Cine sunt medicii și profesorii decorați de Ziua Națională la Cotroceni. Politolog: ”Nu privim corect aceste acte și ne ghidăm doar pe simpatii politice” FOTO VIDEO

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 22:53
4957 citiri
Cine sunt medicii și profesorii decorați de Ziua Națională la Cotroceni. Politolog: ”Nu privim corect aceste acte și ne ghidăm doar pe simpatii politice” FOTO VIDEO
Președintele a decorat zeci de medici, asistenți și profesori FOTO: Administrația Prezidențială

De Ziua Națională, președintele Klaus Iohannis a decorat zeci de medici și asistenți dar și profesori, pentru merite deosebite.

Cele mai importante distincții, Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofițer, au fost oferite Managerului Spitalului Universitar din București și șefei Institutului Național de Sănătate Publică.

Cristian Hrituc: ”De multe ori, nu privim corect aceste acte și ne ghidăm doar de simpatiile politice”

Analistul Cristian Hrituc spune că aceste distincții nu trebuie privite din punct de vedere politic.

”Este un gest de recunoaștere a efortului susținut de cadrele medicale în această luptă grea desfășurată în ultimii doi ani. Un gest încărcat de o puternică simbolistică, ce are ca scop răsplătirea unor merite. Medaliile conferite arată recunoașterea pe care statul român o acordă activității unor oameni. Din păcate, de multe ori, nu privim corect aceste acte și ne ghidăm doar de simpatiile politice.

În fond, decorațiile oferite nu sunt făcute de președinte în nume personal, ci sint făcute în numele statului. Președintele este șeful statului, reprezintă țara, iar decorațiile sunt semnul recunoștinței oferite de către statul român”, a explicat Cristian Hrituc pentru Ziare.com.

Cine este dr. Adriana Pistol

Din 2005 până în prezent, dr. Adriana Pistol este Director al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti în 1988. În perioada 1991-1994, a fost medic rezident epidemiolog, iar din 1994, a devenit medic specialist epidemiolog, cinci ani mai târziu ajungând medic primar epidemiolog. În 2004, Adriana Pistol a devenit doctor în știinţe medicale la UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

În perioada 1999-2005, Adriana Pistol a activat în cadrul Ministerului Sănătății, Direcția Generală de Sănătate Publică.

În perioada 2010-2014 a deținut funcția de Director General al Institutului Național de Sănătate Publică.

Conform declarației de avere, dr. Adriana Pistol a câștigat anul trecut aproape 151.000 de lei ca manager al INSP și peste 95.000 de lei din alte activități independente și conduce un autoturism Renault Captur.

Dr. Adriana Pistol nu a dorit să comenteze despre distincția primită.

Cine este dr. Cătălin Cîrstoiu, aflat la a doua decorație

Din 2020 până în prezent, doctorul Florin Cătălin Cîrstoiu este managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

Dr. Cîrstoiu este șeful Secției Cl.Ortopedie-Traumatologie I a Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB) și decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității „Carol Davila” din București (UMFB).

El a mai fost șef al SUUB în perioada 2009-1016. A demisionat în 12 aprilie 2016 după ce a fost ales decan al Facultății de Medicină ”Carol Davila”.

Soția sa, Monica Cîrstoiu este ginecolog tot la SUUB. Nașul cuplului fostul președinte al României, Traian Băsescu. În anul 2010, fostul șef al statului l-a decorat pe Cîrstoiu cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler.

Conform declarației sale de avere, Cîrstoiu a avut, anul trecut, un venit lunar de peste 40.000 de lei doar din salariile de la SUUB și UMFB. Conduce un Cadillac din 2008.

Cine sunt profesorii de etnie roma decorați de Ziua României

Printre cei 20 de profesori decorați se află și cinci cadre didactice de etnie romă. Acestea au fost incluse pe lista de nominalizări realizată și trimisă Ministerului Educației de Fundația Roma Education Fund (REF) Romania.

În procesul de selectare, Fundația REF Romania a ținut cont de mai multe criterii, precum gradul ridicat de implicare în rezolvarea problemelor regăsite în instituțiile de învățământ din comunitățile vulnerabile și impactul activității candidaților în dezvoltarea limbii și în promovarea istoriei și a culturii romani.

”Toate cadre didactice de etnie romă propuse și-au dedicat întreaga carieră educației copiilor romi. Profesorii s-au remarcat prin rezultatele excepționale în ceea ce privește reducerea abandonului școlar și a absenteismului. Sunt dascăli care au înțeles că educația trebuie individualizată, centrată pe nevoile și pe aspirațiile elevului.

Demersul pentru decorarea cadrelor didactice de etnie romă a fost inițiat de Fundația Roma Education Fund Romania în contextul celei de-a cincizecea aniversări a primului Congres Internaţional al Romilor de Pretutindeni. Fundația a urmărit să celebreze acest moment important aducându-i un omagiu educației de calitate și promovând astfel cadrele didactice de etnie Romă care lucrează pentru România Educată”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul fundației.

