Medvedev: Mai avem timp sa discutam despre scutul antiracheta

Autor: Ana Ilie
Vineri, 23 Martie 2012, ora 22:03
1467 citiri
Medvedev: Mai avem timp sa discutam despre scutul antiracheta

Rusia este inca deschisa dialogului pe tema scutului antiracheta american din Europa, insa oportunitatile de discutie scad, pe masura ce sistemul este construit, a avertizat presedintele rus Dmitri Medvedev, vineri.

"Usa nu este inchisa pentru discutii pe tema apararii antiracheta. Mai avem timp, dar este pe terminate", a precizat Medvedev, la un forum de securitate euro-atlantica la Moscova, informeaza Ria Novosti.

Negocierile intre Rusia si statele membre NATO pe tema proiectului scutului antiracheta american s-au blocat, intrucat occidentul refuza sa ii ofere Moscovei garantii legale ca scutul nu va fi indreptat impotriva sa.

SUA sustin ca scutul are ca scop protectia in fata tarilor paria precum Iran si Coreea de Nord, insa Rusia se teme ca ar putea fi folosit pentru a-I neutraliza propriul arsenal nuclear.

Medvedev a mai opinat ca problema scutului antiracheta este un "test" pentru viitoarele relatii intre Rusia si NATO.

"De ce sa nu credem ca acest scut este indreptat impotriva noastra. Ne spun ca acest sistem este pentru noi, dar cum ar trebui noi sa-l folosim?", s-a intrebat, retoric, seful de la Kremlin.

Medvedev, care ii lasa functia de la Kremlin, in mai, lui Vladimir Putin, a mai avertizat ca Rusia ar putea fi "fortata sa raspunda" potentialei amenintari reprezentate de scut. Vladimir Putin il va intalni pe omologul sau american, Barack Obama, in marja summitului G8 de la Chigago de la mijlocul lunii mai.

Rogizin considera ca scutul arata egoismul politic al SUA

"Din punctul meu de vedere, proiectele Statelor Unite in materie de aparare arata egoismul lor politic", a declarat, tot vineri, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO.

Din punctul sau de vedere, ar fi mai bine sa fie gasita o solutie diplomatica, pentru ca Rusia sa nu fie constransa sa puna la punct mijloace pentru a-si garanta securitatea.

"Singurul lucru trist ar fi ca am fi putut sa nu facem acest lucru, ci sa cheltuim zeci de miliarde de ruble pentru satisfacerea altor nevoi", a afirmat vicepremierul rus.

"Daca proiectele de aparare antiracheta evolueaza astfel, se va pierde timp pretios si sansa unica de a implementa un sistem comun de securitate in Europa", a subliniat Rogozin.

Anterior, Rogozin a dat asigurari ca rachete strategice ruse pot trece de orice scut. "Tehnologiile utilizate in sistemele de rachete ruse le permit sa treaca de orice sistem antiracheta existent sau in faza de proiect", a declarat oficialul.

"Aceasta va permite Rusiei sa se simta in siguranta absoluta, chiar daca sistemul de aparare antiracheta este desfasurat la nivel mondial, afectandu-ne interesele", a subliniat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dmitri Medvedev scut antiracheta Europa, #scut antiracheta Europa, #Medvedev SUA scut antiracheta dialog , #antiracheta