Ministrul de Externe: Regiunea Marii Negre va iesi intarita din aceasta criza economica doar cu solutii comune

Vineri, 25 Septembrie 2020, ora 15:32
1700 citiri
Ministrul de Externe: Regiunea Marii Negre va iesi intarita din aceasta criza economica doar cu solutii comune
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe FOTO: Hepta

Regiunea Marii Negre va iesi ''intarita'' din criza economica generata de pandemia de COVID-19 doar daca exista ''solutii comune'' si incredere reciproca, a afirmat ministrul Bogdan Aurescu, la reuniunea informala a Consiliului Ministrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Organizatiei de Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), pe care a prezidat-o vineri.

"Regiunea noastra va iesi intarita din aceasta criza economica majora, daca suntem dispusi, in ciuda tuturor diferentelor, sa gasim solutii comune, daca suntem dispusi sa promovam o mai buna conectivitate intre noi si in interiorul regiunii, construind incredere in propriile forte si in ceilalti", a spus seful diplomatiei romane.

El a adaugat ca aceasta este "cea mai buna" alegere pe care tarile OCEMN o pot face, daca doresc sa creeze o viziune comuna a progresului sustenabil in regiunea Marii Negre, "intr-un mediu mereu in schimbare, afectat de o criza serioasa, ce prefigureaza un lung drum al redresarii post-COVID-19".

Aurescu a reconfirmat angajamentul activ al Romaniei pentru stimularea cooperarii regionale in regiunea extinsa a Marii Negre, consecvent unei agende substantiale pe dimensiunea economica a cooperarii, precum si ca modalitate de promovare a stabilitatii si prosperitatii in aceasta regiune de interes strategic pentru Romania, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.

Potrivit MAE, seful diplomatiei romane a evidentiat ca, in baza acestui angajament constructiv si ca expresie a responsabilitatii sale la nivel regional, Romania a decis prelungirea, cu titlu exceptional, a mandatului national de Presedintie-in-Exercitiu si pentru semestrul al II-lea al anului 2020, ca urmare a obtinerii de catre tara noastra a acordului tuturor statelor membre asupra unei solutii-pachet de natura sa asigure continuitatea presedintiilor-in-exercitiu ulterioare.

Demersurile "sustinute" intreprinse de Romania pentru identificarea unei formule consensuale de asigurare a continuitatii mandatelor viitoare de conducere ale Organizatiei, incepand cu 1 ianuarie 2021, au condus, astfel, la deblocarea impasului institutional prin agrearea urmatoarelor Presedintii, asumate succesiv de Albania, Georgia si R. Moldova, arata MAE.

Bogdan Aurescu a sustinut, totodata, valoarea adaugata a cooperarii economice interguvernamentale la nivel regional, in sprijinul eforturilor nationale de redresare socio-economica in urma crizei pandemice. Seful diplomatiei romane a subliniat ca provocarile actuale reprezinta un test al solidaritatii si, implicit, al capacitatii statelor membre OCEMN de cooperare si coordonare pe palier regional, cu scopul realizarii unui raspuns eficient la aceasta criza.

El a evidentiat si asistenta macrofinanciara oferita de UE in sprijinul statelor din Parteneriatul Estic si Balcanii de Vest, cu obiectivul combaterii pandemiei si redresarii socio-economice, initiativa ce reflecta atat solidaritatea UE fata de statele partenere, cat si importanta acordata dezvoltarii sustenabile a regiunii Marii Negre per ansamblu.

De asemenea, ministrul Aurescu a mentionat si sprijinul - financiar si ca asistenta medicala - semnificativ pe care Romania l-a oferit, pe linie bilaterala, unor state membre OCEMN, precum Republica Moldova.

Pe dimensiunea cooperarii la nivelul OCEMN, Bogdan Aurescu a indicat importanta necesitatii formularii unor prioritati de actiune inovatoare in cadrul organizatiei si a eficientizarii coordonarii intre statele membre in vederea gestionarii consecintelor socio-economice ale pandemiei la nivel regional, prin incurajarea schimbului de bune practici sau prin lansarea unor formate mai flexibile de cooperare.

Ministrul de Externe a reconfirmat sprijinul "continuu" al Romaniei pentru dezvoltarea pragmatica si flexibila a interactiunii OCEMN - UE, care contribuie la consolidarea dimensiunii comune de actiune in regiune vizand implementarea de proiecte concrete in domenii sectoriale, prin valorificarea oportunitatilor oferite de politicile, initiativele si instrumentele financiare alocate de UE pentru dezvoltarea sustenabila la Marea Neagra.

El a accentuat relevanta pentru regiune a impulsionarii cooperarii pragmatice initiate in cadrul Agendei Maritime Comune la Marea Neagra si a Agendei Strategice de Cercetare si Inovare la Marea Neagra, documente adoptate la Bucuresti, in mai 2019, pe perioada Presedintiei romane a Consiliului UE.

In concordanta cu prioritatile de agenda ale Presedintiei-in-Exercitiu romane privind impulsionarea interactiunii OCEMN - UE, la reuniunea informala a Consiliului Ministerial a participat si comisarul european pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi, care a prezentat activitatile Comisiei Europene in planul cooperarii concrete cu OCEMN.

La reuniune au mai participat ministrii Afacerilor Externe din Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Moldova, Federatia Rusa si Republica Turcia si adjuncti ai ministrilor de Externe din Grecia, Georgia, Albania, Bulgaria, Serbia si Ucraina.

Dezbaterile din cadrul Consiliului Ministerial informal s-au concentrat asupra modalitatilor in care OCEMN poate raspunde eficient si coordonat pe dimensiunea regionala de cooperare in vederea gestionarii implicatiilor socio-economice ale crizei generate de pandemia de COVID-19. Reuniunea a reprezentat, deopotriva, si un moment de bilant de etapa al principalelor activitati si initiative ale Presedintiei-in-Exercitiu a Romaniei la OCEMN pe parcursul primului semestru al acestui an.

Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Locul secret din România unde încă mai găsești cazare ieftină pentru Paște. "Turiștii au nevoie doar de bună dispoziție" VIDEO
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la vacanța prilejuită de cele două sărbători, una laică și una religioasă: 1 Mai și Paște. Ca printr-un mare noroc, anul acesta sunt așa...
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Putin, mutare contra Europei: Rusia, mii de atacuri periculoase împotriva unei mari puteri
Concomitent cu războiul din Ucraina, lansat în urmă cu 26 de luni, Vladimir Putin duce o luptă continuă împotriva țărilor occidentale, prin acțiuni ascunse. Acum, experți dintr-un sector...
#Bogdan Aurescu, #Marea Neagra, #ministru Externe , #eveniment