Incendiul de la "Matei Bals". Dr. Radu Lupescu, medicul ATI decorat de presedintele Frantei: "Este groaznic sa-ti moara pacienti din cauze evitabile"

Sambata, 30 Ianuarie 2021, ora 16:14
4345 citiri
Incendiul de la "Matei Bals". Dr. Radu Lupescu, medicul ATI decorat de presedintele Frantei: "Este groaznic sa-ti moara pacienti din cauze evitabile"
Medicul ATI Radu Lupescu spune ca a fost trist cand a auzit de tragedia de la "Matei Bals" FOTO Arhiva Radu Lupascu

Tragedia de vineri dimineata de la Institutul National de Boli Infectioase "Prof.Dr. Matei Bals", in urma careia au decedat sase dintre pacientii COVID internati acolo, a trecut granitele tarii.

Dr. Radu Lupescu, medicul roman ATI, decorat de presedintele Frantei pentru contributia adusa la lupta impotriva noului coronavirus, spune ca presa din Franta a subliniat ca este al doilea incident in cateva luni.

"In Franta, presa a relatat ce s-a intamplat, insistand pe faptul ca e al doilea incident in trei luni", a explicat Dr ATI Radu Lupescu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Norme drastice

Medicul a spus cum se evita un astfel de incendiu in Franta, ce norme sunt respectate si cat de pregatite sunt autioritatile pentru prevenirea unor astfel de tragedii.

"Aici normele in materie de incendiu sunt foarte drastice. De exemplu, noi fiind o clinica mare suntem obligati sa avem echipa de pompieri in permanenta: un coordonator, un sef de echipa, doi pompieri, 24/24 de ore si un centru de comanda la parterul clinicii.

Normele iarasi sunt drastice: usi anti-foc care trebuie sa reziste cel putin 30 de minute, sisteme de extragere de fum performante, planseurile si peretii trebuie sa tina respectiv doua ore si o ora si jumatate, etc.

Ce este "planul alb" din spitale si cum a ajutat la o mobilizare rapida

Aici se realizeaza exercitii obligatorii anuale", a precizat medicul roman decorat de presedintele Frantei pentru contributia adusa in lupta cu noul coronavirus.

Lupescu: "Am fost foarte trist, este groaznic sa-ti moara pacienti din cauze evitabile"

Desi este departe de Romania, stie cu ce se confrunta sistemul sanitar din tara. Medicul a spus ca aflarea vestii despre acest incident grav l-a intristat mai ales pentru ca acesta ar fi putut fi evitat.

Motivul incredibil pentru care familiile pacientilor de la "Matei Bals" au fost informate tarziu

"Am fost foarte trist cand am vazut ce s-a intamplat, este groaznic sa-ti moara pacienti din cauze evitabile.

Si sper ca autoritatile sa revada normele si acestea sa fie aplicate rapid. Stiu ca exista norme; dar daca aceste norme permit doua incendii mortale in trei luni, trebuie schimbate sau intarite.

Aici (in Franta n.r.) inainte de a deschide o clinica, o extensie, aceasta trebuie sa treaca de comisia de securitate. Daca nu da aviz favorabil, nu se deschide", a mai spus medicul ATI Radu Lupescu.

Arafat, despre pavilionul de la "Matei Bals" unde a izbucnit incendiul: "La controlul din noiembrie, colegii de la ISU Bucuresti au stabilit clar lipsa autorizatiei si a fost dat un avertisment"

Cine este Radu Lupescu, medicul decorat de presedintele Frantei

Doctorul Radu Lupescu, medic anestezist si presedintele Asociatiei medicilor din clinica Rhena din Strasbourg, a fost decorat pe 31 decembrie alaturi de alti membri ai personalului medical din Franta pentru eforturile depuse in timpul pandemiei de coronavirus.

Intr-un interviu anterior, medicul a povestit pentru Ziare.com ca s-a bucurat foarte mult pentru distinctia primita.

