Marturii din cumplitele inchisori comuniste: Ne scoteau pe hol si ne dezbracau!

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 08:42
12284 citiri
Marturii din cumplitele inchisori comuniste: Ne scoteau pe hol si ne dezbracau!
Foto: Arhiva Ziare.com

Nina Moica, detinut politic in perioada 1959-1964, a vorbit despre ororile prin care a trecut prin inchisorile de femei din Romania.

Ea a marturisit, la Romania Tv, ca a fost incarcerata in perioada in care era minora. "Toata tineretea am petrecut-o in izolare". Femeia a fost inchisa la doar 16 ani, pentru ca a impartit manifeste.

"Visinescu era la inchisoarea de femei in 50-53, iar Ficioru, la Periprava. Toata tineretea am petrecut-o in izolare. Cam un an am stat singura pentru ca am fost minora. Pana am implinit majoratul m-au tinut singura. La Botosani am indurat o foame cumplita.

Eu nu prea am stiut numele tortionarilor. Toata actiunea ar trebui extinsa catre cei care ne-au condamnat. Cand am ajuns la Tribunal totul era aranjat. L-au arestat si pe tatal meu, mama mea a ramas singura, nu se poate descrie in cuvinte", a povestit Nina Moica.

Legea care prevede ca scad pensiile tortionarilor, in Parlament

Aceasta a vorbit si despre "perioada cumplita" de la Jilava.

Fortul 13, locul in care comunistii si-au dat doctoratul in teroare - Reportaj Video Ziare.com

"Targu Mures a fost tranzit, am stat acolo cateva luni, dupa condamnare. Jilava a fost cea mai cumplita pentru ca teroarea a fost groaznica, era un frig, o umezeala, umilita, atatea femei erau inchise acolo. Ne trezeau la cinci dimineata, ne dadeau o cafea, o apa chioara, ne scoteau la program la spalat.

In camera exista o tineta si un hardau cu apa, asteptam dupa acest program, masa de pranz, nu aveam voie sa stam pe paturi. Erau zile cand aveam perchizitii, ne scoteau pe hol, ne dezbracau. Daca gaseau un act, era tragedie. Te bagau la izolator, iti dadeau la trei zile o gamela de mancare", a mai spus femeia.

Aceasta a mai marturisit ca nu a putut sa-si continua studiile niciodata pentru ca, dupa ce a iesit din inchisoare, lumea era speriata si se ferea de ea.

In ceea ce priveste tortionarii, femeia spune ca "trebuie judecati, pensia taiata nu ma incalzeste".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#marturii inchisori comuniste, #tortionari comunisti, #marturi detinuti politici , #inchisoare