Medic din Arad, condamnat la inchisoare cu suspendare in dosarul testarilor de medicamente la Psihiatrie

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 15:43
4006 citiri
Medic din Arad, condamnat la inchisoare cu suspendare in dosarul testarilor de medicamente la Psihiatrie
FOTO Unsplash

Fosta sefa a Sectiei Psihiatrie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Arad, Delia Podea, a fost condamnata in prima instanta la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare in dosarul testarilor ilegale de medicamente. Podea a fost si profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis".

Inculpata a fost condamnata pentru fals intelectual in forma continuata, pentru celelalte acuzatii, intre care luare de mita, fiind achitata.

Tribunalul Arad a dat, miercuri, prima sentinta in acest dosar, inregistrat in iulie 2016, iar solutia poate fi atacata cu apel in zece zile de la comunicare.

Conform solutiei pe scurt, inculpata Delia Podea a fosta achitata pentru abuz in serviciu in forma continuata (12 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale in forma continuata (8 acte materiale), fals intelectual in forma continuata (45 acte materiale), uz de fals (53 acte materiale) si luare de mita in forma continuata (23 acte materiale).

Instanta a condamnat-o, insa, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru fals intelectual in forma continuata (5 acte materiale) si a aplicat pedepse complementare privind interzicerea unor drepturi, intre care cel de a ocupa profesia de medic pe durata de un an si sase luni de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.

Termenul de supraveghere acordat pentru suspendarea executarii pedepsei este de doi ani, iar Podea va mai trebui sa presteze munca nerenumerata in folosul comunitatii 80 zile la Consiliul Local Arad sau Pecica. De asemenea, va plati 5.000 de lei cheltuieli judiciare.

Instanta a mai decis sa mentina masura asiguratorie a sechestrului, in cazul mai multor bunuri, intre care tablouri si alte obiecte de arta, unele proprietati imobiliare si sume de bani.

Solutia precizeaza ca o serie de probe depuse de procurori, obtinute in urma mandatelor de supraveghere tehnica, au fost declarate nule in urma Deciziei Curtii Constitutionale nr. 802 din 2017.

A doua inculpata in dosar, Claudia Haiduc (fosta pacienta), a fost achitata pentru complicitate la abuz in serviciu si condamnata la un an de inchisoare pentru complicitate la fals intelectual in forma continuata (cinci acte materiale). Instanta amana aplicarea pedepsei inchisorii pe un termen de supraveghere de doi ani de la data ramanerii definitive a solutiei. Totodata, Haiduc va plati cheltuieli judiciare de 1.000 lei.

Parchetul General anunta, in 2016, ca Delia Podea, medic primar psihiatru, a fost trimisa in judecata dupa ce ar fi efectuat studii clinice cu incalcarea prevederilor legale in materie, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente, cu riscul de a afecta negativ starea de sanatate a populatiei.

Totodata, utilizand ascendentul moral si profesional de care beneficia in relatia cu medicii rezidenti ai Sectiei de Psihiatrie, carora le era indrumator, Delia Podea i-ar fi determinat si i-ar fi constrans pe acestia sa savarseasca astfel de ilegalitati.

In mod concret, conform comunicatului de la acea data transmis de procurori, Delia Podea ar fi efectuat studii clinice fara consimtamantul informat al subiectilor si ar fi consemnat in documentele intocmite aspecte necorespunzatoare adevarului referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia.

Pentru obtinerea semnaturii pe declaratia privind consimtamantul participarii la studiu, Delia Podea ar fi actionat in doua modalitati: prezenta documentul pacientilor sau apartinatorilor acestuia (in situatia pacientilor fara discernamant) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize; contrafacea sau dispunea unor medici rezidenti sa contrafaca semnatura pacientilor.

Pentru a asigura numarul de pacienti prevazut in protocoale, Delia Podea ar fi inclus in studii si pacienti care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicatiile acesteia, medicii rezidenti si asistentele medicale au consemnat in foile de observatie simptomele necesare includerii in studiu, omitand total sau partial consemnarea simptomelor reale.

Totodata, Podea nu ar fi consemnat in foile de observatii administrarea unei medicamentatii suplimentare neadmise de protocol, dar care producea efectele pozitive vizate de studiu.

Procurorii mai sustineau ca, in situatia in care pacientii nu raspundeau la medicamentul testat, pentru a fi mentinuti in studiu, li se administrau medicamente continand substante neadmise in protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt probele biologice atribuite pacientilor erau de fapt recoltate de la cadrele medicale ale sectiei. Pe fondul administrarii medicamentatiei experimentale, starea de sanatate a subiectilor s-ar fi inrautatit semnificativ.

La externare, pacientilor inrolati in studiu li s-ar fi intocmit doua seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea in studiu, diagnosticul si tratamentul experimental administrat, si altele contrafacute, inmanate pacientului si care consemnau administrarea unui tratament clasic, fara mentionarea includerii in studiu.

Prin aceste modalitati, Delia Podea ar fi urmarit includerea in studii a unui numar cat mai mare de pacienti si efectuarea chiar fictiva a cat mai multe vizite, scopul final fiind acela de a incasa sume mai mari din partea sponsorilor (producatori de medicamente), dat fiind ca medicul primea de la acestia un onorariu, dar si cate 400 de euro/vizita/pacient.

Astfel, pentru studiile clinice desfasurate, ea ar fi incasat de la un singur sponsor suma totala de 179.994 euro.

In 2016, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri mobile si imobile apartinand Deliei Podea: 22 de tablouri si o sculptura (in valoare de aproximativ 91.400 de euro); un teren intravilan in comuna Vladimirescu, judetul Arad (in suprafata de 603 mp); un imobil situat in Arad (compus din teren si casa de locuit); un teren intravilan situat in comuna Livada, judetul Arad (in suprafata de 600 mp); precum si 21.150 lei, 4.400 euro, 1.081 USD si 645 GBP, sume ridicate cu ocazia unor perchezitii domiciliare. De asemenea, au fost indisponibilizate sumele de 71.306 lei, 111.635 euro si 140.468 USD, aflate in conturi bancare.

Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Bașcana Găgăuziei va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un "grup criminal organizat". Ea suține că dosarul e fabricat la ordinul Maiei Sandu
Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi...
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Lovitură în Dosarul 2 Mai. Judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți este la proces nu va fi suspendată
Ioana Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului accidentului de la 2 Mai, deși Inspecţia Judiciară ceruse suspendarea acesteia. Decizia a fost luată miercuri, 24 aprilie, de Consiliul...
#medic condamnat, #inchisoare, #suspendare, #Arad, #spital, #dosar , #inchisoare