Manualele de istorie din România nu conțin niciun rând despre Revoluția din 1989. Ce prevede proiectul depus abia acum în parlament

Sambata, 18 Decembrie 2021, ora 20:40 2529 citiri
Imagine surprinsă în vremea evenimentelor sângeroase din București FOTO Agerpres

Deși au trecut 32 de ani de la Revoluția din 1989, elevii din România nu învață la școală despre cel mai important moment din istoria contemporană a țării.

Deputatul PNL Marilen Pirtea a anunţat că va depune în Parlament un proiect de lege prin care să fie introdusă în curricula şcolară studierea obligatorie a disciplinei „Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România”.

„La împlinirea a 32 de ani de la zilele Revoluţiei de la Timişoara din 1989, trăim cu stupefacţie într-o realitate post-adevăr, în care generaţii întregi de tineri, de la cei care abia intră în ciclul şcolar gimnazial, până la elevii claselor a douăsprezecea, sunt aproape complet lipsiţi de informaţia elementară despre Revoluţia de la Timişoara, despre schimbările de regim social şi politic produse în decembrie 1989, toate datorate curajului timişorenilor eroi, care au realizat Revoluţia pe străzile însângerate ale Timişoarei. Curricula şcolară nu cuprinde, din păcate, nici măcar în manualul de istorie, pagini semnificative despre Revoluţia de la Timişoara din 1989. Este o ruşine naţională, atât pentru Ministerul Educaţiei, cât şi pentru dascălii din şcoli, faptul că cei care au iniţiat eliberarea ţării de sub dictatura comunistă, revoluţionarii Timişoarei nu se mai află în niciun capitol al istoriei recente predate în învăţământul preuniversitar”, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL Timiş, deputatul Marilen Gabriel Pirtea, printr-un comunicat de presă.

Liberalul a adăugat că este importantă studierea unei astfel de discipline în şcoli, aşa cum a fost legiferată recent şi studierea istoriei evreilor în liceele şi şcolile profesionale.

„Aşa cum a fost legiferat studiul obligatoriu al unei etape istorice specifice din secolul trecut, aici fiind vorba despre proiectul de lege care prevede studierea istoriei evreilor în licee şi şcoli profesionale, care a fost aprobat de Parlament şi promulgat deja de Preşedintele României în acest an, tot aşa este absolut necesar ca Parlamentul să aprobe completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011 prin introducerea disciplinei şcolare «Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România» în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, parte a trunchiului comun de discipline şcolare”, a conchis Marilen Pirtea, conform sursei citate.

Tot sâmbătă, deputatul PNL Ben Oni Ardelean a anunţat că va depune, săptămâna viitoare, în Parlament un proiect de lege privind înfiinţarea instituţiei Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Injineru
Injineru
rank 5
Noi, cei care l-am fugarit pe cizmar pe acoperisul CC am vazut
A
Atlantul
rank 1