"Am fost foarte mandru. Au anuntat inca de anul trecut ca au "anulat" decoratiile care se dau in mod traditional in anul 2020 si au spus ca vor sa ii onoreze pe cei care s-au implicat in gestionarea crizei COVID.

A fost o surpriza. Eu am primit vestea, ca toata lumea, pe data de 1 ianuarie, cand a aparut in Jurnaul Oficial al Frantei.

Ancheta dupa incendiul de la "Matei Bals"

Incendiul a izbucnit vineri, 29 ianuarie, in jurul orei 5.00 dimineata. Un pacient a dat alarma, iar intr-un sfert de ora era activat planul rosu de interventie.

Zeci de pacienti au fost evacuati, insa pentru cinci dintre ei nu s-a mai putut face nimic.

Procurorii au facut o prima cercetare la fata locului, in saloanele afectate de incendiu. Acestia au inaintat si o prima ipoteza potrivit careia, in urma incendiului, ar fi avut loc si doua explozii ale unor tuburi de oxigen.

FOTO Primele imagini din pavilionul ars de la Bals, in care au murit carbonizati cinci oameni

"Se pare ca a fost un incendiu si apoi au fost doua explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare, urmeaza sa lamurim. Am facut o prima evaluare. Este posibil sa fi fost doua explozii ale unor tuburi de oxigen. Se pare ca a fost un incendiu, apoi doua explozii. Cercetarea la fata locului azi a vizat ridicarea cadavrelor si evaluarea situatiei", a declarat Alexandru Anghel, procuror de caz.

Acesta a precizat ca a fost facuta o prima cercetare la fata locului, care va continua zilele urmatoare.

Ce se mai aude de ancheta de la Piatra Neamt

Aceasta nu este singura tragedie de acest fel din ultimele trei luni, produsa la un spital din Romania.

In luna noiembrie, un incendiu s-a produs la sectia ATI a Spitalului din Piatra Neamt. 15 persoane au murit, iar medicul care a sarit in foc sa-si salveze pacientii se afla in stare grava intr-un spital din Belgia.

O tara intreaga a fost cuprinsa de teama dupa ce voci din spatiul public au afirmat ca o tragedie ca cea de la Spitalul Judetean Piatra Neamt poate oricand sa se repede in alta unitate spitaliceasca. Seful guvernului de la acea vreme, Ludovic Orban, si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, au anuntat ca se vor face verificari la toate spitalele din Romania, ca un astfel de incident sa nu se mai repete.

Tragedia de la Spitalul Judetean Neamt "se poate repeta in oricare alt spital din Romania", a avertizat Sanitas, cea mai mare federatie sindicala din sistemul sanitar.

Pe 23 iulie, Nelu Tataru a anuntat ca a dat dispozitii sa fie trimis corpul de control la Institutul "Matei Bals" pentru a face verificari in legatura cu situatia sesizata de Societatea Romana de Anestezie Terapie Intensiva (SRATI), condusa de medicul Serban Bubenek, privind persoana care este la sefia sectiei ATI, care nu ar avea expertiza de specialitate.

Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Armele inovatoare ale industriei franceze de apărare care vor fi testate în Ucraina
Noile arme ale industriei franceze de apărare, mai ales cele anti-dronă, vor fi testate în timpul operațiunilor de apărare din Ucraina. Forțele Armate ale Ucrainei ar putea avea nevoie de...
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Țara europeană în care retailerii vor fi obligați să informeze cumpărătorii că au micșorat dimensiunea produselor, dar nu le-au scăzut prețul
Retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, în efortul de a combate...
#incediu matei bals, #Radu Lupescu, #Franta, #medic decorat, #ancheta matei bals , #Incendiu Matei Bals
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
profit,de ocazia asta,ca sa multumesc Doamnei Doctor Iovanescu,care
Poza Te-o
Te-o
rank 5