Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Metoda prin care elvetienii au reusit sa scape de cersetorii din Romania. "Dam un ban, dar merita daca nu-i mai vedem"

Miercuri, 12 Mai 2021, ora 23:00
10716 citiri
Metoda prin care elvetienii au reusit sa scape de cersetorii din Romania. "Dam un ban, dar merita daca nu-i mai vedem"
Cersetorii romani au devenit o problema serioasa in ultimii ani in Elvetia. FOTO Basel

Autoritatile locale din orasul elvetian Basel au reusit sa convinga zeci de cersetori romani sa plece din localitate si chiar din tara. Pentru asta, cersetorii au fost platiti si li s-au oferit bani de buzunar, dar si bilete de tren.

In urma cu doi ani, autoritatile locale din Basel au luat o masura radicala, dupa ce zeci de cersetori, majoritatea proveniti din Romania, au invadat strazile orasului.

Liderii politici din Cantonul Basel-Stadt au fost nevoiti sa ia in discutie o lege speciala, la cererea locuitorilor din Basel, exasperati de situatia existenta. Asa s-a ajuns ca autoritatile sa interzica din nou cersetoria, dupa ce o mai facusera si in trecut.

Totusi, opozitia a facut ca aceasta lege sa cada, in ideea in care legea ar fi limitat drepturile omului.

Pana la urma, insa, autoritatile au gasit solutia. Serviciul de migratie din Basel ofera acum un voucher de calatorie, pluis de 20 de franci elvetieni (echivalentul a 18 euro) pentru fiecare cersetor care paraseste orasul.

Prin acel voucher de calatorie, cersetorii pot calatori gratis cu trenul in toata Europa. Pentru a beneficia de voucher, cersetorii trebuie sa semneze un formular prin care isi iau angajamentul ca nu se vor intoarce in Elvetia, cel putin pentru o anumita perioada de timp, noteaza portalul elvetian The Local.

Iar metoda inedita da roade. Pana acum deja circa 30 de cersetori, majoritatea din Romania, si-au anuntat plecarea. Oamenii sunt multumiti de aceasta solutie pe care asteapta sa o vada pusa in practica. "Dam un ban, dar stim ca merita, ca nu-i mai vedem pe aici", a spus unul dintre cetatenii din Basel.

Cum s-a ajuns aici

In ultimii ani, in special dupa intrarea tarilor est-europene in Uniunea Europeana, tot mai multi oameni din aceasta zona a continentului s-au mutat in vest, atrasi de calitatea vietii si de locurile de munca mult mai bine platite. Odata cu acestia, au migrat si persoane fara nicio calificare, unele dintre ele nefiind atrase de munca. Primii au fost cersetorii din Polonia, Slovacia si Ungaria, iar dupa 2007 a venit randul romanilor si bulgarilor. Insa si tarile care nu sunt membre ale Uniunii Europene, asa cum e cazul Elvetiei, se confrunta cu aceasta problema.

O situatie aparte s-a inregistrat la Basel-Stadt, unde numarul cersetorilor nu doar ca a crescut enorm, dar s-a ajuns chiar in situatia in care populatie era practic terorizata de acestia. La cererea oamenilor, consilierii locali au votat in urma cu trei ani o lege care interzicea cersetoria, dar au renuntat repede, dupa ce s-a dovedit ca legea era neconstitutionala.

Anul trecut, la presiunea populatiei, alesii locali au luat din nou in discutie interzicerea cersetoriei, dar opozitia a blocat intreg demersul. In cele din urma, in acest an, autoritatile din Basel au gasit solutia care pare sa para salvatoare, cel putin in acest moment. Nu este insa sigur ca cersetorii nu vor reveni dupa o anumita perioada, chiar daca, potrivit contractului, ei vor fi expulzati si nu vor mai avea drept de sedere in Basel daca vor fi din nou prinsi la cersit.

Aproximativ 100 de balene au eșuat în Australia. Multe au murit deja, iar pentru celelalte se fac eforturi disperate să fie salvate
Aproximativ 100 de balene au eșuat în Australia. Multe au murit deja, iar pentru celelalte se fac eforturi disperate să fie salvate
Aproximativ 100 de balene-pilot au eşuat joi în largul coastelor statului Australia de Vest, au anunţat autorităţile locale, transmit agenţiile dpa şi Reuters. Departamentul pentru de...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#cersetori, #cersetori romani, #Elvetia, #salvare , #eveniment