Maica Mina, stareta unei manastiri din Oradea, condamnata pentru ca a "spalat" aproape 1 milion de lei printr-un cont al lacasului de cult

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 13:51 11374 citiri
Maica Mina Foto: ebihoreanul.ro

Una dintre cele mai cunoscute calugarite din Bihor, stareta Manastirii Sfintei Cruci din Oradea, a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare intr-un proces in care e acuzata ca a spalat printr-un cont al asezamantului aproape 1 milion de lei, bani negri proveniti de la o cunoscuta retea de farmaceutice.

Condamnarea a fost dispusa saptamana trecuta, la Tribunalul Mures, dupa mai bine de 7 ani de dezbateri intr-un proces in care Maica Mina, stareta Manastirii Sfintei Cruci din Oradea e judecata pentru constituire de grup criminal organizat si spalare de bani in forma continuata, relateaza adevarul.ro.

Dosarul a fost inaintat instantei de procurorii DIICOT in 2013, anchetatorii sustinand ca manastirea oradeana a fost implicata intr-o afacere ilicita de reprezentantii firmei de farmaceutice Ropharma Brasov, pentru a-i putea recompensa pe medicii care isi dirijau pacientii la farmaciile societatii ori la cele partenere.

Carusel la manastire

Cercetarile, pornite in 2012, au aratat ca in circuit erau implicati angajati din mai multe sucursale Ropharma - Targu Mures, Brasov, Iasi si Bacau - unde directorii isi acopereau pana si delapidarile cu sponsorizari la manastire. Anchetatorii au identificat si "legatura" intre firma si manastirea din Oradea: oradeanul Ciprian Nitulescu, patronul unor farmacii oradene, asociat si fin de cununie al patronului firmei Ropharma, milionarul Mihai Miron.

Nitulescu a fost cel care, zic anchetatorii, ar fi cooptat-o pe stareta in afacere si s-ar fi ocupat impreuna cu ea de transferul banilor. In total, in perioada octombrie 2010 - ianuarie 2013, procurorii au descoperit 19 contracte incheiate intre Ropharma si Manastirea Sfintei Cruci pentru "sprijinirea lucrarilor de constructii si consolidarea manastirii", in suma totala de 914.000 lei. Din acestia, 781.895 lei s-au intors la Ropharma, adica aproximativ 86%, iar restul de 132.000 lei i-ar fi ramas staretei, care i-ar fi cheltuit, intre altele, pentru mancare, vin de impartasanie, dar si pe o excursie in Grecia. R

eprezentantii companiei virau bani in contul manastirii, sub forma unor sponsorizari, de unde, apoi, erau transferati in conturile unor salariati de incredere ai firmei, sub diverse pretexte: achizitie de tabla, cherestea, rasaduri, ceara, muguri de pin, rasina, lemn pentru iconostas etc. La randul lor, angajatii Ropharma ridicau banii si ii returnau firmei, inchizand astfel circuitul.

Caruselul era profitabil de doua ori caci, pe langa faptul ca "albea" banii dati medicilor, sponsorizarile puteau fi si deduse din impozitele pe care firma le datora statului.

Acuzatiile DIICOT

In finalul anchetei, pe 12 decembrie 2013, procurorii DIICOT au trimis-o in judecata pe stareta alaturi de celelalte sase persoane identificate ca facand parte din "carusel": oradeanul Ciprian Nitulescu, Michael Vartic (director Ropharma, sucursala Tg. Mures), Ionut Scortanu (contabil-sef, Bacau), Marioara Bojan (sef serviciu Resurse Umane, Tg. Mures), Luminita Cioloca (contabil sef, Tg. Mures) si auditorul financiar Cristian Teodor Carare. Procesul s-a intins pe 7 ani, pentru ca, in final, toti inculpatii au fost achitati pentru constituire de grup infractional organizat.

Pentru restul acuzatiilor, in schimb, judecatorul a dispus condamnari la pedepse cu suspendarea executarii, in cazul Minei Badila acesta insemnand 2 ani de inchisoare, a carei executare a fost suspendata pe un termen de incercare de 4 ani.

"Pedeapsa este injusta", spune avocatul staretei, Bogdan Bodea, care sustine ca Mina Badila "nu a avut nicio participare. E nevinovata"; spune avocatul, conformsursei citate, care a si atacat hotararea judecatoreasca cu apel care se va judeca la Curtea de Apel Targu Mures.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
cititoru
rank 5
Chiar si in manastiri s-a instalat
Avantul_Propasirea
rank 3
pedepsele "cu suspendare" sunt o batjocura la adresa oamenilor