Minerii isi cer prima de Craciun: Proteste spontane la Lupeni si Vulcan

Marti, 22 Decembrie 2015, ora 10:48
1551 citiri
Minerii isi cer prima de Craciun: Proteste spontane la Lupeni si Vulcan
Foto: skitterphoto.com

Minerii de la exploatarile de huila Lupeni si Vulcan au protestat, din nou, marti, la intrarea in schimburi, nemultumiti de faptul ca administratia Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste plata primei de Craciun, reglementata prin contractul colectiv de munca.

Presedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica, a mentionat, pentru Agerpres, ca minerii din schimbul trei de la mina Lupeni si ortacii din schimbul intai de la mina Vulcan, au refuzat sa intre in subteran timp de o ora, in semn de protest fata de situatia la care s-a ajuns.

Presedintele Sindicatului "Muntele" a spus ca va participa, marti, la sedinta Consiliului de Administratie al CEH, care are loc la Bucuresti, unde va cere, din nou, reglementarea pietei de energie, respectarea contractului colectiv de munca si implicit a prevederilor referitoare la plata primei de Craciun.

"Cea mai importanta problema pe care o vom aduce in atentia membrilor din conducerea CEH, a Consiliului de Administratie, este legata de piata de energie in care ne zbatem sa supravietuim. Noi, cei care in momentele grele trebuie sa restabilim echilibrul sistemului energetic national, suntem lasati sa functionam intr-o saracie maxima si la limita suportabilitatii din punct de vedere financiar", a afirmat liderul sindical.

Potrivit acestuia, este necesara o rezolvare rapida a problemei, deoarece amanarea solutiilor de redresare a CEH ar putea determina o escaladare a starii de tensiune in Valea Jiului, pana la o greva generala, situatie pe care Sindicatul "Muntele" nu o doreste.

In opinia presedintelui Sindicatului "Muntele", este necesar ca piata de energie sa treaca la formula unui mix energetic, care sa includa producatorii din termocentrale, hidrocentrale, energie nucleara si alte forme regenerabile, in contextul stabilirii unui tarif unic la electricitate.

"Romania este singura tara din Uniunea Europeana care functioneaza fara sa aiba producatorii bazati pe un mix energetic, iar legislatia pe care noi suntem obligati sa o respectam este conceputa la nivel european pentru producatorii bazati pe mixul energetic", a precizat Nica.

Protestele minerilor din Valea Jiului au inceput de luni, la Lonea si Lupeni, o stare de nemultumire existand si la termocentralele Mintia si Paroseni. Salariatii acuza faptul ca nu au incasat prima de Craciun, in conditiile in care sindicatele au solicitat, in urma cu doua saptamani, negocieri cu administratia pe acest capitol.

Sindicatul Muntele a cerut luni, in scris, demisia directorului general al CEH si a presedintelui Consiliului de Administratie al CEH, motivand lipsa de dialog social in rezolvarea problemelor cu care se confrunta compania. "Am cerut domnului ministru al Energiei sa-i demita pe amandoi si sa numeasca o conducere interimara care sa poata rezolva problemele CEH", a spus presedintele Sindicatului "Muntele", Petre Nica.

Anul trecut, angajatii CEH au beneficiat de o prima de Craciun in valoare de 400 de lei. CEH numara peste 6.400 de angajati la minele Lonea, Lupeni, Livezeni si Vulcan si la termocentralele Mintia si Paroseni.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest mineri Vulcan, #protest mineri Lupeni , #minerit