Când ar putea fi interzise mașinile cu volan pe dreapta. Titi Aur: ”Pentru circulația din România sunt mai periculoase decât cele normale”

Miercuri, 17 Noiembrie 2021, ora 22:10
7216 citiri
Când ar putea fi interzise mașinile cu volan pe dreapta. Titi Aur: ”Pentru circulația din România sunt mai periculoase decât cele normale”
Mașină cu volan pe partea dreaptă FOTO: Unsplash.com

Un proiect legislativ privind limitarea circulației pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au volanul pe dreapta a fost depus la senat pentru a fi dezbătut. Dacă va fi aprobat, atunci peste 100.000 de proprietari de astfel de mașini fie își vor modica autovehiculele conform legislației, fie vor renunța la acestea.

Cei care au au conceput proiectul legislativ își motivează propunerea arătând că numărul de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depășește 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale, iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a șoferilor acestor autovehicule.

Șoferii care conduc mașini cu volan pe dreapta riscă foarte mult când depășesc

Campionul național de raliuri, Titi Aur, a explicat pentru Ziare.com de ce aceste mașini nu sunt indicate pentru circulația pe partea dreaptă cum este reglementată la noi în țară.

”Când conduci o astfel de mașină sunt mai multe inconveniente. Cel mai evident lucru este că stând pe dreapta, atunci când conduci, nu ai vizibilitate. Când vrei să depășești, trebuie să ieși cât mai mult din coloană ca să poți să vezi dacă vine vreo mașină. De asemenea, mulți șoferi care conduc mașini cu volan pe dreapta încearcă să se asigure cumva de pe partea dreaptă a mașinii din față, circulând practic mai mult pe acostament.

Un alt dezavantaj este în intersecții cu vizibilitate redusă. Sunt așa-numitele colțuri vii: după bloc sau după gard când și dacă ești într-o mașină normală poți să vezi destul de rău. Când conduci pe locul din dreapta, în România, mașinile îți vin din stânga. Astfel, pe lângă faptul că se vede greu în intersecție, șoferul trebuie să privească prin interiorul mașinii sale, iar stâlpul dintre parbriz și portieră cauzează vizibilității”, a explicat Titi Aur.

Cum ”trec de RAR” mașinile cu volan pe dreapta

Campionul spune că pentru a trece testul RAR, proprietarii mașinilor cu post de conducere pe partea dreaptă care le înmatriculează în România, trebuie să le aducă unele modificări, altfel nu ar trebui să circule pe drumurile din țara noastră.

”Cei care folosesc mașini cu volan pe dreapta, în România, nu le transformă nici măcar parțial. Măcar să schimbe farurile, însă nici atât nu fac. Știm că farul din stânga este diferit de cel din dreapta. Pentru mașinile normale, farul din stânga este gândit în așa fel încât să nu bată atât de sus să-i orbești pe cei din față, iar cel din dreapta bate puțin mai sus și este proiectat astfel încât să vezi o bicicletă, o căruță, un pieton de pe marginea drumului. Mașinile cu volan pe dreapta sunt gândite invers, pentru că acestea circulă pe partea stângă.

Iar atunci, când aduci o astfel de mașină pentru a o înmatricula și circula cu ea în România, ar trebui să schimbi farurile. La RAR (Registrul Auto Român) te obligă să faci acest lucru. Doar că, din păcate, a existat și există o formulă de închiriere de faruri. Adică: trebuie să merg la revizie, intru pe internet, găsesc anunțuri cu cine are faruri corecte pentru mașina mea, le închiriez, le montez pe mașină, apoi, după ce trec testul le dau înapoi și le pun pe cele vechi”, a mai spus specialistul.

Parbrizul nu se curăță normal

Titi Aur a mai atras atenția că și faptul că partea din stânga sus a parbrizului rămâne necurățată atunci când sunt precipitații poate fi o problemă pentru vizibilitate în timpul condusului.

”Sunt probleme și în ceea ce privește curățarea parbrizului. La mașina normală, ștergătorul din partea șoferului se ridică de undeva din partea dreaptă și ajunge paralel cu stâlpul din partea stângă. În partea dreaptă a mașinii normale, colțul de sus nu este atât de bine șters pentru că nici nu este foarte mare nevoie ca pasagerul din dreapta să vadă foarte bine în față.

Dacă volanul este pe partea dreaptă și nu schimbăm și ștergătoarele poate să apară o problemă din punct de vedere al vizibilității”, a explicat campionul de raliuri.

”Ar trebui interzisă înmatricularea și utilizarea frecventă a acestor mașini în România”

”Mașina cu volan pe dreapta pentru circulație pe partea dreaptă cum este la noi în țară, este mai periculoasă față de una cu volan normal. Cred că un astfel de proiect de lege este necesar. Adică ar trebui interzise, mai puțin mașinile speciale cum sunt cele de curățat străzile, care merg pe partea stângă, cele de epocă - care oricum circulă foarte rar.

Ar trebui interzisă înmatricularea și utilizarea frecventă în România. Însă nu vorbim aici despre turiștii care vin cu mașinile proprii din Anglia și care stau o perioadă scurtă de timp.

Nu ar trebui interzisă circulația tuturor mașinilor din Anglia”, a mai spus Titi Aur.

Inițiativa de interzicerea mașinilor cu volan pe dreapta pe drumurile din România nu este nouă. În 2011, fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță, avertiza pericolul circulației acestor vehicule în România. ”La momentul respectiv, directivele europene nu interziceau circulația. Dar dacă aceste măsuri nu se iau la nivel de Uniunea Europeană, acest proiect are toate șansele să nu fie acceptat.”, a explicat Lucian Diniță, pentru Ziare.com.

Zeci de morți din cauza accidentelor în care au fost implicate aceste mașini

În expunerea de motive a proiectului a fost inițiatorii au amintit că, în 2018, aceste mașini au fost implicate în 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav”.

Conform unor statistici ale Registrului Auto Român, la noi în ţară au fost aduse peste 29.000 de maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi mai mult de 20.000 maşini în anul 2019, care, din cauza Brexit, este şi ultimul an în care s-au putut efectua astfel de importuri de către persoanele fizice.

Sancțiuni

Sancţiunile aplicate celor care nu vor respecta noua reglementare, în cazul în care va fi aprobată riscă şase până la opt puncte, adică amenzi cuprinse între 870 şi 1.160 de lei. În plus, se poate reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, documente care vor fi restituite de către poliţia rutieră la prezentarea dovezii eliberate de Registrul Auto Român din care rezultă mutarea postului de conducere al autovehiculului pe partea stângă.

Până la începutul anului acesta, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#masini cu volan pe dreapta, #titi aur, #proiect interzicere masini volan dreapta , #accidente rutiere