Ministerul Justitiei vrea pedepse reduse automat pentru detinutii care stau in conditii grele. Sindicalistii acuza o amnistie mascata

Vineri, 11 Noiembrie 2016, ora 17:17
2586 citiri
Ministerul Justitiei vrea pedepse reduse automat pentru detinutii care stau in conditii grele. Sindicalistii acuza o amnistie mascata
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de lege care vizeaza reducerea pedepselor pentru detinuti drept compensatie pentru cei inchisi in conditii improprii, din cauza carora Romania pierde numeroase procese la CEDO.

Sindicalistii sunt nemultumiti de proiect si sustin ca, de fapt, e vorba despre o amnistie mascata.

In urma cu o saptamana, Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica proiectul de lege prin care se incearca stabilirea unor masuri reparatorii pentru detinutii cazati in conditii improprii, acestia urmand sa beneficieze de o reducere a pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate.

Conform proiectului, reducerea de pedeapsa urmeaza sa fie operata din oficiu, fara sa mai fie nevoie de o cerere din partea detinutului, conditiile urmand sa fie examinate de comisia de liberare conditionata din cadrul penitenciarului, iar decizia sa apartina instantelor.

Vineri, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a participat la o dezbatere publica pe acest proiect de lege, dezbatere organizata la inititiva Sindicatului "Omnia" din Administratia Nationala a Penitenciarelor. Presedintele Sorin Dumitrascu a declarat ca sindicalistii cred ca e vorba despre un act de gratiere colectiva mascata.

"Orice act normativ care se refera la punerea masiva in libertate inainte de termen este un act de gratiere mascata. Astfel de acte au efecte negative. Intr-un an, dupa asa-zisa degajare a penitenciarelor, detinutii se vor intoarce acolo. Asa este. Experienta ne invata ca plusul pentru penitenciare nu se va resimti. In urmatorii ani, criminalitatea creste si in anii urmatori ajung mai multi detinuti in penitenciare", a spus Dumitrascu.

El a adaugat ca detinutii vor fi eliberati inainte de termen cu pana la 156 de zile, asta pentru ca statul roman nu poate imbunatati conditii de detentie.

Liderul sindical a mai aratat ca raportarea la suprafata totala a camerei de detentie pe care proiectul o propune ca si referinta in calcularea suprafetei disponibile pentru fiecare detinut este eronata, CEDO facand in permanenta referire la "floor space" - "spatiu util pe podea".

El a precizat ca standardul international la acest moment este de patru metri patrati, iar in proiectul de lege se prevede un spatiu de trei metri patrati, ceea ce inseamna ca, in acest fel, Romania nu scapa de procesele la CEDO pentru conditiile din penitenciare.

Sindicalistii reclama si faptul ca Ministerul Justitiei nu prezinta o justificare pentru acordarea beneficiului de trei zile considerate executate la fiecare luna in detentie in conditii improprii si sustin ca, in lipsa unor investitii, aceste zile nu vor face conditiile de detentie mai bune.

"Nu este clar de ce s-au ales trei zile. De ce nu cinci sau zece? Cred ca nimeni nu a evaluat in concret, ci la baza este un proiect de aproximare avut in vedere de initiator", a mai spus Dumitrascu.

Sindicalistii au mai aratat ca experti ANP estimeaza un plus la liberari conditionate de aproximativ 700 in primele sase luni de la aplicarea noilor prevederi.

Mai mult, sindicalistii sustin ca initiatorii proiectului au ignorat faptul ca sunt detinuti si in centrele de detentie si arest preventiv, asa ca e nevoie si pentru ei de un beneficiu daca stau in conditii improprii.

In plus, exista riscul sa apara traseismul intre penitenciare al detinutilor care vor prefera conditiile proaste de cazare ca sa castige zile de libertate.

Ce spune ministrul Justitiei

In replica, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat ca initiativa legislativa nu este nici pe departe o gratiere mascata.

"Consider ca am propus un numar de zile rezonabil. (...) Dreptul acesta este pentru toata lumea, nu doar pentru corupti sau doar hoti, sau doar violatori. Avem si corupti printre cei care vor beneficia. (...) Codul penal prevede clar confiscarea extinsa, daca ne punem problema ca acestia raman cu banii dupa executarea pedepsei", a mai argumentat Raluca Pruna.

Pe de alta parte, ministrul Justitiei a mai declarat ca a cerut sa i se spuna cat dureaza constructia unui penitenciar, iar raspunsul a fost ca durata este de cinci ani "daca totul merge snur". Raluca Pruna a adaugat ca, pe de alta parte, intentia nu este "sa umplem tara de penitenciare".

Ministrul i-a invitat pe sindicalisti sa trimita la Ministerul Justitiei aspectele semnalate, de care se va tine cont in redactarea proiectului final.

In 2012, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a pronuntat o hotarare semi-pilot impotriva Romaniei din cauza supraaglomerarii si a conditiilor necorespunzatoare de detentie. CEDO a stabilit ca acestea reprezinta probleme structurale ale sistemului penitenciar din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#lege reducere pedeapsa detinuti , #penitenciar
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Construcția unui penitenciar durează 5 ani „dacă totul merge șnur”?