Maior: SRI nu a facut politie politica

Miercuri, 13 Iunie 2007, ora 13:54 868 citiri

Directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a prezentat miercuri, in Comisia parlamentara pentru controlul SRI, raportul intern privind notele scrise de mana ale prim-adjunctului Serviciului de Informatii, Florian Coldea, cu privire la anumiti judecatori ai Curtii Constitutionale.

Seful SRI a reafirmat ideea ca institutia pe care o conduce nu a desfasurat activitati de politie politica. "Ancheta nu poate proba ca cineva a transmis deliberat sefului PSD, Mircea Geoana, aceste biletele", a precizat maior.

El mai spune ca raportul pe care l-a prezentat miercuri considera ca au existat doar deficiente de ordin administrativ, drept pentru care cei care vor fi gasiti vinovati vor primi sanctiuni disciplinare si administrative.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a prezentat biletelele, cu prilejul unei conferinte de presa, in timpul campaniei pentru referendum si a calificat documentul drept dovada a faptului ca presedintele Traian Basescu ar folosi informatiile SRI pentru a-i santaja pe magistrati.

La jumatatea luniii trecute, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Cristian Maior, a preluat in subordine directa responsabilitatile prim-adjunctului sau, colonelul Florian Coldea "pana la finalizarea cercetarilor" asupra modului in care notitele de birou ale lui Florian Coldea "au ajuns in spatiul public".

In notitele cu pricina, Coldea cerea verificarea unor magistrati ai Curtii Constitutionale, verificare despre care s-a spus ca ar fi fost ceruta de Traian Basescu pentru a-i santaja ulterior pe magistrati. La vremea respectiva, seful SRI a respins acuzatiile de politie politica la adresa institutiei.

"Nu a existat nici o solicitare de verificare legata de acest subiect adresata institutiei noastre din partea unei persoane sau institutii si nu s-a facut nicio informare catre vreun beneficiar", a sustinut directorul SRI. El a mai tinut sa precizeze ca verificarile ordonate de colonelul Coldea au reprezentat "un demers justificat din punct de vedere operativ si juridic".

Verificarile urmau sa stabileasca daca se confirma acuzatiile din mass-media referitoare la existenta, in arhiva SRI, a unor documente care atesta ca doi judecatori ai Curtii Constitutionale au fost informatori ai Securitatii si ca ei ar putea fi santajati cu aceste documente.

Din verificarile ordonate de Coldea a rezultat ca dosarele referitoare la membrii Curtii Constitutionale au fost predate de SRI la Tribunalul Militar Timisoara, in anul 1991 si la CNSAS, in anul 2002. "Practic, SRI nu avea nici macar obiectul unui potential santaj", a sustinut directorul Maior.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News