Sapte membri ai opozitiei din Hong Kong, inclusiv patru deputati, arestati in urma unor ciocniri din Parlament

Duminica, 01 Noiembrie 2020, ora 14:50
2279 citiri
Sapte membri ai opozitiei din Hong Kong, inclusiv patru deputati, arestati in urma unor ciocniri din Parlament
FOTO Twitter

Sapte membri ai opozitiei prodemocratice de la Hong Kong au fost arestati, cu privire la implicarea lor in ciocniri care au avut loc in mai in sediul Consiliului Legislativ (Parlamentul local, LegCo), in contextul in care fosta colonie britanica este preluata in mana cu forta de catre Beijing, relateaza AFP.

Cei sapte - intre care se afla patru deputati - au fost arestati cu privire la "ultragiu" si "obstructionarea" activitatii membrilor LegCo, a precizat politia.

Doar jumatate dintre membrii acestei Camere sunt alesi prin sufragiu universal, ceilalti fiind desemnati in baza unui sistem juridic complex care asigura in mod sistematic majoritatea blocului in favoarea Beijingului.

Ciocniri au loc frecvent in LegCo, in care opozitia in favoarea democratiei isi foloseste larg cele cateva puteri juridice pe care le are pentru a obstructiona si a incerca sa impiedice adoptarea prin vot a textelor carora li se opune.

La 8 mai, ciocniri s-au cristalizat in jurul conducerii Comitetului Camerei (House Committee), al carui rol este sa treaca in revista proiectele de lege inainte ca aceastea sa fie examinate.

Acest Comitet nu avea, la acea data, un presedinte din octombrie 2019, iar alesi in favoarea democratiei au reusit, timp de luni de zile, sa impiedice desemnarea unuia nou.

In acea dupa-amiaza, una dintre alesele favorabile Beijingului, Starry Lee, s-a instalat in fotoliul presedintelui, in baza unei analize juridice intocmite de catre avocati ai Guvernului in favoarea sa.

Insa alesi din opozitie, care si-au prezentat propriile argumente juridice, au acuzat-o ca incalca legea.

Haosul a pus apoi stapanire pe Camera. Agenti de securitate si alesi in favoarea Beijingului s-au adunat in jurul lui Lee, in timp ce alesi in favoarea democratiei incercau sa-si impuna propriul candidat la post. Unul a incercat chiar sa escaladeze un zid, pentru a ajunge la tribuna.

Agenti de securitate au evacuat atunci cu forta mai multi alesi in favoarea democratiei, in timp ce parlamentari rivali arborau pancarte, filmau cu telefoanele mobile si transmiteau in direct aceasta confuzie pe retele de socializare.

Duminica, politia i-a vizat exclusiv pe sustinatorii democratiei - ultima ofensiva dintr-o serie impotriva opozitiei fata de puterea centrala chineza.

Sufragiul universal este una dintre revendicarile centrale ale taberei in favoarea democratiei si s-a aflat in centrul mobilizarilor din 2014 si 2019.

Fosta colonie britanica s-a confruntat din iunie in decembrie 2019 cu cea mai grava criza politica de cand a fost retrocedata Chinei, in 1997, prin manifestatii adesea violente in semn de denuntare a amestecului tot mai puternic al Beijingului in afacerile regiunii sale semiautonome.

Epidemia covid-19 a contribuit la o reducere a contestarii in strada, insa resentimentul unei parti a populatiei nu a disparut.

Impotriva agitatiei de anul trecut, Beijingul a impus Hong Kongului, la sfarsitul lui iunie - scurtcircuitand LegCo - o lege drastica privind securitatea nationala, care le da autoritatilor noi puteri pentru a reprima patru tipuri de infractiuni ale securitatii statului, si anume subversiunea, secesiunea, terorismul si complicitatea cu forte din exterior.

Peste 10.000 de persoane au fost arestate la Hong Kong incepand din iunie 2019 - iar tribunalele sunt coplesite de numarul cazurilor pe care le au de judecat.

Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Stația spațială a Chinei este gata să primească un nou echipaj. „Toate pregătirile sunt în grafic” FOTO/VIDEO
Agenţia spaţială chineză a anunțat că va trimite joi seară, 25 aprilie, un nou echipaj pe staţia spaţială Tiangong, aceasta fiind cea mai nouă misiune din cadrul unui program care...
Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Într-un clip video care marchează Ziua Educației pentru Securitate Națională, temuta agenția de spionaj a Chinei a transmis un mesaj dur pentru chinezi: spionii străini sunt peste tot, scrie...
#hong kong, #Parlament, #arestari, #opozi ie, #China , #arestare