traseu extrem de sinuos, datorita reliefului accidentat. Din cei 44 de kilometri, in urma reproiectarii traseului, o sa ajungem la 28 de kilometri, o scurtare semnificativa a traseului, care se va face prin realizarea unor lucrari de anvergura insemnata - poduri, viaducte si, ce este mai important, doua tuneluri de cale ferata, unul de 7 kilometri si celalalt de 5 kilometri de linie simpla, fiecare cu galeria lui, deci in total aproximativ 24 de kilometri de tunel. Pe toata sectiunea, pe 95% din lungimea acestui traseu, se va circula cu viteza de 160 de kilometri pe ora la trenurile de calatori si 120 de kilometri pe ora la trenurile de marfa. Daca acum, linia fiind in prezent in stare avansata de degradare, trenurile Regio fac aproape 3 ore, 2 ore si 40 de minute, dupa reabilitare timpul se va reduce semnificativ, la un tren InterRegio fara oprire timpul reducandu-se la 47 de minute. Este o economie de timp substantiala. Valoarea lucrarilor este de 2,723 miliarde de lei fara TVA, 561 de milioane de euro. Asocierea cu care vom semna contractul este un consortiu in care lider este societatea Aktor din Grecia, avand parteneri romani subsidiara din Romania a concernului Alstom si Arcada Galati", a incheiat directorul general al CFR SA.

Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Opinia lui Gigi Becali despre post: "Dacă mănânci mult, te uiți după femei"
Gigi Becali este un tip credincios, care respectă cu strictețe posturile din preajma marilor sărbători. Nu face excepție nici postul Paștelui, care se află în derulare. Patronul FCSB a...
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Noul canal al Televiziunii Române, TVR Sport intră în emisie sâmbătă, 30 martie 2024, la ora 07.00. Televiziunea Publică anunță că TVR SPORT este al 14-lea canal al instituției şi va...
#Romania, #fonduri europene, #Ministrul Transporturilor, #program , #instanta