Marturii din dosarul mortii inginerului Gheorghe Ursu: "In camera vecina, doi detinuti il maltratau pe al treilea, il anchetau, il bateau"

Joi, 04 Februarie 2021, ora 09:15
3886 citiri
Marturii din dosarul mortii inginerului Gheorghe Ursu: "In camera vecina, doi detinuti il maltratau pe al treilea, il anchetau, il bateau"
Disidentul Gheorghe Ursu. FOTO: Arhiva Andrei Ursu

Inalta Curte reia joi, 4 februarie, procesul in care fostii ofiteri de Securitate Marin Parvulescu si Vasile Hodis sunt judecati pentru infractiuni contra umanitatii, acuzatii legate de ancheta care a dus la decesul in arest al disidentului Gheorghe Ursu.

Cei doi ofiteri au fost achitati, in octombrie 2019, de Curtea de Apel Bucuresti, chiar daca procurorii cerusera pedepse de 25 de ani de inchisoare. Atat procurorii au contestat decizia, dar si urmasii lui Gheorghe Ursu: sotia, fiica si fiul acestuia. O decizie de achitare controversata, care a fost intens dezbatuta de istorici si de societatea civila.

Andrei Ursu, fiul lui Gheorghe Ursu, arata, intr-o postare pe Facebook, ca joi ar trebui audiati doi martori relevanti, este vorba de doua persoane care erau arestati in aceeasi perioada cu disidentul si care au auzit cum acesta era batut de colegii de celula, Marian Clita si Gheorghe Radu.

Postarea lui Andrei Ursu

Prieteni, maine, joi 4 februarie va fi o noua sedinta de judecata la ICCJ in procesul tortionarilor tatalui meu. Ar trebui sa fie audiati doi martori. Citez din declaratiile anterioare ale acestora:

CV (co-celular din perioada de inceput de arest):

"Ursu Gheorghe Emil a fost scos la ancheta de Securitate[...] Era vorba de un jurnal personal [...] unde scria de familia Ceausescu"; "un jurnal personal in care critica regimul comunist, in special pe Nicolae si Elena Ceausescu".

"Cu certitudine, Ursu Gheorghe Emil s-a intors [de la ancheta] foarte agitat si speriat si mi-a spus ca a fost scos de cei de la Securitate [...] si ca acum a scapat usor luand doar doua palme [...] si ca la urmatoarea intalnire o sa-i aplice un alt tratament [...]. Ursu Gheorghe Emil era o persoana volubila, nu avea nici o retinere si ne-a povestit foarte multe despre viata lui".

"Clita Marian era cu siguranta informator al Securitatii".

MC (vecin de celula in perioada finala de arest):

"In camera vecina ... doi detinuti il maltratau pe al treilea... il anchetau, il bateau... intrebau de... [un manuscris legat de]...Elena si Nicolae Ceausescu... Era o complicitate intre cei doi si militianul supraveghetor...

Era mult zgomot, se auzeau urlete. Dupa cateva zile eu nemaisuportind situatia din camera invecinata am luat atitudine si am solicitat sefului de tura fie sa ma mute in alta camera, fie sa-i mute pe cei din camera vecina, intrucit nu mai suportam sa aud ziua si noaptea zgomotele si urletele, persoana respectiva fiind terorizata. Din cauza acestei atitudini eu personal am fost sanctionat cu cinci zile in camera de izolare, fiind legat cu lanturi la maini si la picioare... am aflat numele persoanei agresate, respectiv Ursu...

[Mutarea in acea celula] se intimpla cind un arestat nu recunostea fapta... in sensul dorit de anchetatori.

Scopul era sa recunoasca ceva, intrucit ii spunea "la ancheta nu ai spus asa"... acele batai erau prea multe, de dimineata pina seara... Pentru a speria o persoana nu era nevoie de o astfel de corectie, fiind prea mult ceea ce se intimpla in camera vecina."

"La aceasta contribuia si subofiterul supraveghetor... Astfel am auzit ca se discuta despre un manuscris cu continut anti-ceausist si pentru care detinutul care il avea era batut..."

"Doi detinuti il anchetau efectiv pe un al treilea citindu-i dintr-o scriere legata de convingerea politica de atunci, scriere a anchetatului".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Gheorghe Ursu, #proces Gheorghe Ursu, #disident Gheorghe Ursu, #inginer Gheorghe Ursu , #magistrati