MApN a trimis la Cotroceni o plangere. Cere anularea decretului referitor la seful Armatei

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 11:40
7398 citiri
MApN a trimis la Cotroceni o plangere. Cere anularea decretului referitor la seful Armatei
Foto: Arhiva Facebook/ Klaus Iohannis

Ministerul Apararii a transmis Administratiei Prezidentiale o plangere prealabila in care cere anularea decretului presedintelui Klaus Iohannis prin care a fost prelungit mandatul sefului Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciuca.

Plangerea a fost depusa si inregistrata marti seara.

"Ministerul Apararii Nationale a depus marti, 8 ianuarie, in temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/ 2004, privind contenciosul administrativ, o plangere prealabila la Administratia Prezidentiala, prin care solicita revocarea Decretului nr. 1331 emis in data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului sefului Statului Major al Apararii", transmite ministerul intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com.

In motivatia documentului, MApN sustine ca decretul presedintelui incalca dispozitiile legale prevazute in Legea 346/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Apararii Nationale, articolul 32, alineatul 5, conform caruia "Seful Statului Major al Apararii este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului apararii, cu avizul primului-ministru, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an".

Ministerul argumenteaza ca in cazul de fata nu a existat nici propunerea ministrului Apararii, nici avizul prim-ministrului.

"Concret, in document se arata ca pentru prelungirea mandatului sefului SMAp ar fi trebuit sa fie parcursa aceeasi procedura ca si in cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apararii nationale si cu avizul Prim-Ministrului. In acest caz, nu exista nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

In document, a fost evidentiat precedentul juridic, prin faptul ca Presedintele Romaniei a prelungit mandatul Sefului Statului Major General in anul 2010, prin Decretul nr. 882, avand in vedere propunerea ministrului apararii nationale si avizul prim-ministrului", se mai arata in document.

Termenul legal pentru ca Administratia Prezidentiala sa dea un raspuns este de 30 de zile.

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a semnat, pe 28 decembrie, decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciuca, actualul sef al Statului Major al Apararii, dupa ce a respins in sedinta CSAT propunerea facuta de MApN pentru aceasta functie.

Premierul Viorica Dancila si ministrul Apararii, Gabriel Les, au acuzat ca seful statului nu a avut baza legala, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.

Astfel, cei doi, precum si seful SGG Toni Grebla, au anuntat ca este in opinia lor un nou conflict juridic de natura constitutionala, astfel ca il vor reclama din nou pe Iohannis la CCR.

Vezi si Decretul prin care Iohannis a prelungit mandatul sefului Armatei a fost publicat in Monitorul Oficial

A.D.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#plangere anulare decret Iohannis, #MApN plangere Cotroceni sef armata , #armata