Moartea unui militar, electrocutat pe un tanc în gara din Alba Iulia. Trei ani cu multe întrebări și niciun răspuns VIDEO

Autor:N.G.
Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 03:453750 citiri
Moartea unui militar, electrocutat pe un tanc în gara din Alba Iulia. Trei ani cu multe întrebări și niciun răspuns VIDEO
Plutonierul Alexandru Orosz și tancul pe care s-a electrocutat în 23 noiembrie 2018

După trei ani de la producerea unei tragedii umane în gara din Alba Iulia, dosarul penal deschis de procurori avansează foarte greu. Un militar de la o unitate din Turda aflat pe un tanc a decedat după ce s-a electrocutat la rețeaua electrică a CFR.

Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat după ce a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară. Militarul se afla pe un tanc adus la Alba Iulia de la Turda pentru marea paradă militară dedicată sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire.

Militarii ştiau că linia de înaltă tensiune este deconectată de la energia electrică, lucru solicitat anterior de către comandanții lor. În momentul în care militarul aflat pe tanc a manevrat o antenă și a atins din greșeală linia electrică, acesta a căzut ca secerat.

Bărbatul a decedat aproape instantaneu, medicii sosiți la fața locului neavând ce să-i facă. Iniţial, dosarul a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Cluj-Napoca. La sfârşitul anului 2020, cauza a fost declinată către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.

Procurorii din Alba Iulia au considerat că nici ei nu sunt competenți să instrumenteze dosarul și au cerut o dezlegare în acest sens la instanţa supremă. Înalta Curte a stabilit că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului. Acest lucru însemna că nu există suspecți în rândul militarilor. Parchetul din Alba Iulia a comunicat recent faptul că s-a început urmărirea penală ”in personam”, adică față de unul sau mai mulți suspecți.

Patru sisteme (tancuri) de apărare antiaeriană GEPARD au ajuns în 23 noiembrie 2018, în Gara din Alba Iulia, împreună cu personalul militar aferent. Imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor gării să oprească alimentarea cu energie electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile. Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare.

Plutonierul Alexandru Orosz s-a urcat pe tanc şi a manevrat o antenă, care, la un moment, dat a atins liniile de înaltă tensiune ale CFR. Bărbatul a decedat aproape instantaneu după ce s-a electrocutat la 27.000 de volţi.

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Era tatăl unei fetiţe de 5 ani. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012 alături de militarii Batalionului 300 Infanterie din Galaţi.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii
Constant
rank 5
Nu l-au omorat afganii, l-a terminat CFR-ul.