Judecătoare la CSM suspectată de plagiat în teza de doctorat. Răspunsul instituției: "Nu reprezintă informații de interes public"

Vineri, 26 Noiembrie 2021, ora 20:45
10155 citiri
Judecătoare la CSM suspectată de plagiat în teza de doctorat. Răspunsul instituției: "Nu reprezintă informații de interes public"
Judecătoarea Mariana Ghena a fost aleasă președinte al CSM în 2017 FOTO Arhivă personală

Pe data de 18 noiembrie a fost înregistrată la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) o sesizare privind un plagiat săvârșit de judecătoarea Mariana Ghena de la Înalta Curte de Casație și Justiție și membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Suspiciunea de plagiat planează asupra tezei de doctorat a doamnei Ghena, intitulată ”Tactica ascultării martorilor și a învinuitului în procesul penal: modalități tactice de interogare a învinuitului sau inculpatului”.

Teza de doctorat a fost susținută în anul 2007 la Universitatea București, Facultatea de Drept. Îndeplinind toate cerințele cu privire la existența plagiatului, sesizarea a primit curs în vederea demarării procesului de analizare și soluționare a acesteia de către CNATDCU.

Sesizare posibil plagiat judecator Mariana Ghena

În motivația sesizării se spune că urmare a obținerii titlului de doctor, doamna Ghena ”a beneficiat de definitivarea statutului de lector universitar și obține până în prezent sporul salarial/indemnizația de doctor.”

În baza tezei de doctorat, Mariana Ghena a publicat, în anul 2007, și cartea ”Ancheta judiciară din perspectivă psihologică”. Autorul acuzei susține că în teza de doctorat există ”capitole întregi copiate aproape fără nicio modificare din câteva cărți de specialitate.” Și urmează un șir lung de exemple de capitole copiate și sursa originală a acestora. Bineînțeles că, până la verdictul final dat de CNATDCU, nu poate nimeni să spună că doamna Ghena a plagiat.

Biroul de presă consideră că plagiatul nu este informație de interes public

Am cerut, prin biroul de presă al CSM, o părere despre aceste suspiciuni și doamnei judecător. Însă, biroul de presă ne-a transmis că informațiile solicitate nu sunt de interes public:

”Noțiunea de informație de interes public, după cum rezultă din dispozițiile art. 2 lit b) din Legea nr. 544/2001 privind liberal acces la informațiile de interes public, se referă la orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației.

Astfel, informațiile solicitate de dumneavoastră nu reprezintă, în accepțiunea Legii nr. 544/2001, informații de interes public care să rezulte din activitățile Consiliului Superior al Magistraturii ca instituție/autoritate publică.” Biroul de presă mai spune ca nu are competența de a răspunde la solicitările adresate membrilor CSM sau de a intermedia corespondența cu aceștia.

Raspuns CSM

O lungă carieră de magistrat

Mariana Ghena a absolvit Facultatea de Drept – Științe Juridice, din cadrul Universității București în anul 1988, iar în perioada 2002-2014, a fost asistent universitar şi lector universitar la Universitatea "Dunărea de Jos" Galaţi – Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Juridice. Între 2001 şi 2013 a fost preparator, asistent universitar, lector universitar la Universitatea Danubius Galaţi – Facultatea de Drept.

Cariera de magistrat a început-o ca judecător stagiar la Judecătoria Tulcea ((1990-1991) şi Judecătoria Galaţi (1991-1992), apoi judecător definitiv la Judecătoria Galaţi (1992-1995), după care a activat ca judecător la Tribunalul Galaţi (1995-1998).

În perioada 1998 – 2010, a fost judecător la Curtea de Apel Galaţi, iar între 2007 și 2010 a fost preşedinte al Curţii de Apel Galaţi, iar din 1 octombrie 2010 este judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În 2017 a fost aleasă președinte al CSM (unde era membru din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie).

Cine îi poartă sâmbetele judecătoarei Ghena?

Mariana Ghena a mai trecut, de-a lungul carierei sale, și prin alte acuzații. În anul 2008 a scăpat cu un NUP după o anchetată a DNA pentru că ar fi dobândit o locuință socială, deși avea deja una în proprietate.

În 2017, fostul judecător Camelia Bogdan a cerut, fără succes, Parchetului General redeschiderea anchetei ce o vizează pe Mariana Ghena, preşedintele CSM, pe care o acuza că ar fi dobândit ilegal o locuința socială.

Judecătoarea Camelia Bogdan fusese sancționată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii din 8 februarie 2017, pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii.

Mai exact, Inspecția Judiciară i-a reproșat că a judecat dosarul lui Dan Voiculescu deși participase la un curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, constituit parte civilă în dosar.

Camelia Bogdan a câștigat anul trecut la CEDO care a stabilit că suspendarea dictată de CSM a fost luată cu încălcarea dreptului judecătoarei de a se apăra, deoarece a intrat în vigoarea înainte de avea efectiv posibilitatea de ataca decizia într-o instanță. Curtea a hotărât ca statul român să îi plătească Cameliei Bogdan despăgubiri de 8.000 de euro.

Un alt caz a fost în 2017, când avocata Rodica Constantinovici a fost reținută de DNA, într-unul dintre dosarele ANRP.

Atunci, judecătoarea Mariana Ghena de la Înalta Curte de Casație și Justiție, a dispus arestarea preventivă pentru Constantinovici, împreună cu fosta șefa ANRP Crinuța Dumitrean, neținând cont de faptul că aceasta din urmă era însărcinată în 8 luni.

La sfârșitul lui 2020, Înalta Curte a confirmat abuzul comis de judecătoare și a obligat Statul Român la plata unor daune morale de 50 mii lei către avocată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mariana Ghena presedinte CSM, #mariana ghena plagiat, #judecator csm plagiat doctorat, #doctorate plagiate , #CSM