Mii de copii prematuri raman in afara sistemului medical. Ce se intampla cu ei?

Joi, 25 Aprilie 2019, ora 17:33
3035 citiri
Mii de copii prematuri raman in afara sistemului medical. Ce se intampla cu ei?

Mii de copii nascuti prematur in Romania raman, anual, in afara sistemului medical si nu primesc ingrijirea neonatala necesara, in conditiile in care Romania dispune de doar 20 de maternitati cu dotare performanta, dintre care sapte sunt in Bucuresti, unde sectiile de terapie neonatala sunt foarte aglomerate. Este cazul Spitalului Universitar Bucuresti, unde Salvati Copiii va dona un ventilator neonatal in valoare de 35.000 euro.

Pentru a raspunde patologiei neonatale complexe si numarului in crestere de solicitari de internare in Compartimentul de terapie intensiva neonatala si prematuri din Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, sectia de Neonatologie ar necesita extinderea si modernizarea dotarilor cu aparatura medicala cu urmatoarele echipamente: doua incubatoare deschise, doua incubatoare inchise, doua ventilatoare neonatale si un electroencefalograf.

"Nu toti nou-nascutii prematur au sanse egale la viata, deoarece nu toate cazurile pot ajunge in timp util in centrele medicale dotate corespunzator, numai 20 la numar in intreaga tara, din care sapte in Bucuresti. Cum s-ar putea schimba acesta situatie? Prin cresterea numarului de maternitati de gradul III, cu o distributie geografica uniforma, sau prin cresterea numarului de locuri din maternitatile de grad III existente, dar pentru oricare dintre aceste solutii, este nevoie de cresterea nivelului de finantare, dotarea cu aparatura medicala si cresterea numarului de personal medical din aceste institutii medicale.", explica Adriana Dan, medic primar neonatolog, sef Sectie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

In maternitatea de la Spitalul Universitar Bucuresti, centru multidisciplinar de referinta pentru regiune, sunt internati anual aproximativ 400 de prematuri, dintre care o medie de 150 au greutati si varste de gestatie foarte mici. Aici ajung cazuri din intreaga tara, pentru ingrijiri medicale avansate, ceea ce explica o rata a prematuritatii superioara mediei nationale (11-13%, fata de 8,4%).

Astfel, numai in 2018, numarul de nou-nascuti prematuri a fost de 436, fata de 390 in 2017 si de 369 in 2016, dintre care, numai anul trecut, 261 de cazuri au avut nevoie de terapie intensiva, acestia fiind copiii care nu ar fi supravietuit fara ajutorul echipamentelor medicale.

"Orice nou-nascut prematur cu greutatea sub 1.500-2.000 de grame are nevoie de un incubator, pentru prevenirea hipotermiei ce poate avea consecinte fatale. Din cauza imaturitatii pulmonare si cerebrale, prima respiratie este intarziata sau absenta, iar oxigenarea se realizeaza deficitar in absenta interventiei medicale; aparatele de ventilatie asigura supravietuirea din primele clipe de viata si conduc la reducerea complicatiilor si sechelelor tardive.", mai spune Adriana Dan, medic primar neonatolog, sef Sectie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Conform celor mai recente date statistice oferite de Eurostat, peste 17.000 de prematuri se nasc anual in tara noastra.

SALVATI COPIII ALEARGA PENTRU VIATA

Pentru a veni in sprijinul medicilor de la Maternitatea Spitalului Universitar din Bucuresti in cursa pentru viata, Salvati Copiii isi propune sa stranga la Semimaratonul Bucuresti fondurile necesare pentru a achizitiona un ventilator performant in valoare de 35.000 euro.

"Pentru ca prematurii si medicii sa poata castiga lupta pentru viata, e nevoie ca maternitatea sa aiba aparatura medicala necesara unei asistente medicale de calitate. Interventia trebuie sa fie rapida, minutele chiar sunt de aur. Salvati Copiii Romania a pus bazele unui program complex de sprijinire a maternitatilor, iar in paralel ducem o campanie de convingere a institutiilor decidente, sa isi asume finantarea terapiei neonatale, astfel incat nasterea in Romania sa nu mai fie discriminatorie", explica Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

In ultimii sapte ani, Salvati Copiii Romania a investit in dotarea a 88 de maternitati si sectii de nou-nascuti din 41 de judete ale tarii cu 515 echipamente medicale, care au ajutat la supravietuirea a peste 42.000 de copii. In 2019, peste 115 aparate vor ajunge la 49 de maternitati, valoarea acestora fiind de peste 1.000.000 de euro.

Toti cei care doresc sa sustina cauza Salvati Copiii se pot inscrie online in echipa de alergatori la www.salvaticopiii.ro/semimaratonul-bucuresti-2019, alegandu-si, in functie de nivelul pregatirii sportive, cursa la care vor sa participe (cursa populara - 3,6 km, stafeta, cursa individuala - 10 km sau semi-maraton - 21 km) . Salvati Copiii ii va inscrie gratuit, le va darui tricoul de alergare pentru eveniment, cat si un scurt ghid de fundraising. Companiile se pot implica in sustinerea cauzei prin inscrierea unei echipe de angajati in cursa salvarii de vieti.

Cat costa viata unui prematur

Se estimeaza ca ingrijirea unui prematur mic (sub 28 de saptamani si sub 1000 g) costa aproximativ 1000 euro/zi, iar o zi de spitalizare in terapie intensiva neonatala este evaluata in SUA la 2000 - 3000 USD/pacient, in conditiile in care durata de spitalizare poate fi si de 2-3 luni, ne explica dr. Adriana Dan.

"Aceste costuri constituie o problema si pentru tarile cu economii foarte dezvoltate, cu atat mai mult pentru Romania, unde bugetul alocat sanatatii este net inferior altor state din UE.

Asadar, este nevoie de o suplimentare a fondurilor dedicate ingrijirilor medicale pentru prematuri, intrucat in ultimii 10-20 de ani nu s-au mai facut investitii majore in dotarea cu echipamente medicale a maternitatilor din tara noastra, iar bugetul Programului National de Terapie Intensiva Neonatala s-a redus de la an la an, desi nevoile reale sunt in continua crestere.", mai spune medicul primar neonatolog, sef Sectie Neonatologie la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#maraton incubator maternitati prematuri , #maternitate