Ministrul Sanatatii, despre tragedia de la Sapoca: Putea fi evitata. S-a produs un lung sir de erori umane

Duminica, 18 August 2019, ora 20:00 5169 citiri
Foto: Hepta.ro / Mediafax Foto

Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a declarat, duminica, in contextul tragediei de la Spitalul de Psihiatrie din Sapoca, unde un pacient a ucis patru persoane internate si a ranit noua, ca in unitatea medicala s-a produs un lung sir de erori umane si aceasta tragedie putea fi evitata.

"Din pacate (...) s-a produs un lung sir de erori umane si reiterez ideea ca aceasta tragedie putea fi evitata. Am spus de foarte multe ori ca noi suntem sistemul si ca trebuie, fiecare dintre noi, sa respecte ceea ce are in fisa postului.

Sa va dau prima mostra de nerespectare a fisei postului: in fisa postului asistentei medicale scrie negru pe alb ca nu se lasa la indemana pacientilor obiecte contondente, ori acel stativ de perfuzie era un obiect greu care n-ar fi trebuit sa ramana niciodata intr-un salon cu bolnavi internati cu probleme psihice, nesupravegheati", a declarat Pintea, la Spitalul din Sapoca.

Ministrul a precizat ca, la ora 1:45 in noaptea in care au avut loc crimele, in pat cu barbatul respectiv a fost adus un pacient internat tot cu etilism, desi mai existau paturi libere in pavilionul respectiv.

"Al doilea lucru care m-a frapat este faptul ca la ora 1:45 in noaptea de sambata spre duminica a fost internat un pacient, tot cu etilism, care a fost pus in pat cu pacientul Lungu Stefan, in conditiile in care in acel pavilion mai existau paturi libere. Dar a fost decizia medicului de garda pentru ca salonul 206 in care s-au petrecut crimele era imediat la indemana si atunci probabil si-au spus - e un comentariu personal - 'de ce sa nu-l punem aici?' ", a afirmat Sorina Pintea.

Un pacient alcoolic de la Spitalul de Neuropsihiatrie si Masuri pentru Siguranta Sapoca, judetul Buzau, a omorat, in noaptea de sambata spre duminica, patru pacienti si a ranit alti noua cu un stativ de perfuzie.

Agresorul are 38 de ani si este din comuna Sageata, judetul Buzau, fiind fara ocupatie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic in cursul zilei de joi. Dupa producerea atacului, a incercat sa fuga si a fost imobilizat de un politist.

Sanitas Sapoca: E inadmisibil ca o asistenta, un instructor si o infirmiera sa supravegheze 70 de pacienti

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News