Ministerul Apararii trimite 2 avioane militare pentru evacuarea romanilor din Libia

Joi, 24 Februarie 2011, ora 16:16
1776 citiri
Ministerul Apararii trimite 2 avioane militare pentru evacuarea romanilor din Libia
Foto: Antena 3

Ministerul Apararii Nationale va trimite, joi, doua aeronave de transport apartinand Fortelor Aeriene, pentru evacuarea cetatenilor romani aflati in Libia, conform deciziei adoptate de Guvernul Romaniei, ca urmare a starii de criza si urgenta umanitare din aceasta tara.

Aeronavele urmau sa decoleze de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni, incepand cu ora 13.30, cu destinatia aeroportul La Valetta din Malta, a anuntat ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Pe timpul zborului, care va dura aproximativ patru ore, destinatia finala va putea fi modificata, in cazul in care conditiile meteorologice vor permite aterizarea pe aeroportul din Tripoli, Libia, se arata intr-un comunicat MApN remis joi Ziare.com.

In situatia in care nu va fi posibila aterizarea in Libia, aeronavele militare vor ramane in asteptare pe aeroportul La Valetta, astfel incat sa poata ajunge in cel mai scurt timp la Tripoli, mai arata sursa citata.

"Prima aeronava tip C-130 HERCULES, avand o capacitate medie de transport de 70 de pasageri si un echipaj condus de comandorul Viorel Pana, va decola in jurul orei 13.30, urmata, la 15 minute, de cea de-a doua aeronava, tip C-27 J SPARTAN, cu o capacitate medie de transport de 45 de pasageri, al carei echipaj este condus de locotenent-comandorul Emil Tecuceanu", se arata in document.

Structurile de specialitate din Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Externe au colaborat pentru obtinerea autorizatiilor de survol necesare efectuarii zborurilor catre Malta si Libia.

MApN si MAE au luat in calcul executarea numarului de zboruri necesare pentru evacuarea din Libia a tuturor cetatenilor romani care au facut sau vor face solicitari in acest sens.

Avion pus la dispozitia romanilor din Libia (Video)

126 de cetateni romani aflati in Libia s-au repatriat deja din aceasta tara pe cont propriu, cu curse de linie sau cu zboruri speciale organizate de alte tari, iar restul celor interesati sa ajunga in Romania pot apela in continuare la aceste mijloace, la avioanele speciale trimise de MApN in zona sau la feribotul de 500 de locuri deplasat de UE la Benghazi cu cost suportat in proportie de 50% de statele membre, a declarat, joi, purtatorul de cuvant al MAE, Doris Mircea, potrivit Agerpres.

In prezent, mai sunt circa 500 de romani in Libia, Ambasada Romaniei la Tripoli primind 450 de cereri de asistenta consulara si informatii.

In conditiile in care numai 47 de cetateni romani sunt in familii mixte, restul fiind muncitori angajati pentru diverse firme si companii in zone diferite ale Libiei, MAE nu poate asigura transportul si evacuarea tuturor acestor angajati.

Doris Mircea a reamintit ca MAE a activat o celula de criza, iar la linia telefonica disponibila non-stop la departamentul consular se ofera informatii atat romanilor din zona, cat si familiilor si firmelor pentru care acestia lucreaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#MAPN aeronave militare, #evacuare romani Libia , #mapn