Metroul secret al lui Ceausescu - mit sau realitate?

Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 19:37
12593 citiri
Metroul secret al lui Ceausescu - mit sau realitate?
Foto: Arhiva

Speculatiile potrivit carora Ceausescu avea, sub Bucuresti, o retea de transport subterana, tinuta secreta, au facut multa valva. Ipoteaza nu a fost confirmata si a fost etichetata drept un mit urban. Recent insa, niste muncitori au descoperit o gura de metrou secreta, construita pe vremea dictatorului.

Arhitectul Camil Roguski, cel care a facut practic parte din familia Ceausestilor, a vorbit pentru Ziare.com despre tunelurile subterane prin care circula Ceausescu.

Metroul prezidential, sustine Roguski, a fost construit in secret de armata pe vremea lui Ceausescu, a fost tinut in secret si a fost folosit tot in secret.

"El nu circula ca toti oamenii, pe strada, mergea prin tunel, pe sub pamant. Avea traseu subteran de la Comitetul Central de-atunci, (in care acum functioneaza Ministerul de Interne - n.red.) si pana la Sala Palatului", a spus arhitectul.

Acesta a subliniat insa ca reteaua subterana nu se oprea doar la metrou, ci se putea circula si cu masina. Pe langa Cotroceni, sustine arhitectul, in statia de sub Ecran Club, in statia de metrou Politehnica, porneste o cale de acces pentru masini.

"Va dati seama ca, la intreaga retea a metroului presedintilor, acela nu era singurul tronson de sosea subterana", a adaugat arhitectul.

Misterul metroului de la Piata Romana

Statia de metrou de la Romana a devenit preferata sinucigasilor. Peronul foarte ingust, curbele la intrare si pilonii lati fac ca aceasta statie sa fe unica in Bucuresti.

Elena Ceausescu este cea vinovata de aspectul pe care il are acum statia. Sotia dictatorului a scos-o de pe harta proiectantilor metroului, motivand ca "trebuie rarite, sunt prea multe", isi aminteste Roguski.

Gura de metrou secreta, descoperita in Bucuresti

Constructorii s-au conformat si au zidit, pur si simplu, intrarea in statie. Un an, metroul a circulat fara oprire intre Universitate si Piata Victoriei. Ulterior, cuplul Ceausesit si-a dat seama de necesitatea acestei statii. "Au dat ordine sa puna statia la loc", a explicat Roguski.

Muncitorii au spart zidul pentru a face culoare de acces. Nu s-a putut sparge tot zidul, din cazul riscului pe care il presupunea o demolare de asemenea proportii.

Drumurile lui Ceausescu

Dictatorul n-a dorit doar in Bucuresti drumuri doar pentru el.

"Ceausescu avea cate-o casa de odihna si cabane de vanatoare in fiecare judet. Cel mai mult ii pacea insa la Snagov, avea trei imobile", isi aminteste Roguski.

Drumurile de accest spre palatele dictatorului era blocate si utilizate exclusiv de Ceausescu. "Existau fonduri speciale si muncitori care interveneau de fiecare data cand li se cerea", a mai spus Roguski.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#metrou secret Ceausescu, #metrou prezidential Ceausescu Roguski, #Statia Romana Elena Ceuasescu , #metrou