Cadrele didactice nominalizate de Roma Education Fund Romania care au primit Ordinul “Meritul pentru învățământ” în grad de Cavaler sunt:

Angelica Olmazu, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 1 din Gălbinași, jud. Călărași. Din anul 1993, a fost învățătoare și profesoară de limba romani la această școală. De-a lungul timpului, Angelica a ajutat comunitatea în care s-a născut prin implicarea colectivității în proiecte educaționale ce au avut drept rezultat reducerea abandonului școlar. Fundația REF Romania lucrează în această școală încă din 2010.

Anca-Niculina Bechi, profesoară de limba și literatura romani și mediator școlar la Școala Gimnazială Ormenis, jud. Brașov. A primit numeroase premii de excelență de la Ministerul Educației Naționale, de la Consiliul Județean Brașov, etc. Pe lângă activităţile didactice, școlare și extrașcolare, dumneaei a lucrat în diferite programe ce au venit în sprijinul educației copiilor romi și care au stimulat dezvoltarea comunității.

Ionel Cordovan – inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, responsabil de monitorizarea programelor privind accesul la educație, cu atribuții suplimentare și pentru minoritatea romă. A fost expert pentru învățământ în cadrul proiectului CRED și membru în Comisia Națională de Limba Romani – Ministerul Educației Naționale, precum și membru în Biroul de Monitorizare și Evaluare a implementării Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității romilor pentru perioada 2014-2020.

Ion Sandu, fost inspector școlar pentru minorități, responsabil de coordonarea programului “A Doua Șansă“ la Inspectoratul Școlar Județean Ialomița. A fost lector asociat în învățământul superior în cadrul unui program de educație interculturală. Este, de asemenea, formator în domeniul istoriei și tradițiilor poporului rom.

Petronia Scripcariu, inspectoare pentru limba, istoria, tradițiile și școlarizarea romilor la Inspectoratul Școlar Județean din Botoșani. De-a lungul timpului, dumneaei a pregătit elevi pentru concursurile și olimpiadele organizate la nivel național și internațional, unde a obținut în fiecare an premii, orașul Botoșani fiind cunoscut pentru distincțiile obținute de elevii care studiază limba romani.

Cine este preotul decorat de președintele Iohannis

Printre cei care au fost decorați cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în grad de Cavaler este și un preot.

Este vorba despre George Lili Berceanu, directorul Școlii Gimnaziale din comuna Conțești, Teleorman.

El este preot în comună, dar și profesor de religie și informatică la școala din Conțești, iar din 2012 este directorul școlii. La scurt timp de la preluarea funcției, pune bazele unui ansamblu de dansuri populare format din elevi, în ideea continuării tradiției locale, comuna Conțești fiind vestită pentru dansurile populare, mai ales pentru Căluș. Ansamblul s-a bucurat de succes și a fost premiat la multe festivaluri de folclor, scrie cronicadeteleorman.ro.

Pentru îmbunătățirea bazei materiale a școlii a reușit să obțină finanțări de la firme importante pentru dotarea școlii cu computere. Multe alte dotări au fost achiziționate prin proiecte cu finanțare europeană sau guvernamentală la care a aplicat împreună cu colectivul de profesori din școală.

Cum se acordă medaliile

Conform legislației în vigoare, Ordinul Meritul Sanitar se poate acorda medicilor civili sau militari şi persoanelor cu studii superioare, cetăţeni români sau străini, care au avut merite deosebite în domeniul ocrotirii sănătăţii populaţiei, în combaterea unor epidemii, în domeniul cercetării şi practicii medicale, în creşterea prestigiului ştiinţei medicale româneşti şi în asigurarea asistenţei medicale, atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de conflict armat sau de război.

Medalia Meritul Sanitar se poate acorda personalului medico-sanitar civil sau militar fără studii superioare, cetăţeni români sau străini care s-au distins prin activităţi meritorii în toate domeniile curente medicale, atât pe timp de pace, cât şi în situaţii de conflict armat sau de război.

Ordinul Meritul pentru Învăţământ este o decoraţie care se poate acorda cetăţenilor români sau străini, personal didactic, de cercetare ştiinţifică şi alte categorii de personal, care au merite deosebite în dezvoltarea învăţământului de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare şi în cercetarea ştiinţifică sau au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituţiile de învăţământ din străinătate şi cele din România.

În total, 46 de medici, 15 asistenți și 20 de profesori au fost decorați de președintele Klaus Iohannis într-o ceremonie ce a avut loc miercuri la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale a României. Decorațiile au fost acordate pentru „aportul adus în lupta împotriva coronavirusului”.

Anul trecut, medicul roman Radu Lupescu a fost decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, pentru contribuția adusa la lupta împotriva noului coronavirus. Decretul de decorare cu Ordinul național al Meritului a fost publicat în Jurnalul Oficial al Franței.

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#medici decorati, #profesori decorati, #Catalin Cirstoiu, #Adriana Pistol, #Klaus Iohannis , #1 Decembrie
Comentarii