Medic roman din Marea Britanie, despre "dezbaterea COVID" in Romania: "Parerile medicale sunt spurcate in cel mai murdar mod posibil de oameni fara nicio legatura cu medicina"

Luni, 17 August 2020, ora 09:23
10467 citiri
Medic roman din Marea Britanie, despre "dezbaterea COVID" in Romania: "Parerile medicale sunt spurcate in cel mai murdar mod posibil de oameni fara nicio legatura cu medicina"
FOTO Facebook/Tudor Toma

Tudor Toma, un medic roman care lucreaza in Marea Britanie, reclama, intr-o postare pe pagina sa de Facebook nivelul la care a ajuns sa se discute in Romania despre COVID-19.

"Nivelul la care s-a ajuns in Romania cu discutiile despre covid este unul interesant, in sensul de penibil, adica provoaca stari extrem de neplacute, cu efect nedorit, foarte greu de suportat", scrie Tudor Toma, pe pagina sa de Facebook.

"Parerile medicale sunt ori non-existente, ori sunt spurcate in cel mai murdar mod posibil de oameni care nu au nicio legatura cu medicina si care uita ca injurand in public nu fac decat sa se eticheteze pe sine. Este foarte mare pacat ca marii profesori de pneumo, de infectioase, de ati, toti marii presedinti de societati medicale si de tot ce inseamna medicina in Romania tac, nu apar public sa vorbeasca, si lasa ca profesia sa fie terfelita de politicieni cu interese, de oameni care sunt buimaciti si bombardati cu tot felul de informatii publicate de jurnalisti care nu stiu sa citeasca un articol stiintific, care au si ei interese, sau care traiesc intr-o poveste. La toate astea se adauga grupul specialistilor de carton, a medicilor care poate sunt inteligenti, citesc, dar care interpreteaza dovezile stiintifice dupa cum vor ei, fiindca cred ca pot, fiindca asa s-a putut in trecut, ori fiindca au alte motivatii legate de notorietate, clinici private, sau mai stiu eu ce", scrie medicul roman din Anglia, pe Facebook.

Tudor Toma mai arata ca "efectul nedorit in final se rasfrange tot asupra pacientului, care atunci cand are nevoie de un sfat nu mai stie la cine sa apeleze, pe cine sa mai creada". "In final, o problema colectiva la rezolvarea careia am putea toti sa contribuim cu cate putin este lasata sa se sparga in mici probleme individuale, de care multora nu le pasa", mai spune medicul, care arata cum o persoana de 65 de ani care ar mai putea trai inca 10-20 de ani "are tupeul sa faca o complicatie mai rara a unei boli care in mintea multora nu exista".

"Insa cui ii pasa? Norocul lui este ca scapa. Altfel, pentru negationisti, e doar problema lui, a pacientului, si oricum nu murea de covid, murea de pneumomediastin. Pentru medici e o problema, care n-ar trebui sa fie, dar pe care incearca sa o rezolve si ii alerteaza colegial pe altii. Pentru politicieni nu conteaza, fiindca este doar un singur caz. Pentru jurnalisti e ceva plictisitor, desi imaginile arata un plaman sfasiat, cum rar se vede si la fel ar putea sa pateasca si altii daca nu se protejeaza. Iar pentru artisti si scenaristi, filmakers - acestia ar putea scrie un roman cu spioni care va fi film, speculand faptul ca pacientul este de fapt un chinez deghizat in italian, care si-a bombat pieptul cu aer doar fiindca il uraste pe Trump, iar imaginile de pe CT explica situatia de astazi sau de ieri de la Casa Alba, un pacient fiind dus la spital cu leziuni similare, dupa ce a fost impuscat de Secret Service. Si tot asa...", mai scrie medicul roman pe Facebook.

Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Este bine stabilit faptul că somnul joacă un rol crucial în sănătate și bunăstare. Numeroase studii au documentat relația dintre sănătate și cantitatea și calitatea somnului oamenilor....
Care este cea mai bună pâine pe care o putem mânca, potrivit unui medic gastroenterolog. „Ideal ar fi să o facem în casă”
Care este cea mai bună pâine pe care o putem mânca, potrivit unui medic gastroenterolog. „Ideal ar fi să o facem în casă”
Un român mănâncă, în medie, peste 80 de kilograme de pâine pe an, arată datele Institutului Național de Statistică publicate în vara lui 2023. Roxana Voica, medic specialist...
#tudor toma, #medic, #Marea Britanie , #posta