Ministrul Energiei: "In prima jumatate a saptamanii viitoare minerii de la Lupeni isi vor primi salariile restante"

Sambata, 20 Februarie 2021, ora 19:09
3305 citiri
Ministrul Energiei: "In prima jumatate a saptamanii viitoare minerii de la Lupeni isi vor primi salariile restante"
Virgil Popescu, ministrul Energiei FOTO Facebook

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunta ca "in prima jumatate a saptamanii viitoare" minerii de la Lupeni, care s-au blocat in subteran din cauza restantelor salariale si protesteaza, de cinci zile, vor primi banii. Ministrul a explicat ca hotararea de guvern redactata de ministerul Muncii privind normele de aplicate ale Ordonantei prin care se acorda plata salariilor mai are nevoie de avize din partea a doua ministere.

Peste 60 de mineri de la Lupeni sunt blocati sambata in subteran, pentru a cincea zi consecutiv, in semn de protest fata de conditiile de munca si de salarizare, iar la suprafata, colegi ai celor blocati in mina s-au adunat in semn de solidaritate cu acestia.

"La inceputul saptamanii viitoare vor primi banii, am anuntat acest lucru. Prefectul a spus ca pana in data de 26 s-a inteles cu sindicatele. Noi a venit cu mai mult in Guvern, am accelerat procedura, am publicat Ordonanta de Urgenta in Monitor vineri seara.

In paralel, Ministerul Muncii a redactat deja normele de aplicare, modificarea normelor vechi in asa fel incat sa cuprinda si modificarile din ordonanta si daca este avizata luni, luni vom face si sedinta de Guvern - mai trebuie avizata de doua ministere, Ministerul Justitiei si Ministerul de Externe, fiind vorba despre o directiva europeana - vom face luni sedinta de Guvern, daca nu marti, va fi publicata in aceeasi zi.

In paralel, cei de la Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Hunedoara asteapta de la conducerea Complexului Energetic Hunedoara - si am inteles ca deja se lucreaza si transmit informatii - asteapta statele de salarii, justificarea salariilor pentru a putea face platile. Deci in prima jumatate a saptamanii viitoare vor primi banii", a declarat Virgil Popescu sambata dupa amiaza, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Ministrul a precizat ca la mina Lupeni se inregistreaza o intarziere aferenta lunii ianuarie, in conditiile in care minerii primesc salariile in data de 15 lichidare si in 30 avansul pentru luna urmatoare.

Prim ministrul Florin Citu, a declarat vineri ca Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta prin care sa se poata face plata salariilor minerilor din Valea Jiului pe o perioada de trei luni. Intre timp, Termocentrala de la Mintia a fost oprita din lipsa de carbune, iar din cauza ca scolile nu mai sunt incalzite, elevii din Deva vor trece la scoala online. Premierul a anuntat ca asteapta de la Ministerul Energiei un plan pe termen lung.

"In sedinta de Guvern de ieri a fost aprobata o Ordonanta de urgenta care, prin fondul de garantare a creantelor salariale, ca sa se clarifice, si asta inseamna plata salariilor pe urmatoarele trei luni de zile. Astazi cred ca este deja publicata aceasta ordonanta. Ministerul Muncii ne-a spus ca va avea Hotararea de Guvern, pentru aplicarea ordonantei imediat, deci asta insemna ca in momentul in care este publicata hotararea de guvern o sa vina in sedinta de guvern. Daca este gata luni dimineata, luni vom avea o sedinta online tocmai pentru a aproba aceasta hotarare de guvern", a declarat Florin Citu, la finalul sedintei de Guvern de vineri.

Mai puteti citi si:

România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#virgil popescu, #ministerul Energiei, #Mineri, #salarii, #promisiune , #eveniment
Comentarii