Melania Mandas Vergu, povestea unor mari dezamagiri

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 05 Iunie 2010, ora 12:30
11346 citiri
Melania Mandas Vergu, povestea unor mari dezamagiri
Foto: Cotidianul

Povestea Melaniei Mandas Vergu este cat se poate de reprezentativa pentru increngatura maligna de interese din societatea romaneasca, increngatura care ajunge sa maculeze inclusiv personaje de o aparenta impecabila moralitate si profesionisti autentici.

D-na Vergu a fost demisa din functia de consilier al ministrului Educatiei dupa ce s-a descoperit ca domnia sa este patroana unei firme aflata intr-o profitabila relatie de afaceri cu ministerul.

In urma contractului, finantat din fonduri europene, d-na Vergu a incasat bani fumosi, deocamda 1,5 milioane de lei, si si-a renovat din temelii casa personala ce functionaza ca sediu al fimei.

Absolut intamplator desigur, d-na consilier era si membru intr-o comisie a ministerului care se ocupa fix de domeniul vizat de contract.

Melania Mandas Vergu are perfecta dreptate atunci cand spune ca nu a incalcat nicio lege, pentru ca, intr-adevar, consilierii nu sunt tinuti de niciun fel de incompatibilitati.

Chestiunea nu este juridica, ci morala si, in fosta ei calitate de jurnalist, d-na Mandas Vergu ar fi sesizat-o si sanctionat-o fara cea mai mica dificultate.

Nu poti fi, in acelasi timp, de ambele parti ale baricadei, chiar daca nu ai neaparat calitatea de functionar public sau demnitar. Nu poti cere, in calitate de consilier, informatii de la rectori, informatii care, absolut intamplator desigur, sa fie utile si bunului mers al programului pentru care urmeaza sa incasezi remarcabila suma de 4 milioane de euro.

D-na Mandas Vergu invoca o campanie murdara dusa impotriva sa. Este posibil, avand in vedere comunicarea nu prea fericita pe care a avut-o cu liderii sindicali si atitudinea permanent clontoasa.

Este insa trist ca a oferit pe tava subiectul unei astfel de campanii. Nu a avut, pana la urma, nici macar puterea unei demisii de onoare, ci a asteptat sa fie data afara pe usa.

Dar poate cel mai trist este ca a ajuns in aceasta situatie o fosta jurnalista de mare calibru. De fapt, Melania Mandas Vergu era singurul ziarist roman cu adevarat specializat in domeniul educatiei de ani de zile.

Analizele sale de la Adevarul si apoi de la Gandul erau cele mai aplicate si competente. Nu este, din nefericire, primul jurnalist cazut in pacat. Unii s-au dedat la santaje, altii s-au vandut, altii, iata, sufera de miopie morala si, orbiti de bani, nu mai vad tocmai principiile pentru care au luptat ani de zile.

Dar nu numai Melania Mandas Vergu a dezamagit crunt in acest scandal, ci si ministrul Educatiei.

Daniel Funeriu s-a impus ca o figura profund occidentalizata, libera de tarele traditionale ale clasei politice romanesti, mai degraba apropiat profilului de tehnocrat decat celui de politician, deci demn de toata increderea. Si totusi, domnia sa a tolerat la varful ministerului aceasta buba morala, despre care niciodata nu a pretins ca nu ar fi stiut.

Ba mai mult, aflam ca d-na Vergu i-a acordat consultanta gratuita in campania pentru europarlamentare prin exact aceeasi firma care deruleaza acum contractul cu ministerul. E drept, d-na Vergu a castigat acest contract inainte de instalarea ministrului, dar l-a semnat dupa ce a devenit consilier.

Iar exisenta acestei consultante gratuite arunca un semn de intrebare chiar asupra criteriilor numirii d-nei Vergu. A fost vorba doar despre competenta sau si despre achitarea unei datorii?

Interesant ca si fiul Melaniei Mandas Vergu a fost unul dintre asistentii europarlamentarului Daniel Funeriu. Daca, oare, consulanta ar fi fost platita, asistentul ar fi fost acelasi? Poate da, poate nu, insa nici Daniel Funeriu, nici societatea romaneasca nu aveau nevoie de aceasta suspiciune grava.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#Melania Mandas Vergu, #Vergu demisie Ministerul Educatiei, #Vergu fonduri europene , #conflict
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ne cerem mii de scuze ca madam Vergu si-a facut firma-fundatie-sau baie in garsoneria ei personala , dovada vie a tunurilor pe care dumneaei le-a tras in economia romaneasca .