Minerii din subteranul exploatarii Lupeni, dispusi sa intre in greva foamei

Duminica, 21 Februarie 2021, ora 21:46
2955 citiri
Minerii din subteranul exploatarii Lupeni, dispusi sa intre in greva foamei
FOTO: Minerii sunt decisi sa recurga la misiuni radicale daca nu le vor fi satisfacute cererile. FOTO: Radio Romania Actualitati

Unii dintre minerii care protesteaza in subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului au anuntat, duminica seara, ca sunt dispusi sa intre in greva foamei, in cazul in care revendicarile lor nu vor fi solutionate prin negocierile dintre liderii sindicali si administratia Complexului Energetic Hunedoara (CEH), programate sa se desfasoare luni la Ministerul Energiei si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.

"Am discutat cu colegii mei care se afla in subteran si mi-au transmis ca cel putin 10 dintre ei sunt dispusi sa intre in greva foamei, de luni, daca revendicarile lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrala a salariilor pe luna ianuarie si restantele la tichetele de masa si transport, acestea fiind intarziate de 10 luni de zile", a declarat duminica, pentru AGERPRES, presedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sin.

Pentru plata la zi a drepturilor banesti restante - salarii, tichete de masa si transportul la locul de munca - este nevoie de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor facute de directorul general al CEH, Samuel Dioane.

Minerii de la exploatarea de huila Lupeni, din Valea Jiului, au continuat duminica, pentru a cincea zi consecutiv, protestele incepute din cauza ca nu si-au primit salariile la timp.

Starea de sanatate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocati in subteranul Minei Lupeni este monitorizata de salvatorii mineri, care sunt pregatiti sa intervina in caz de nevoie.

Peste 500 de mineri si localnici au luat parte, duminica dupa amiaza, la un mars de protest in orasul Lupeni, pentru a-si arata sustinerea fata de ortacii din subteran, dar si pentru a-si exprima nemultumirea fata de situatia in care se afla, prin neplata la timp a drepturilor banesti.

Potrivit presedintelui executiv al Sindicatului Muntele, delegatia administratiei si a sindicatelor de la minele din Valea Jiului are programate luni o noua runda de intalniri la ministerele Energiei si Muncii pentru a reglementa anumite aspecte tehnice legate de ordonanta adoptata de Guvern pentru plata salariilor minerilor din fonduri ale Ministerului Muncii, prin intermediul AJOFM.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#Mineri, #deva, #Complexul Energetic Hunedoara, #ministerul Energiei, #ministerul muncii si protectiei sociale , #eveniment