Merkel sustine ca Uniunea Europeana are nevoie de o capacitate mai mare de productie a vaccinurilor. "Virusul ne va tine ocupati mult timp"

Joi, 25 Martie 2021, ora 13:00
2007 citiri
Merkel sustine ca Uniunea Europeana are nevoie de o capacitate mai mare de productie a vaccinurilor. "Virusul ne va tine ocupati mult timp"
Angela Merkel, despre capacitatea de productie a vaccinurilor contra COVID-19 FOTO Hepta.ro

Liderii din Uniunea Europeana vor discuta despre cum se pot produce mai multe vaccinuri pe teritoriul UE, din moment ce problemele cu livrarile din blocul comunitar sunt cauzate mai mult de o lipsa a capacitatii de productie decat de absenta comenzilor, a declarat joi cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.

"Centrele de productie britanice produc pentru Marea Britanie, iar SUA nu exporta, asa ca ne bazam pe ceea ce putem face in Europa", a spus ea in parlament inaintea summitul de joi al Consiliului European, care va avea loc prin videoconferinta.

"Trebuie sa plecam de la premisa ca virusul, cu mutatii sale, ne va tine ocupati pentru mult timp, asa ca problema se va prelungi dincolo de acest an", a adaugat ea.

In plus, este nevoie de eforturi suplimentare pentru a garanta ca si restul lumii primeste vaccinuri, din moment ce in caz contrar vor continua sa apara noi mutatii, iar unele dintre ele ar putea deveni rezistente la vaccin, a atras atentia Merkel.

Totodata, ea a aparat decizia guvernului sau de a procura vaccinuri anti-coronavirus impreuna cu celelalte state membre ale UE, adaugand ca un esec in aceasta privinta ar fi zguduit blocul comunitar la temelie.

"In ciuda tuturor plangerilor, a fost corect sa ne bazam pe achizitia si aprobarea in comun a vaccinurilor de catre Uniunea Europeana", a declarat Merkel.

"Acum, cand vedem ca inclusiv cele mai mici diferente in distributia vaccinurilor produc mari discutii, nu vreau sa imi imaginez ce ar fi fost daca unele state ar fi avut vaccinuri, iar altele nu. Acest lucru ar fi zguduit piata interna la temelie", a afirmat cancelarul german.

In acelasi timp, landul Saar din Germania a anuntat joi ca elimina principalele restrictii impotriva COVID-19 pana dupa lunea Pastelui catolic, dar este nevoie de prezentarea unor teste negative, potrivit AFP.

Este primul land german care ia aceasta decizie.

Initiativa survine pe fondul intensificarii nemultumirii opiniei publice germane fata de limitarile de deplasare impuse de autoritati.

"Am decis sa relaxam restrictiile pentru viata privata si publica", a anuntat ministrul-presedinte al acestei mici regiuni de la frontiera cu Franta si Luxemburg, Tobias Hans.

Incepand cu 6 aprilie, cinematografele, teatrele, salile de concerte, terasele cafenelelor si restaurantelor si cluburile de sport vor fi redeschise, iar restrictiile privind intalnirile intre persoane vor fi in mare masura relaxate, a adaugat el intr-o conferinta de presa.

El a adaugat ca aceste relaxari vor fi conditionate de teste antigen rapid cu rezultat negativ.

Decizia landului Saar, unul dintre cele mai mici landuri germane, cu circa un milion de locuitori, are valoare de simbol, intr-un moment in care populatia este tot mai reticenta in a accepta restrictiile legate de pandemie.

Merkel, care promite fermitate in lupta cu coronavirusul, a facut un pas inapoi miercuri renuntand la o forma de lockdown la nivelul intregii tari intre 1 si 5 aprilie, izolarea fiind decisa cu doua zile in urma impreuna cu landurile.

In fata nemultumirii starnite de aceasta masura in randul opiniei publice si a dificultatilor administrative pentru aplicarea sa, ea a recunoscut ca a facut o greseala si a cerut iertare populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Uniunea Europeană deschide, din nou, ușa Turciei. Interesul pentru un mediu stabil în estul Mediteranei dă startul unor noi discuții
Liderii Uniunii Europene au adoptat miercuri seara o declaraţie prin care se afirmă dorinţa unei relaţii reciproc avantajoase cu Turcia şi un interes strategic pentru un mediu stabil în estul...
#Angela Merkel, #Uniunea Europeana, #vaccin COVID 19 , #coronavirus