Marturie in instanta: Cum voia sa-si stearga urmele politistul acuzat de santajarea jurnalistei Emilia Sercan

Marti, 14 Iulie 2020, ora 11:30
7628 citiri
Marturie in instanta: Cum voia sa-si stearga urmele politistul acuzat de santajarea jurnalistei Emilia Sercan
Foto: Facebook/ Emilia Sercan

Un politist de la Investigatii Criminale a fost audiat luni in procesul in care chestorul Adrian Iacob si comisarului sef Petrica-Mihail Marcoci, fostul rector si fostul prorector a Academiei de Politie "Alexandru Ioan Cuza", sunt acuzati de instigare la santajarea jurnalistei Emilia Sercan.

Guta Adrian George este ofiter de politie la Investigatii Criminale la Inspectoratul de Politie al Judetului Olt. El s-a prezentat luni, in fata Curtii de Apel Bucuresti, in calitate de martor in acest caz.

Guta trebuia sa faca mai multe precizari legate de relatia de amicitie pe care o are cu subinspectorul Gheorghe-Adrian Barbulescu, condamnat, pe 9 decembrie 2019, la 1 an de inchisoare cu amanarea executarii pentru santajarea Emiliei Sercan. Potrivit DNA, Barbulescu este cel care a trimis jurnalistei mesajele de amenintare, la comanda lui Iacob si Marcoci.

Povestea lui Barbulescu poate fi citita aici- Exclusiv Marturia politistului care a santajat-o pe Emilia Sercan: Eu am perceput ca scopul era salvarea carierei rectorului Academiei de Politie

Cum poate fi identificat un telefon

Conform declaratiei lui Guta, intalnirea cu Barbulescu a avut loc in Slatina in primavara anului 2019. Motivul intrevederii a fost solicitarea de catre subofiterul de la Academia de Politie a unor informatii despre posibilitatea identificarii unui telefon mobil.

Barbulescu i-ar fi spus la acel moment lui Guta ca la baza interesului sau se afla cercetarea unei jurnaliste. Ofiterul din Slatina l-ar fi directionat catre metoda IMEI (International Mobile Equipment Identity- n.red.), codul unic al telefonului prin care se poate localiza dispozitivul.

Dupa cateva zile, cei doi ar fi comunicat din nou, de data aceasta pe WhatsApp, dupa ce Barbulescu ar fi aflat ca este suspect in dosar si l-ar fi contactat pe Guta. Martorul a povestit in fata instantei de judecata ca Barbulescu i-a trimis niste capturi de ecran ("screenshoturi"- n.red.), cu mesajele pe care subofiterul de la Academia de Politie le-ar fi schimbat cu Adrian Iacob.

Barbulescu ii spunea lui Guta ca dupa ce trimite capturile de ecran va sterge respectivele mesaje din telefon.

Potrivit DNA, discutia de pe WhatsApp si mesajele pe care Barbulescu i le-a trimis lui Guta a avut loc in dimineata in care Barbulescu a fost ridicat de procurori.

Ofiterii, in sala de judecata

In sala de judecata, imbracat intr-un sacou rosu, s-a aflat si Adrian Iacob care a urmarit marturia cu interes. Asortat cu fostul rector si coleg, Marcoci Petrica s-a prezentat in fata instantei intr-o tinuta, aproape din cap pana in picioare, de culoare rosie: camasa in carouri cu nuante de rosu, bej si negru, pantaloni si incaltari de culoare rosie.

Iacob si Marcoci s-au asezat pe bancile din al doilea rand, respectiv prima si a doua banca de la perete, de unde si-au aruncat priviri in timpul procesului.

"Voia sa-i fie nas de cununie"

"Precizez ca numarul de telefon al martorului Barbulescu era inregistrat drept Ceasca, porecla din liceu. De la acest numar am primit screenshoturile", a dezvaluit Guta, in fata instantei.

Se pare ca in continutul mesajelor Barbulescu i-ar fi solicitat lui Iacob o intalnire. Fostul rector l-a sfatuit sa se relaxeze, intrucat Academia nu stia nimic despre acest lucru.

"Barbulescu voia sa isi asumele faptele". Asta marturiseste Guta dupa ce este intrebat cum justifica initiativa subofiterului de a-i trimite dovezile mesajelor cu Iacob.

"Martorul Barbulescu mi-a spus ca avea o relatie buna cu rectorul si prorectorul Academiei si ca voia sa obtina o functie si sa-i ceara lui Iacob sa ii fie nas de cununie. Mi-a spus asta inainte de intalnirea din aprilie," mai marturiseste ofiterul din Slatina.

Procesul continua pe 14 septembrie, in acest caz cu noi audieri de martori.

Instanta mentine controlul judiciar

La termenul de luni, Petrica-Mihail Marcoci a cerut instantei sa-i ridice masura controlului judiciar: Sunt sub control judiciar de 14 luni, timp in care mi a fost afectata cariera.

El s-a plans judecatorului ca Emilia Sercan a continuat o investigatie, privind modul in care a fost angajat la o firma de training: "Am fost hartuit de partea vatamata (Emilia Sercan- n.red.) in presa, pentru ca a solicitat informatii de colaborator la o firma de training cu care eu colaborez."

Marcoci a mai sustinut ca acuzatiile facute de DNA la adresa sa sunt vagi, iar rechizitoriul ar fi anulabil.

Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea lui Marcoci si a mentinut controlul judiciar, conform portalului instantelor.

Ziare.com a mai scris despre acest caz fara precedent si in articolul - Dezvaluiri din ancheta DNA: Cum voiau sefii Academiei de Politie sa o discrediteze pe jurnalista Emilia Sercan

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Emilia Sercan, #Sercan marcoci, #Sercan Iacob , #DNA