Mecanicii de locomotiva ies din nou in strada. Care le sunt nemultumirile si ce spera sa obtina

Joi, 12 Aprilie 2018, ora 08:43
4512 citiri
Mecanicii de locomotiva ies din nou in strada. Care le sunt nemultumirile si ce spera sa obtina
Foto: Arhiva Ziare.com

Cel putin 80 de mecanici de locomotiva vor picheta, joi, sediul Ministerului Transporturilor, intre orele 10:00 si 13:00.

Oamenii sunt nemultumiti de starea critica in care a ajuns sectorul feroviar romanesc si se tem ca parte dintre operatorii importanti din industrie - printre care CFR Marfa SA - vor disparea daca statul refuza sa ia masuri pentru rezolvarea crizei care afecteaza transporturile pe calea ferate din Romania.

"La actiunea de pichetare pe care am desfasurat-o pe data de 5 aprilie, tot in fata Ministerului Transporturilor, nu ne-am intalnit si nu am discutat cu domnul ministru. Astazi am discutat telefonic cu responsabilul de relatia cu sindicatele din Ministerul Transporturilor si am inteles ca domnul ministru Lucian Sova ne-ar putea primi la discutii vineri, la ora 12:00. Vom vedea daca vom ajunge la un acord si vom putea discuta nu vineri, ci joi, in timpul actiunii de pichetare.

Oricum, la acest moment, programul pe care l-am anuntat ramane valabil: ne prezentam la pichetul de pe 12 aprilie, la cel de pe 19 aprilie si apoi, pe 23 aprilie, la protest", a declarat pentru Ziare.com Iulica Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva (FML) din Romania.

Acesta a spus ca de aceasta data numarul protestatarilor ar putea depasi 100, in conditiile in care si alti sindicalisti din formatiuni la care FML este afiliata si-au exprimat intentia de a participa la actiune.

Angajatii din sectorul feroviar sunt nemultumiti, inainte de toate, de faptul ca CFR Marfa SA a ajuns intr-o situatie critica, are datorii de 835.829 lei catre CFR SA si risca falimentul.

"Poprirea conturilor CFR Marfa si a clientilor sai, la care recurge CFR SA, nu este solutia pentru rezolvarea problemei. Cu conturi blocate, CFR Marfa nu poate sa isi desfasoare activitatea si nu poate castiga bani pentru a face plati. In consecinta, cerem Ministerului Transporturilor sa se implice si sa identifice cele mai bune solutii pentru rezolvarea situatiei.

Exista modalitati in care CFR SA sa isi recupereze banii de la CFR Marfa fara ca aceasta din urma sa ajunga in faliment. Doar ca trebuie sa se cada de acord asupra lor", a precizat Iulica Mantescu pentru Ziare.com.

Sindicalistii din sectorul feroviar cer, de asemenea, statului sa investeasca in modernizarea transportului pe calea ferata si sa le acorde angajatilor care lucreaza in conditii dificile dreptul de a se pensiona inainte de limita de varsta, in conditiile de dinaintea desfiintarii grupelor de munca.

Ramane de vazut cat timp ii va mai trebui ministrului Lucian Sova pana sa hotarasca sa discute cu protestatarii si, mai ales, de cat timp va mai fi nevoie pana cand se vor lua masuri pentru eficientizarea transportului pe calea ferata, in tara noastra.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#proteste mecanici de locomotiva, #CFR Marfa CFR SA datorie, #Iulica Mantescu mecanici locomotiva transporturi , #greva CFR