Ruta migranților din Asia spre vestul Europei trece prin România. Fenomenul, aproape complet ignorat, a luat o amploare cumplită

Sambata, 20 Noiembrie 2021, ora 22:35
4821 citiri
Ruta migranților din Asia spre vestul Europei trece prin România. Fenomenul, aproape complet ignorat, a luat o amploare cumplită
Migranți prinși într-un TIR în apropiere de graniță FOTO Poliția de Frontieră

Mii de oameni pleacă din Asia pentru a găsi un trai mai bun în alte colțuri ale lumii. Călătoresc în condiții greu de imaginat până la destinația finală.

Își riscă viețile în bărci pneumatice, containere sau în alte locuri ascunse din camioanele care transportă marfă. Unii reușesc să ajungă într-unul din statele cu o economie mai bună, unde cer azil politic și își găsesc locuri de muncă. Alții sunt întorși din drum.

De altfel, în ultimele săptămâni, polițiștii de frontieră români de pe nava maritimă de supraveghere "Ștefan cel Mare" a Gărzii de Coastă aflați în misiune FRONTEX, au participat la mai multe operațiuni de salvare în Marea Mediterană, alături de autoritățile italiene.

Pe timpul operațiunilor au fost salvate peste 260 de persoane, de naționalități diferite, dintre care aproximativ 100 de minori, care se aflau în pericol pe mare, pe ambarcațiuni supraaglomerate.

România, țară de tranzit pentru migrația ilegală

O analiză în ceea ce privește migrația ilegală indică faptul că țara noastră rămâne, în continuare, o zonă de tranzit pentru migranții ilegali, în drumul acestora spre statele din vestul Europei.

Astfel, în primele zece luni ale anului 2021, în urma acțiunilor de supraveghere și control ale frontierei de stat, au fost prinși aproximativ 13.500 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 8.000 pe sensul de intrare în țară și 5.400 străini pe sensul de ieșire din țară.

Un raport al Poliției de Frontieră arată că, în săptămâna care tocmai s-a încheiat, 51 de cetățeni străini, majoritatea din Asia, au încercat să treacă ilegal frontiera (23 la granița cu Ungaria și 28 la granița cu Serbia). Sâmbătă, 20 noiembrie, autoritățile au transmis că alți 27 de migranți au încercat să forțeze granițele în ultimele 24 de ore. Tot în această săptămână, 1.700 de persoane au fost întoarse de la frontiera cu Serbia.

De unde sunt imigranții care trec prin România spre vestul Europei

Conform rapoartelor autorităților române, majoritatea migranților care sunt prinși la granițele țării, fie că încearcă să intre fie că vor să iasă, sunt cetățeni din India, Irak, Pakistan, Sri Lanka sau Afganistan.

În majoritatea cazurilor, acești oameni nu au ca destinație finală România ci, încearcă prin orice metode să ajungă în țări precum Franța, Germania sau Austria. Dacă sunt prinși, migranții cer azil în România. Dar de obicei fug din centrele de primire. Poliția de Frontieră a semnalat mai multe cazuri, pe parcursul acestui an, de migranți care deși aveau azil la noi în țară, încercau să iasă ilegal din România, forțând frontiera de vest.

Granița cu Serbia este principalul culoar folosit de migranți pentru a intra ilegal în România. Aproximativ 60% dintre migranți aleg să treacă frontiera verde pe aici.

Migrația, o afacere pentru traficanți

Profitând de pe urma sărăciei și războaielor din Asia, traficanții de migranți fac averi din transportul acestor oameni către țările unde doresc să-și facă o nouă viață.

Pe 29 iulie 2021, procurorii DIICOT și polițiștii de frontieră au spart o grupare internațională care se ocupa, pe lângă trafic de droguri, cu traficul de migranți. Gruparea facilita migranților trecerea clandestină din Bulgaria sau Serbia în România, unde îi ascundea în timp ce le pregătea trecerea în Ungaria, pentru a continua spre destinația finală: Germania. Totul îl costa pe un migrant 5.000 de euro.

”În perioada ianuarie 2020 - iulie 2021, s-a constituit și a acționat concentrat și interdependent, o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, având pe teritoriul fiecărui stat balcanic, inclusiv România, celule de crimă organizată distincte, responsabile cu efectuarea pe segmente a componentelor de recrutare, găzduire, transferare, călăuzire și transport în scopul trecerii frauduloase a frontierelor de stat ale țărilor aflate pe ruta migratorie Turcia - Grecia - Bulgaria/Serbia - România - Ungaria - Austria – Germania”, a transmis Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

Investigațiile au durat mai multe luni, investigatorii români strângând date de la autoritățile de aplicare a legii din Germania, Ungaria, Bulgaria și Serbia.

Rețeaua funcționa cu metode foarte sofisticate, care includeau utilizarea de vehicule de înaintare pentru a-i alerta pe șoferii TIR-urilor în care ascundeau migranții, cu privire la situația de la punctele de trecere a frontierei.

Jumătate de milion de euro pentru promisiunea că îi vor duce în vest

O altă grupare a fost spartă pe 5 octombrie 2021, în urma unor descinderi ale poliției și procurorilor DIICOT în București și Timiș. Și în acest caz, autoritățile din România au colaborat în strângerea de informații cu EUROPOL, EUROJUST și Departamentul de Procuratură Publică TRAUNSTEIN - Germania.

Autoritățile spun că, din iulie și până la 30 septembrie 2021, au reușit să identifice 27 de membri ai grupării infracționale, dintre care doi cetățeni iranieni, patru cetăţeni români şi 21 de cetăţeni afgani, care ar fi avut drept scop înlesnirea trecerii ilegale a unor migranţi de origine afgană.

Grupurile de migranţi, formate în general din 4-16 persoane, ar fi fost preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre şi conduse în municipiului Timişoara, unde ar fi fost cazate în apartamente închiriate, ori debarcate în apropierea unor centre comerciale, pentru a se adăposti.

În fapt, migranţii care ar fi reuşit să achite preţul solicitat de persoanele bănuite, respectiv sume cuprinse între 500 şi 1.500 de euro de persoană, pentru operaţiunile desfăşurate strict pe teritoriul judeţelor Timiş, Arad şi Hunedoara, ar fi fost transportaţi de către cetăţenii români, în maxim 3 zile de la cazarea lor, într-una din parcările amplasate pe autostrada A1, în apropierea localităţilor Ilia, Chizătău, Şuştra, Giarmăta, Şagu, M11, Pecica şi centura ocolitoare Lugoj, unde aceştia s-ar fi ocupat de identificarea unor autotrenuri nesigilate, pe care le-ar fi deschis, pentru a verifica tipul de marfă şi destinaţia, stabilind astfel dacă respectivul autotren poate sau nu să fie încărcat cu migranţi.

Prejudiciul în acest dosar este de aproximativ 500.000 de euro.

Șpaga promisă unui polițist de frontieră pentru a lăsa migranți să treacă granița

Pe 15 noiembrie, 2021, doi bărbaţi au fost reţinuţi de DNA Timişoara după ce i-ar fi promis unui poliţist de frontieră 10.000 de euro pe săptămână pentru a permite intrarea în ţară a zeci de migranţi.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Timişoara au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 15 noiembrie, a doi inculpaţi, pentru dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Peste 8.700 de migranți ilegali au fost prinși încercând să treacă granițele țării, în prima jumătate a acestui an, cu 200% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#migratie ilegala, #ruta migratie ilegala Romania, #politia de frontiera, #DIICOT , #politie